Dnevne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 17 glasov Ocenite to novico!
injekcija
Zakon ureja pravice zdravstvenega osebja. Foto: Pixabay
Jani Möderndorfer
Möderndorfer se zavzema za sistem, kjer javne izvajalce dopolnjujejo tudi zasebni koncesionarji. Foto: BoBo
VIDEO
SMC: Za referendumsko pob...

Dodaj v

SMC o novi referendumski pobudi: V ozadju je močan lobi

Sporna novela zakona o zdravstveni dejavnosti
27. september 2017 ob 14:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V SMC-ju obžalujejo sveže vloženo pobudo za referendum o zakonu o zdravstveni dejavnosti. Poslanec Jani Möderndorfer meni, da za pobudo stojijo močan lobi in posamezniki, ki ščitijo lastne interese.

Kot je v izjavi za medije dejal poslanec SMC-ja, v stranki obžalujejo, da so se takoj po že enem izvedenem referendumu (o zakonu o drugem tiru) srečali s sicer legitimnim in zakonitim začetkom postopka za nov referendum.

Po navedbah Janija Möderndorferja zakon ne ureja pravic bolnikov, ampak pravice zdravstvenega osebja, zato se poslanec sprašuje, v čigavem interesu je, da se je začel zaustavljati. Boji se, kot je dejal, da v imenu bolnikov vse prevečkrat zlorabljamo interese zdravstvenega osebja, tudi zdravnikov, saj novela govori o koncesionarjih. Večina zdravnikov v to ni vključena, gre za posameznike, ki ščitijo lasten interes, je prepričan Möderndorfer.

Ob tem je navedel tudi informacije, ki jih je dobil od nekaterih bolnikov, da so pri obisku zasebnega zdravnika poleg recepta prejeli v podpis tudi dokument za začetek postopka referendumskih dejavnosti. To je po njegovih besedah neetično in nemoralno, gre za svojevrstno zlorabo položaja moči, ki jo ima zdravnik v svoji ambulanti.

Drugače za koncesionarje
Glede vsebine novele zakona je pojasnil, da ta opredeljuje javno službo - to je tista, ki storitve s področja zdravja opravlja v javnem interesu, v to mrežo pa sodijo tudi koncesionarji. "Če bi želeli omejevati koncesije, bi jih z zakonom ukinili," je dejal in zatrdil, da koncesij ne ukinjajo, ampak določajo jasen, transparenten način njihovega pridobivanja.

Koncesija se po njegovih besedah po novih določbah tudi ne more dedovati, prodajati ali prenašati, ampak jo dobi posameznik za 15 let z možnostjo podaljšanja, po 30 letih pa se lahko znova postavi v vrsto zanjo. Zavrnil je tudi očitke o daljšanju čakalnih dob zaradi teh sprememb.

"Javni zdravstveni sistem še najmanj deset ali več let ne bo mogel funkcionirati in preživeti brez koncesionarjev," je prepričan, zato je po njegovem mnenju nujno urediti takšen sistem, kjer sta zasebno in javno z jasnimi pravili vključena v dejavnost.

Tako kot je pri referendumu o drugem tiru za pobudnika Vilija Kovačiča nekdo stopil, je tudi v primeru novele zakona o zdravstveni dejavnosti zadaj zelo močan lobi, ki si želi pridobiti predvsem svoje pravice, je prepričan poslanec. Dodal je, da v prvo vrsto stopajo organizacije s področja zdravstva in se celo sklicujejo na bolnike.

Pobudo s priloženimi podpisi za začetek referendumskih postopkov je v torek v DZ vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk. Novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je bila sprejeta 19. septembra, je bila sicer že v obravnavi deležna številnih kritik in nasprotovanj tudi iz zdravniških organizacij.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
biba007
# 27.09.2017 ob 15:03
božo 1

Vi veste kakšne čakalne vrste imamo v otroškem zobozdravstvenem sistemu?
ko mi zobozdravnica izjavi, ob bolečem zobu otroka, vse zatečeno, da ima vse polno 5 mesecev vnaprej!!!! nas je skor kap/ ni vzela, mi smo ga peljali nato k dezurnemu zobozdravniku,kjer hvala bogu mi ga je vzela, ceprav smo morali pojasnevati, zakaj nismo pri nasi!

