Dnevne novice
Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je opozoril, da da ima srednja medicinska sestra pol manj plačan delovnik na praznik kot ga bo imela sedaj trgovka. Foto: BoBo
VIDEO
Stavka zaposlenih v zdrav...

Dodaj v

Sindikata zdravstvenih delavcev napovedala dveurno opozorilno stavko

Zahtevajo dvig plač in odpravo varčevalnih ukrepov
9. januar 2018 ob 13:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sindikat delavcev v zdravstveni negi in Sindikat zdravstva in socialnega varstva sta za 13. februar napovedala dveurno opozorilno stavko. Če od vlade ne bo odziva, pa napovedujejo stopnjevanje sindikalnih dejavnosti.

Generalna sekretarka sindikata zdravstva in socialnega varstva Dragica Kekec je pojasnila, da so stavkovne zahteve strnili v štiri glavne točke.

Tako zahtevajo dvig plač in odpravo varčevalnih ukrepov, uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo dela na dan praznika, v nedeljo in ponoči, pa tudi ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne razmere. Prav tako zahtevajo določitev pravice do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

V obeh sindikatih po njenih besedah pričakujejo zvišanje plačnih razredov v okviru odprave anomalij ter dvig plač iz naslova primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti. Ob tem pa zahtevajo tudi vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred sredino leta 2012, torej vrnitev osmih odstotkov, odvzetih v času varčevalnih ukrepov.

Stavka je skrajna možnost
Predstavniki obeh sindikatov so pojasnili, da je stavka skrajna možnost, saj kot je dejala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar, ne želijo prizadeti bolnikov in drugih, za katere skrbijo, a jih država dejansko sili točno v to.

Odprava anomalij je potekala selektivno pri posameznih poklicih, nastale so nove anomalije, za katere vlada nima posluha, je pojasnila Kekčeva. Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič pa je dodal, da so ravno tako del javnega sektorja, delajo v najtežjih razmerah, ob sobotah, nedeljah, praznikih, premalo jih je ... Poudaril je tudi, da ima srednja medicinska sestra pol manj plačan delovnik na praznik, kot ga bo zdaj imela trgovka.

Ko bodo jasno postavili scenarije stavkovnih dejavnosti, bodo z njimi seznanili vodstva zavodov, da se bodo imela možnost temu prilagoditi. Že vnaprej pa pozivajo svoje sodelavce v timih. Mlakarjeva upa, da bodo solidarni in da nekaj, kar je danes redni program, ne bo na lepem postalo urgentni program. Te izkušnje imajo namreč po njenih besedah iz zadnjega organiziranja protestnega shoda oz. stavke v letu 2013, ko so dobivali informacije iz številnih zavodov o kršitvah prav v tem kontekstu, da so zdravniki na lepem vse opredelili kot urgentna stanja.

"Nesporno je, da se tokrat ne bomo ustavili. Časi, ko smo prosili, si želeli in se pogovarjali, so dejansko mimo. Zdaj dejansko le še zahtevamo," je dejala Mlakarjeva. Med predvidenimi zaostritvami sindikalnih dejavnosti so tudi umik soglasja za opravljanje dela prek polnega delovnega časa ter dosledno uveljavljanje pravice do časa za strokovno pripravo na delo. Mogoče pa je tudi zaostrovanje stavke z daljšimi prekinitvami in javnimi protestnimi shodi.

Po besedah Mlakarjeve je na področju zdravstva in sociale več kot 25.000 zaposlenih, glede na zakonske omejitve pri izvedbi stavke jih bo dobršen del moral odpravljati svoje delo. Izkušenj nimajo, saj takšne stavke v zadnjih treh, štirih desetletjih ni bilo, a predvidevajo, da bi bilo lahko vanjo vključenih od 10.000 do 15.000 ljudi. Med članstvom podporo zagotovo imajo, je dejala.

Možna je zaostritev stavke
Med predvidenimi zaostritvami sindikalnih dejavnosti so tudi umik soglasja za opravljanje dela prek polnega delovnega časa in dosledno uveljavljanje pravice do časa za strokovno pripravo na delo. Možno pa je tudi zaostrovanje stavke z daljšimi prekinitvami in javnimi protestnimi shodi.

