Štiri osebe so morali z gimnazije prepeljati v bolnišnico. Foto: Gimnazija Moste
Štiri osebe so morali z gimnazije prepeljati v bolnišnico. Foto: Gimnazija Moste
Kašelj
Učenci so dobili glavobol, težko so dihali, kašljali so, treslo jih je, imeli so povišano telesno temperaturo. Foto: EPA

Okoli 11.00 so gasilci v gimnaziji z detekcijo plinov preverili prisotnost zdravju škodljivih plinov. Prezračili so več prostorov ter ugotovili, da ni zdravju škodljivih plinov, so sporočili s centra za obveščanje. Policija dogodek še preiskuje, več podrobnosti pa za zdaj ni znanih.

O dogodku sta se za MMC razpisali tudi dve dijakinji omenjene gimnazije. Napisali sta, da se je okoli enajste ure nekaj dijakov drugega letnika začelo dušiti, začeli so kašljati, zato so zbežali iz učilnice. Tisti, ki se niso dušili so le prenesenečno gledali druge, saj v zraku ni bilo čututi nobenega vonja ali dima, sta zapisali. Ko se je stanje nekoliko umirilo, so zamenjali učilnico, a tudi v drugi ni bilo nič bolje. Pri nekaterih so se začeli pojavljati glavoboli, ena od učenk pa je doživela napad. Stanje nekaterih se ni izboljšalo, prizadelo jih je tresenje, težko so dihali, bili so omotični, zaspani, imeli so povišano telesno temperaturo, zato so poklicali reševalce. Zapisali sta še, da ju moti ukrepanje šole, saj so učitelji najprej mislili, da se je nekaj zgodilo znotraj njihove učilnice. Zadržali so njihov razred, ostale učence šole pa so evakuirali, sta zapisali dijakinji. Po dvajsetih minutah so dijake pozvali, naj se vrnejo k pouku, v razred drugega letnika pa je prišla policija, ki je po pripovedovanju dijakinj učence obtožila, da so sami v razred spustili nekaj, kar je ogrožalo njihovo zdravje. Policisti niso pobrali izjav, po šoli pa so se razširile govorice, da so dijaki sami razširili solzivec. Dijakinji zatrjujeta, da to ni res, saj ima solzivec izjemno neprijeten vonj, ki pa ga v tem primeru ni bilo. Dekleti sta zapisali še, da je bila poleg učenk drugega letnika v UKC prepeljana tudi učenka prvega letnika, po čemer sklepata, da se vse vendarle ni dogajalo le v njihovem razredu.

A. M.