Da ne govorim o aparatih za zobe.

imam na zalogi par cvetk, pa nismo nekje v odrocnih krajih/ dalec od tega..
tudi pri rentgenu/samoplacniskega sem izbral/ker bi me drugace cakalna vrsta stala reci pisi 4 mesece
pa sem sel samoplacnisko, pa se nadrla me je na koncu, ker sem se pritozil nad cakanje/ nekaj ur ob dogovorjenem terminu/

zdravstvo je katastrofa! in razen svetlih izjem/ tukaj imam rad nasega osebnega zdravnika, je vse drugo meni nerazumljivo in nekateri, ki imajo primat v regiji, se temu primerno tudi obnasajo.
Ce ti kaj ni vsec, pa pojdi.
Solska zobozdravnica/ ima ambulanto nabito polno za par mesecev vnaprej, ker poleg solskega zobozdravstva/ pa je ogromna sola, sprejema se druge paciente. Samoplacnisko.
In to meni ni realno/ to je pohlep.
mataj
# 27.09.2017 ob 14:19
Ne bi me presenetilo, da ima Kuštrin tukaj prste vmes.
STANE
# 27.09.2017 ob 18:12
Bila sem na fizioterapiji za zlom gležnja v bolnišnici....Fizioterapevtka mi je rekla,če ne bo dobro,naj pridem popoldan k njej ,kjer dela pi zasebniku,bodo vse "porihtal".Takle imamo v našem zdravstvu,če pa hoče kdo kaj spremenit,pa vsi v l"luft".Na dveh stolih se pač ne da sedet.
Čakalne dobe so "umetno"ustvarjene pri večini,da popoldan služijo kot zasebniki !!!
Joker
# 27.09.2017 ob 17:34
Še to, malo je zdravnikov, ki so si sposobni zaslužiti denar na trgu, vsi ostali pa se grebejo z koncesije, kar je to javni denar. V bistvu hočejo biti enaki zdravnikom v javnem zdravstvenem sistemu, brez omejitev (že tako previsokih) plač.
Seveda je sindikat zdravnikov pri tej zgodbi zraven, pa zdravniška zbornica tudi.
Joker
# 27.09.2017 ob 17:26
Martini,

pa kaj bluziš o tem da ni izbire. Dohtarjev je kolk češ, samo zastonj niso. So pa pokvarjeni, ko hudič.
Moji znanki si operirali sivo mreno na enem očesu na napotnico po dobrem mesecu, sedaj so ji pa sporočili, da bo za druog oko čakala več kot je zakonski maksimum, če bo poslala novo napotnico. Lahlo pa....
nonparel
# 27.09.2017 ob 14:47
To je tisti del zdravniškega lobija, ki si že nekaj časa prizadeva čim bolj oslabiti javno zdravstvo in piskušati vpeljati popolno plačljivo privatno zdravstvo. Vzor za to si jemljejo po ameriškem zdravstvenem sistemu. Zdravje samo za bogate.
Glavni motor tega lobija pa so Zdravniška zbornica in tisti Kuštrinov cehovski sindikat.
Da pa so se ti predlagatelji preimenovali v Društvo za zdravje naroda, pa je absurdno zlorabljanje naroda s strani tega zdravniškega lobija. Edini cilj jim je zdravniško bogatenje na račun bolnih ljudi.
Nekaj podobnega temu početju je bila tudi tista zloraba otrok v politične namene ("Za otroke gre".
biba007
# 27.09.2017 ob 14:22
zadnjic po telefonu..cetrtek
Klicem zobozdravnika- imam za resiti eno manjso zadevo- plombico
"Ja, ce se narocite, bo to nekje konec decembra"
Jaz tisto-kaajj??
"Ce pa samoplacnisko pridete gospod , pa vas lahko narocim za torek naslednji teden"
" In koliko bo cena"
" Ja, tam nekje 60 eur, ce ne bo drugega dela okrog zoba" .......

bruh
Sandalovina
# 27.09.2017 ob 19:01
Martini

"Gre za faušijo. Faušijo do ljudi, ki so si sposobni zaslužiti denar na trgu."

Če gre za ljudi, ki so si sposobni zaslužiti denar na trgu, potem naj gredo med zasebmnike in z lastnim denarjem finansirajo svojo privat prakso. Tega nočejo, vsi želijo med koncesionarje in na javni denar. Pa kaj mislite, da smo vesla sesali? Dopoldan koncesionarji, popoldan privatniki, ki javno paciente vabijo v samoplačniške ambulante. Nemoralno do amena. Dvoživke in zaslužkarji.
boro007
# 27.09.2017 ob 19:18
@IndyBob

In ker so koncesionarji zasebniki, lahko pa z njimi drzava pocne kar hoce? Mislim, da ne! Prav je, da se uprejo, ko si hoce drzava nazaj prigrebsti svoj monopol in uniciti zasebnike, ki so sposobni na trgu poskrbeti za sebe.