O finančnih posledicah njihovih zahtev je Mlakarjeva pojasnila, da so v okviru pogovorov o odpravi plačnih anomalij za tiste nad 26. plačnim razredom ugotavljali, da bi to, če bi večini v povprečju dvignili plače za dva plačna razreda, pomenilo blizu štiri milijone evrov. A vlada takega predloga ni sprejela.

Celoten dvig plač ali iz naslova odprave anomalij ali primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti pa bi pomenil dvig za odf 15 do 20 odstotkov oziroma tri do štiri plačne razrede, kar bi verjetno pomenilo še enkrat več.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
VanDame
# 09.01.2018 ob 14:07
Hja, to področje je vsekakor potrebno urediti. To, da imajo medicinske sestre pol manj plačano delo ob nedeljah in praznikih kot trgovke (z vsem spoštovanjem, vendar težavnost dela ni primerljiva!), je sramota. Glede na to, da so imele višje plače 10 let nazaj, kot jih imajo danes, je skrajni čas, da se to uredi. To, da jih je bistveno premalo pa je spet druga zgodba.
johnsmith
# 09.01.2018 ob 14:24
Zakaj čakate 13 februar?? Začnite jutri, ker na lep način in z argumenti tako nikamor ne prideš.
VanDame
# 09.01.2018 ob 14:10
Pa še nekaj mi je prišlo na misel: kaj se je uredilo od oddaje Tarča, ko so razkrili kakšne svinjarije se dogajajo z dobavo materiala v zdravstvu? Nič od nič. Poskrbite za to področje, dragi politiki, pa ne bo težav z višanjem plač zaposlenih, ki si to zaslužijo. Ampak na žalost vem, da se to v naši pokvarjeni politiki zelo težko spremeni. Če ne bi kradli kot srake, bi bilo za vse dovolj!
Prudi
# 09.01.2018 ob 14:22
In kaj bi hoteli doseči v dveh ura. Dajte se enkrat postaviti zase in stavkati do kraja. Vse ostalo je samo pesek v oči, vodilni pa se vam za vrati smejijo v obraz.
RAZOČARAN
# 09.01.2018 ob 14:09
Dejmo medicinske sestre, kaj vraga ste tiho in čakate, podpiram vas 100%
world citizen
# 09.01.2018 ob 16:16
Dosegli itak ne boste nič, dokler imajo dobavitelji in z njimi zlizani zdravniki glavno besedo pri deljenju proračunskega denarja, srednji kader po 200 prošenj v štirih letih napiše za delo v UKC Ljubljana in pride mogoče do 2 razgovorov - višja med sestra kot glavna sestra pa ima diskrecijsko pravico pri zaposlovanju kot konzul v Makedoniji pri podeljevanju vize, hkrati pa se proračunski denar troši po raznih sekcijah, združenjih, predavanjih, kongresih, kot v vojski se delijo čini, vse dogodke pa sponzorirajo dobavitelji pod krovnim vodstvom najbolj "etičnih" zdravnikov omenjene organizacije, ki so v pogovornih oddajah na RTV predstavljeni kot moralna vertikala družbe, novinarji bi morali opraviti svoje delo, prav tako policija, vozni park kot v Dubaju - retorika za rajo pa iz 90 ih let ko sem sam opravil strokovni izpit v UKC je dejala pod glavna sestra kirurgije:" Veste v zdravstvu ne boste nikoli bogat...boste pa imeli velikoo srceee...." Sam sem po pregaranem šihtu najprej odšel na avtobus do kolodvora ter z vlakom domov, ko sem čakal avtobus pa se je v S klasi mimo mene odpeljala omenjena pod glavna sestra lol Kdor je poskušal dejansko narediti red na tem področju v UKC Ljubljana ni več zaposlen, po možnosti živijo v tujini in so od take lopovščine dvignili roke že leta 2001 in 2002, od tam pa se stanje kot vsi občutimo drastično slabša!! Nepotizem in korupcija, naivni ljudje, ki se zadovoljujejo z drobtinicami in kot pravi motto enega zdravnika iz zg. omenjene moralne vertikale: " V življenju je potrebno včasih pojesti tudi dre..." Pa dober tek kot bi rekel Jure Godler - citiram: " Banda Lopovska"
