Fides pozdravlja pobudo za mediacijo med njimi in vlado. Foto: BoBo
Fides pozdravlja pobudo za mediacijo med njimi in vlado. Foto: BoBo

Ponedeljkovi pogovori s premierjem Robertom Golobom, ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel in pogajalsko skupino prispevali k temu, da bodo v sindikatu Fides po osmih tednih stavke prejeli konkreten pisni predlog reševanja stavkovnih zahtev.

V sindikatu so zadovoljni, da so se zadeve začele premikati naprej, a ob tem ne morejo zanemariti dejstva, da imajo z vlado podpisana že dva sporazuma, za katera ocenjujejo, da sta dobra popotnica za stabilizacijo zdravstvenega sistema.

"A smo žal na včerajšnjih pogajanjih ugotovili, da si vladna stran vsebino teh dveh sporazumov razlaga drugače, kot si jo v sindikatu. To nas skrbi, zaradi česar smo takoj predlagali, da se na pogajanja vključi mediatorja, ki bi nam to zagato pomagal razrešiti, vendar nam na vladna pogajalska stran včeraj odgovora na to ni podala," so v sporočilu za javnost zapisali v sindikatu Fidesu.

Kot so še zapisali, na pobudo za pomoč pri mediaciji gledajo z optimizmom, zato si želijo, da bi lahko aktivnosti začeli čim prej.

Fidesa znova ni bilo na stebrnih pogajanjih

Franc Props. Foto: BoBo
Franc Props. Foto: BoBo

Po pričakovanjih se Fides znova ni udeležil skupnih stebrnih pogajanj javnega sektorja, do česar je bil precej kritičen minister za javno upravo Franc Props. "Z neudeležbo v bistvu v manj vreden položaj postavljaš vse druge sindikate. To je pokazatelj nekega odnosa, za katerega se mi zdi, če želiš delati v timu, da tja ne sodi, to ni pristop, ki bi bil korekten za ljudi, ki so zaposleni v zdravstvu," je za TV Slovenija povedal minister Props.

Predsednik Fidesa Damjan Polh je sicer v torek napovedal, da bo predvidoma danes vlada sindikatu posredovala nov predlog. Po neuradnih informacijah STA-ja predlog Fidesu do 18. ure še ni bil posredovan.

Sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Fides pripravljen na mediacijo