Če znajo poskrbeti zase, ne potrebujejo koncesij... Torej, kaj te moti?

Sem bil pri zasebniku zobozdravniku, nima koncesije, zna poskrbeti zase... Ceneje sem prišel skozi kot pri koncesionarju... Ko bi le bilo več takih, ki bi znali delovati v svoje dobro in dobro ljudi, in se zavedali da tuje "nezdravje" oz. bolezen ni njihova zlata jama... To zadnje velja še posebej za zavarovalnice, ne le koncesionarje.
boro007
# 27.09.2017 ob 19:00
Medtem ko se že delež ameriške javnosti spogleduje s kanadskim modelom, mi vstrajno rinemo v ameriškega...

Čeprav smo že imeli kanadski model, pa so na veliko uhajali milijončki, prek raznih nabav operacijskih miz itd.

To je verjetno tudi vzrok da so zdravniki, vsaj tisti malo bolj ekonomsko naravnani, ugotovili da je denarja dovolj, da se le narobe plasira... In ko smo si zamislile koncesije, so zdravniki zagrabili z obema rokama. Zdaj imamo sistem čigar naklon nas bo popeljal v čudoviti svet privatnega zdravstva po ameriškem vzoru... Zavarovalnice bogatijo, zdravniki bogatijo... Sestre harajo, poštarji harajo, delavci harajo... Poslanci sami ne vejo kaj bi, predsedniki furajo selfije... "That's the american way"

Mogoče nismo druga švica, bomo pa kmalu še veliko več, druga amerika...
GORILA
# 27.09.2017 ob 15:45
Zakaj omejevanje proste izbire?

...zaradi denarja!!!
MartinI
# 27.09.2017 ob 15:05
In prosim ne primerjat privat zdravstva z ZDA, ker očitno pišete kar na pamet. PRi nas se plačujejo prispevki in imamo določeno košarico storitev. Tam tega ni.

Tisti, ki zagovarjate javno zdravstvo se lahko zdravite tam. Ostalim pa pustite izbiro. ZZZS naj samo povrne toliko kolikor bi jih naše zdravljenje stalo, če bi šli v javni zavod.

Zakaj omejevanje proste izbire?
MartinI
# 27.09.2017 ob 14:53
Kako LOBI, pri zbiranju podpisov je prevladoval zdrava razum.

Zavarovanc pri tujem zasebniku (ki seveda ni koncesionar) dobi povračilo stroškov od ZZZS. Če bi se pa zdravil pri domačem zasebniku pa ni upravičen.

Pod pretvezo javnega interesa obojim, zavarovancem in zdravnikom, onemogočajo prosto in neodvisno izbiro, čeprav nas ene in druge silijo z zakoni v plačevanje prispevkov. Preprečujejo konkurenco, kar dolgoročno vodi do slabšega odnosa in zdravljenja.

Zasebnike se prikazuje kot dobičkarje, pozablja pa se, da si oni zaslužijo plačo z zdravljenjem zavarovancev, medtem ko ima zdravnik je v javnem sektorju le to zagarantirano, kljub temu da laho izsiljuje in stavka.

Največji lobi pa so prodajalci medicinskih pripomočkov, ki jim je v interesu, da je čimmanj zasebnikov, saj na koncu s preplačilm medicinskih pripomočkov javni denar pride privatne žepe prodajalcev.