zapravico
# 09.01.2018 ob 17:28
Če so gasilcem dvignili plače bodo pa še medicinskim sestram,ki si to bolj zaslužijo kot pa poslanske iti
tu in tam
# 09.01.2018 ob 15:50
S to stavko ne bo nič.
Zdravstveni delavci so v istem košu z vojaki in policisti, pa gasilci.
Po zakonu ne smejo stavkat, oz. morajo v času "stavke" še vedno nuditi svoje storitve.
mikitr
# 09.01.2018 ob 15:19
Jasno ,sem za dobro plačano delo v državni upravi pod pogojem ,da je zasluženo.To pomeni ,da je potrebno prej prevetriti državne uslužbence narediti vitko in funckjonalno državno upravo.Skratka,z sredstvi ,ki so na voljo zagotoviti zadovljne uslužbence,ki so potrebni in pripravljeni delati.
tureavanture
# 09.01.2018 ob 14:07
ves javni sektor v stavko, realni pa kaj?
vsi veseli da dobimo minimalca z dodatki, penzija bo pa itak 300 mesečno
Gastrbajtr
# 09.01.2018 ob 17:19
Tolk sm sit teh člankov o stavkah, da mi res čist dol visi že vse fakerje v javnem sektorju.
Berija2
# 09.01.2018 ob 16:35
Plačo povečati samo še medicinskim sestram in policajem. Drugi si ne zaslužijo, naj gredo v gospodarstvo vsaj za kakšen poskusni mesec, pa jih bo minilo za zmeraj!
VanDame
# 09.01.2018 ob 16:08
wisan: če je zdravnik odsoten imaš nadomestnega, če še tega ni pa obišči splošnega na urgenci.
galoper
# 10.01.2018 ob 10:16
Vsi ti problemi so že zastareli in bi lahko bili vključeni v minulih oblikah opozarjanja sindikatov. Končajte z zdrahami, organizatorja pa pošljite v zapor, da bo organiziral stavko zapornikov zaradi prenapolnjenosti zaporov in s tem kršenja normativov, razen posebnežev, ki zaslužijo zapor skorajda na nivoju hotelskih uslug.
POIVRE
# 09.01.2018 ob 16:44
Jerkičeva, takoj s svojim sindikatom na ulice. Delavci iz gospodarstva moramo odločno nasprotovati vsem zahtevam sindikatov javnega sektorja, kajti če vlada njim da, mora vzeti nam. Zapomnimo si, vlada svojega denarja nima, le enim vzame in drugim da in posledično delavci iz gospodarstva imamo vedno manj, zaposleni v javnem sektorju pa vedno več. Dvignite se delavci iz gospodarstva, dosti imamo terorja sindikatov javnega sektorja!
wisan
# 09.01.2018 ob 15:25
Zadnje čase me pod levimi rebri na levi strani ful štiha. Kot, da bi mi krulilo po črevah, ali nekaj brenči, kot da bi stiskal spužvo polno vode !? Ko "mi pride" težko diham, samo tak na rahlo, kot kak mišek; ne morem skozi do konca. Nea hitro jamram, ne maram bolnic, a sem tokrat vseeno poslal sporočilo osebnemu, ker je bilo tak čudno in ker se ponavlja. Pa mi je odtekstal, da je odsoten do .... !
Mogoče (sigurno) pa na forumu kdo ve kaj bi to lahko bilo ?
Resnica123
# 09.01.2018 ob 14:58
Privatni sektor bo pa za trdo garanje in konkurenco nagrajen z novimi davki. Pa da ne vidim nobenih kostrunov se lepiti zraven, zdravniki ste prvi stavkali nekaj mesecev nazaj in se prevec dobite za svojo produktivnost. Dobrodosli v privatni sektor! #EnotniPlacniSistemPajade
Športnik1990
# 09.01.2018 ob 19:37
Glede na visino povprecnih plac v javnem in zasebnem sektorju po izobrazbeni strukturi glede na leto 2008 ter tudi glede visine bdp razloga za bistven dvig plac ni.
Kazalo