Foto:
Foto:

To so pokazali rezultati znanstvene raziskave, ki so jo ameriški strokovnjaki objavili v reviji Cancer. Raziskava temelji na anketi o uživanju marihuane, ki so jo izvedli med 369 moškimi, obolelimi za rakom na testisih. Podatke ankete so kombinirali s podatki iste ankete, ki jo je izpolnjevalo tudi 979 zdravih oseb.

Tisti, ki so marihuano kadili v preteklosti oziroma bolj poredko, so povečani nevarnosti za razvoj tovrstnega raka sicer izpostavljeni, vendar je ta dvakrat manjša kot pri rednih uživalcih.

Raziskava je med drugim pokazala tudi, da marihuana vpliva na razvoj agresivnejše od dveh oblika raka na testisih, za katero navadno zbolijo moški med 20. in 35. letom starosti, predstavlja pa 40 odstotkov vseh primerov raka na testisih.

Tudi druge raziskave v preteklosti so pokazale, da ima uživanje marihuane pri moških številne negativne učinke. Med drugim naj bi vplivalo na močno poslabšano kakovost sperme, zmanjšanje količine moškega spolnega hormona testosterona ter povečanje možnosti za impotenco.

C. R.