Javni denar bo vedno prišel v privatne žepe, ker tudi zdravniki zaposleni v javnem sektorju so plačani s tem denarjem. Je pa na koncu razlika ali bomo denar usmerili ljudem, ki si ga z dobrim delom za zdravje človeka zaslužijo, ali ga bomo namenili tistim, ki v biolnico prinesejo škatlo pripomočkov iz bolnice pa odnesejo kufer z denarjem!
Sandalovina
# 27.09.2017 ob 16:24
Zakaj imamo v zobozdravstvu take čakalne vrste, če je že skoraj vse privatizirano in na koncesijah?Prodajanje megle ljudjem, popolnoma jasno je kdo zavaja ljudi in v čigavem interesu so koncsesije. Vi, ki rabite izbiro, jo imate že zdaj, plačajte in pojdite privatniku. Tega si ljudje s prejemki med 300 ali 400 evrov ne morejo privoščiti. Če bodo izsilili ta referendum bomo državljani zahtevali referendum o tem kakšno zdravstvo želijo državljani Slovenije - javno ali zasebno.
O tem bi že zdavnaj morali odločati, ne pa, da nam prodajajo bučke za suho zlato.
nikoli
# 27.09.2017 ob 15:33
Seveda, privatnikom se ne da prodajati jajca po 2x previsoki ceni. Zdravstvenim domovom pa se da.
tu in tam
# 27.09.2017 ob 21:49
@Sandalovina
Ne boš verjel, ampak tudi zdravniki hočejo za svoje delo dobiti denar.
Ne boš verjel, tako kot arhitekti, računovodje, mehaniki in čistilke.
In tudi to ne boš verjel, nikjer ne piše, da ne smejo delati za denar. Tudi Hipokrat tega ni rekel.

Glede koncesij in privatništva.
Ja, privatnik brez koncesije ne more, ker na žalost ljudje nimajo dovolj denarja, da bi vse šli privat zdravit. Bi bilo pa tako najbolje za vse (če bi vsak imel dovolj denarja, da si sam plača zdravljenje, neodvisno od zavarovalnic). Ker pa nažalost ni tako, in očitno še dolgo ne bo, potrebuje tako zdravnik koncesijo, kot pacienti zavarovalnico.
Sandalovina
# 27.09.2017 ob 19:59
designprologo

"A RES DVOŽIVKE?!

Po končanem delu v lastni ambulanti na program ZZZS, lahko nekdo popoldan privat popravlja zobe kolikor hoče..."

Ja, dvoživke. Tako se "strokovno" reče zdravnikom, ki sedijo na dveh stolih: javnem in zasebnem.
Dopoldan se supermeni spočijejo med koncesionarsko službico, popoldan pa nadaljujejo privat prakso. Zakaj? Zakaj ne delajo dopoldan in popoldan privat? Tega jim nihče ne bi mogel očitati.
Zato, ker je javna plačka zagarantirana, ni pa v privat praksi. Zelo je odvisna od števila pacientov z debelimi denarnicami.
Marko32
# 27.09.2017 ob 14:28
@biba007

A vi razumete, kako deluje naš zdravstveni sistem?

Zobozdravnik vas ne more prej vzeti, ker ne dobi plačila ZZZS. ZZZS ima natančno število, koliko plomb na leto bo financiral. Vse kar je več, so čakalne dobe.
Sandalovina
# 28.09.2017 ob 10:56
tu in tam

Kdo opleta z raznimi frazami ste vi.

Najboljše plačani v državi nimajo nikakršne pravice, da se konstantno pritožujejo in grozijo s stavkami, Ravno čistilke , ki jih navajate, pa imajo, saj ne zaslužijo niti za preživetje.

"In da bi javni sektor sprejel toliko novega kadra?"

Zdravniki trdite, da so tako koncesionarji, kot zdravniki v javni mreži, del istega javnega zdravstva.
In vsi so plačani iz javnih sredstev. Zakaj bi potem dajali koncesionarjem, če lahko ta denar vlagamo v javno zdravstvo? Verjamem, da večina zdravnikov ne želi delati v javnih zavodih, to je več kot očitno. Zakaj bi dežurali? Zato, ker to potrebujejo pacienti. Vi bi radi smetano, kavno usedlino pa prepuščate javnem zdravstvu. 3/4 upokojencev, ki najbolj potrebujejo zdravniške usluge, živi pod pragom revščine in diha na slamico. Kakšne so njihove možnosti v zdravstvu, ki bi ga vi radi?

Pravite, da koncesionarji ne zapirajo svojih ordinacij med dopustom. Sprehodite se med zimskimi počitnicami do okulista na Tržaški cesti, pa boste poljubili vrata in naleteli namesto na zdravnika na list papirja na vratih, na katerem vas obveščajo, da so štacuno zaprli do...Tako je vsako leto, pravila gor ali dol.

O tem kakšno zdravstvo bomo imeli ne odločajo zdravniki, ki so samo izvajalci storitev, ampak državljani Slovenije, ki smo plačniki teh storitev. In še to. Zbiranje podpisov na način, kot to počno plačanci zdravniškega lobija, je nelegitimno in bi moralo biti zaradi tega prepovedano. Zbiranje podpisov v čakalnicah zasebnikov, ki jih obiskujejo samo pacienti, ki so finančno dobro podkovani, je moralni podenin in zloraba javnega mnenja.
kralj matjaž
# 28.09.2017 ob 10:37
božo1
V Sloveniji obstajata dva zdravstvena sistema. Eden je za elito, kjer pridete takoj na vrsto, drugi je za rajo, kjer čakamo in čakamo.
MartinI
# 27.09.2017 ob 23:27
@ Sandalovina

Malo si razjasnite pojem javni denar.
Tudi denar v javnem zdravstvu gre na koncu v privatne žepe. Kaj je plača zdravnika (upam, da to ni šok z vas). Preplačilo medicinskih pripomočkov -privatni žep...

Ljudje bi radi na vsak način omejevali druge. Tega res ne razumem. Vsi plačamo prispevki, zato imamo pravico do proste izbire zdravnika! Kogar moti se naj zdravi v JS, druge pa pustite na miru, da živijo svoje življenje. Ali pa nas ne silite, da plačujemo prispevke, če pričakujete, da bomo hodili samoplačniško zato, da bomo deležni človeka dostojnega zdravljenja!
Sandalovina
# 27.09.2017 ob 22:44
tu in tam

Seveda delajo za denar, postali so pa zelo pohlepni. Med pedeset najboljše plačanih v državi sodijo zdravniki. Izsiljujejo kar naprej, stavkajo in še podaljšujejo čakalne vrste.

Zdaj ste se pa dotaknili bistva. Koncesije potrebujejo zdravniki in ne pacienti. Če država ima denar za koncesionarje, bi ga glih tako imela za zdravnike v javnem sektorju. Koncesionarji ne dežurajo, koncesionarji zaprejo ordinacijo med dopustom kar za 3 tedne in jih nihče ne nadomešča. To se v javnem zavodu ne more zgoditi. Je to v interesu pacientov? Že dejstvo, da vsi želijo med koncesionarje, pove vse.

In, da se razumemo. Poznam veliko dobrih zdravnikov, je pa tudi ogromno takih, ki sramotijo ta nekoč cenjen poklic.
božo1
# 27.09.2017 ob 20:47
designprologo
# 27.09.2017 ob 19:25
Zelo nazorno razloženo.
ZZZS operira z denarjem zbranim po prispevni stopnji in tako določi kvote za Javne zavode in za koncesionarje. Razlika med tema je ta, da JZ morajo opravljati storitve v presežku kvote in tako pridelajo manjko(izgubo), koncesionar pa namesto izgube logično kasira po samoplačniško.

Se pravi za tisti minus (presežek plana-kvote) v JZ bi se naj našla rezerva ali pa se mora povečati prihodek (iz prispevka, davka, proračuna x itd.)
tu in tam
# 27.09.2017 ob 20:44
@sandalovina
>> Zakaj ne delajo dopoldan in popoldan privat?
Ker potem 3/4 slovencev nebi moglo do zobozdravnika. Čisto enostavno.

Tako na koncesijo vsaj prideš enkrat na vrsto.
Lluka
# 27.09.2017 ob 19:29
Zobarji ja............ SAMO 30 let nazaj.... je bilo v občini s 20.000 prebivalci 6 otroških zobarjev. TAKOJ si prišel na vrsto vsi so dobili svoj kolač.... otroci pa zdrav nasmeh . Danes ni NOBENEGA, prebivalcev pa je 25.000.
designprologo
# 27.09.2017 ob 19:25
@SANDALOVINA:

A RES DVOŽIVKE?!

Po končanem delu v lastni ambulanti na program ZZZS, lahko nekdo popoldan privat popravlja zobe kolikor hoče, pa če se zavistneži še tako mečete na zobe!
božo1
# 27.09.2017 ob 17:04
biba007
hvala bogu mi ga je vzela, ceprav smo morali pojasnevati, zakaj nismo pri nasi!
In? Hvala bogu!
Nekaj potrpežljivosti in razumevanja pa vendarle potrebujemo, ali ne?
Samoplačniško je pa seveda nekaj, kar kdo zmore in je najverjetneje tudi bolj hitro.
Tudi jaz imam otroke in nič "preko reda", pa se mi zdi, da gre.
smartass2011
# 27.09.2017 ob 16:13
Brglez naj oznani, da gre za zlorabo inštituta referenduma, pa bo rešeno.
kapljač
# 27.09.2017 ob 16:05
Kdaj sem že dejal, da se Cerarjeva Vlada ne bi smela ukvarjati z vsemogočimi pobudami, zahtevami in zraven misliti da lahko odgovori na vsa vprašanja.
Najti bi morala način, kako onemogočiti zlorabo družbenih norm.
božo1
# 27.09.2017 ob 14:45
"Ja, ce se narocite, bo to nekje konec decembra"
.........
Zobozdravnik vas ne more prej vzeti, ker ne dobi plačila ZZZS.

Pa dobro ljudje, če je vse to res, kje pa živite? Jaz daleč na okoli ne poznam takih rabot. Res so težave s kakim slikanjem, ker za čuda so retki rengeni, dogaja se tudi kakšna čakanja pri zahtevnejših primerih, vse drugo pa zelo znosno.
Simba
# 29.09.2017 ob 09:41
Sandalovina: "Zdravstvo ni tržno blago, zdravstvo je pravica vsakega človeka. In to je dejstvo, ki ga boste vi morali dojeti."

Če bi kdo moral kaj dojemati, si to edino ti.

Me prav zanima kako bi se ti počutila če bi tebi država določila da je tvoje delo vredno 610 eur na mesec. In da bi država za vsa delovna mesta določila plačo.
Najlepše je bit hinavec, a ne? Meni ja (tržna plača), tebi pa ne, ker imam jaz pravico.

Aja, in top 50 plač v JS ki so kao od zdravnikov. Niti eden ni koncesionar, vsi so iz državnega zdravstva.
Samo tko, malo v razmislek kje se največ denarja troši. Ampak ja, koncesionarji so "bad guys".
Jao, jao...

Aja, pa stavka napovedana za november tudi ni od koncesionarjev...sam tko, mimo grede.

In ne, nisem zdravnik, nisem koncesionar. Imam pa enake vatle za vse in nisem hinavec da bi nekomu odrekal tržno plačo zato ker je to kao "moja pravica".
Sandalovina
# 28.09.2017 ob 15:54
Tu in tam

"In na vratih verjetno piše, h komu lahko greš v času dopustov."

Še ena neresnica. Nič ne piše.
Radio
# 28.09.2017 ob 11:57
Kar se tiče depriviligiranih upokojencev pa mi sploh ni jasno, zakaj bi dostopnost do zdravniških storitev koncesionarji zmanjševali. V marsikaterem od boga pozabljenem zaselku so ravno koncesionarji v osnovnem zdravstvu povečali dostopnost do najbolj ranljivih skupin prebivalstva. In za to so morali vložiti lastna sredstva, daj javnim zavodom prostore šenka občina ali država (in le kje občina ali država dobita denar za prostore?).
Vongobongo
# 28.09.2017 ob 10:38
Imena ljudi v tem lobiju bi bla super informacija ;)
JavniWC
# 28.09.2017 ob 09:49
Poslanec SMC-ja govori o lobuju, hahaha. Moderndorfer, katera stranka je že sodelovala z lobiranjem za Hoče? Hoče so čisti primer povezovanja politikov z interesi gospodarstva.

Enkrat za spremembo, prosim te, napizdi svoje.
Radio
# 28.09.2017 ob 09:19
@boro007

pridušal si se, da rinemo v ameriški namesto v kanadski sistem. Se strinjam, da naj gremo v kanadskega, ampak to pomeni, da bo osnovno zdravstvo v rokah zasebnikov in financirano z javnim denarjem. Ja, tako je to v Kanadi, lahko si poguglate.
tu in tam
# 28.09.2017 ob 07:50
@Sandalovina
>>Med pedeset najboljše plačanih v državi sodijo zdravniki.
Jaz sem pa mislil, da bi to morale biti čistilke pa tajnice ???
Al koga si ti predstavljaš, da bi moral biti med najbolje plačanimi?

>>Izsiljujejo kar naprej, stavkajo in še podaljšujejo čakalne vrste.
Kolikor sem zasledil, so nazadnje stavkali, da se končno uredijo normativi.
Da se končno vidi, kakšno meglo nam prodajata ZZZS in MZ.
In umikali so soglasja za nadurno delo (posledično nižje plače).

>>Koncesije potrebujejo zdravniki in ne pacienti.
>>Če država ima denar za koncesionarje, bi ga
>>glih tako imela za zdravnike v javnem sektorju.
In tvoja predpostavka je, da bi vsi šli delat v JS?
In da bi JS lahko sprejel toliko novega kadra? :-))
Poznam jih veliko, ki niti mrtvi nebi šli v en zdravstveni
dom, da bi jim težil en prepotentni politično nastavljen
direktor. Al pa tajnica, ki je slučajno od direktorja nečakinja.

>>Koncesionarji ne dežurajo,
To pa res ne (vsaj po večini). A kaj ima to veze?
Če bi dežurali, bi razni forumski pametnjakoviči
samo pametovali o plačilih za ta deurstva.

>>koncesionarji zaprejo ordinacijo med dopustom
>>kar za 3 tedne in jih nihče ne nadomešča.
Ja pa jade. Po pogodbi z ZZZS mora zagotoviti nadomeščanje.
In ZZZS zelo rad za***va zaradi tega.

Raje ne opletaj z raznimi frazami, tako kot tisti poslanec Zorman, strokovnjak za zdravstvo, s končano srednjo litostrojsko šolo.
tu in tam
# 27.09.2017 ob 21:09
Sicer pa:
V DZ in parlamentu imajo zaposlene pravnike, da pregledajo zakone, preden grejo v potrjevanje.
In ti pravniki so lepo opozorili poslance, da je ta zakon o zdravstveni dejavnosti v kar nekaj točkah protiustaven.

Ampak poslanci pač z glavo skozi zid. Bojo pač tožbe proti državi.
Saj njih to nič ne briga.

Recimo omejevanje že podeljenih koncesij na 15 let.
Retroaktivnost zakonov nekako ni mogoča.

Razlikovanje med koncesionarji privatniki in koncesionarji zdravstvenimi domovi. Tako pri financiraju kkot ostalih dolžnostih.

Omejevanje proste izbire zaopslitve za mlade zdravnike.

Določeni zdravniki več ne bodo smeli imeti opredeljenih pacientov (recimo zdravniki MDPŠ), in pacienti se bodo morali na silo drugam prepisat, čeprav ministrstv ne bo poskrbelo za nadomestne zdravnike.

ZZZS povrne stroške samo za posege v tujini (pri NEkoncesionarjih), ne pa tudi v SLO.

...
Sandalovina
# 27.09.2017 ob 19:37
Martini

"Če želite omejevanje potem si poglejte S Korejo. Tam je vse "javno."

Kakšno je zdravstvo v S. Koreji ne veste ne vi in ne jaz. Očitno vam je "resnico" o S. Koreji prišepnil g. Janša, veliki "poznavalec" te države. Zelo verodostojna argumentacija!
Grešnica
# 27.09.2017 ob 16:10
Vpr.: V čem je koncesionar boljši od zasebnika z licenco in uporabnim dovoljenjem?

Odg: V socialnem omrežju oz. prijateljskih vezah - blizu politike.
Radio
# 28.09.2017 ob 19:14
@sandalovina:

Dejstva, ki naj bi ga mi po tvoje dojeli na tvojo žalost niso dojeli tudi v Kanadi, na Danskem, na Nizozemskem, na Švedskem, Norveškem, v Nemčiji, Avstriji, Angliji, Franciji, Švici.

Tam imajo ljudje boljše zdravstvo od Slovenije za ljudi ne glede na ekonomski položaj in nimajo nobenih težav z zasebnim zdravstvom. Kaj je to tegi jasno kar tem državam ni?

Tisto o flancanju pa je podobno razumljivo napisano kot ostale tvoje trditve. Nisi odgovorila kako prideš k okulistu v ZD, če je okulist na dopustu.

Dokler bo večina Slovencev imela tako radikalno mnenje o ureditvi zdravstva kljub izrazitem nepoznavanju problematike, toliko časa se bo slabšalo zdravstvo v Sloveniji. Ker smo v Sloveniji bolj pametni od vsega razvitega sveta. Nič ni narobe s tem, samo smešni izpadete, ko vidite rešitve točno v zadevah, ki so povzročile problem.
lamesa
# 28.09.2017 ob 14:26
nonparel# 27.09.2017 ob 14:47
To je tisti del zdravniškega lobija, ki si že nekaj časa prizadeva čim bolj oslabiti javno zdravstvo in piskušati vpeljati popolno plačljivo privatno zdravstvo. Vzor za to si jemljejo po ameriškem zdravstvenem sistemu. Zdravje samo za bogate.


Imaš popolnoma prav! Ampak potem tudi država iz mojih davkov nima več pravice pokrivati zdravstvenih storitev!
lamesa
# 28.09.2017 ob 14:24
Oooo... kahloper Jani Möderndorfer se spravlja na svoje bivše kolege, ki o njem ne vedo povedati čisto nič dobrega, razen tega, da je bil zelo spreten pri izogibanju dela!
Sandalovina
# 28.09.2017 ob 13:59
Dr. "tu in tam": " Zdravniki ne dežurajo. To pa res ne."

Dr. "Radio": " Koncesionarji so dolžni dežurati, sicer se jim vzame koncesija."

Zmenite se doktorji, jaz vem, da poljubljam vrata zaprtih ordinacij.

Ponujate nam flancatete na način mame Ivane, krhke flancate, flancate z kislo smetano in na še druge načine, ampak so to še vedno samo flancati. Vse v stilu: brez koncesij nam ni živeti.

Zdravstvo ni tržno blago, zdravstvo je pravica vsakega človeka. In to je dejstvo, ki ga boste vi morali dojeti.
Radio
# 28.09.2017 ob 11:51
@sandolovina:

Koncesionarji so dolžni dežurati, sicer se jim vzame koncesija. Zakaj marsikje ne dežurajo? Ker jih vodstva javnih zdravstvenih zavodov ne spustijo zraven, saj so dežurstva dobro plačana in jih hočejo obdržati zase. Kdo potem pobira smetano?

Primera okulista koncesionarja na tržaški, ki je zaprt pa ne razumem. A okulist v ZD, ko gre na dopust ni zaprt? Če je okulist odsoten se naročiš pri drugemu, če je urgenca pa itak moraš na urgenco.
TOZD
# 28.09.2017 ob 10:06
V SMC-ju obžalujejo sveže vloženo pobudo za referendum o zakonu o zdravstveni dejavnosti. Poslanec Jani Möderndorfer meni, da za pobudo stojijo močan lobi in posamezniki, ki ščitijo lastne interese.

Če je v ozadnju res močan lobi, potem se pri SMC gotovo zavedajo, da referendum bo in da bo tudi uspel. Ker tam, kjer so močni lobiji, tam je denar in tam kjer je denar, je medijska servilnost "sponzorjem" in servilnost "civilne družbe" in tam je potem posledično tudi rezultat.

Na dosedanjih referendumih so bili lobiji na njihovi strani, sedaj se bodo lahko vsaj malo postavili v kožo deprivilegiranih. Bo to kar v redu terapevtski učinek, da se jim ne bi preveč zvrtelo od višine.
Sandalovina
# 27.09.2017 ob 23:51
Res je, da v končni fazi denar vedno pristane v privatnih žepih. To pa ne pomeni, da lahko date enačaj med javnim in zasebnim ( koncesionarji so zasebniki na javnem zesku). Zakaj NE koncesionerjem sem argumentirala. Izbiro imate že zdaj, ne sprenevedajte se.
Sandalovina
# 27.09.2017 ob 21:14
tu in tam

Ja. Zdravniki se odločate za koncesije zaradi nas pacientov in ne zaradi lastnih koristi. Ja. In potem svizec zavije čokolado v folijo.
MartinI
# 27.09.2017 ob 17:23
@ GORILLA

...zaradi denarja!!!

@Sansalovina
V tujini lahko gremo k privatniku na stroške ZZZS, v Sloveniji pa ne. Idiotizem brez primere.

Roko na srce. Gre se za faušijo. Faušijo Slovencev do ljudi, ki so si sposobni zaslužiti denar na trgu. Omejevanje tako zdravnikov kot zavarovancev pa gre v prid prodajalcem med. pripomočkov in korpciji v zdravstvu.

Če želite omejevanje potem si poglejte S Korejo. Tam je vse "javno". Če želite drugo Švico potem pa pustite razvoju svojo pot in ne tlačiti sposobnih ljudi.
tu in tam
# 28.09.2017 ob 14:21
@Sandalovina
Jaz govorim predvsem za primarni nivo.
Radio pa se mi zdi za sekundarni nivo.

>>jaz vem, da poljubljam vrata zaprtih ordinacij.
In na vratih verjetno piše, h komu lahko greš v času dopustov.
Kazalo