Zamrznjene ribje fileje najdemo v skoraj vsaki trgovini. Hitro jih pripravimo, so brez kosti in poceni. Vendar le na prvi pogled, saj velik del teže zavitka s fileji odplava v odtok z vodo, je pokazal test ZPS-ja. Foto: ZPS
Zamrznjene ribje fileje najdemo v skoraj vsaki trgovini. Hitro jih pripravimo, so brez kosti in poceni. Vendar le na prvi pogled, saj velik del teže zavitka s fileji odplava v odtok z vodo, je pokazal test ZPS-ja. Foto: ZPS
Senzorična žalost - so preizkuševalci ocenili okus ribjih filejev. Foto: ZPS
Slovenci zaužijejo samo osem kilogramov rib letno. Foto: ZPS

Led je sestavni del izdelka, če je zamrznjen s t. i. glaziranjem, pri katerem se okoli ribe ustvari ledena glazura oz. zaščita. Če ledena zaščita tvori kar tretjino, celo slabo polovico izdelka, pa gre za pretiravanje v škodo kupca.

Zveza potrošnikov Slovenije

Evropejec letno zaužije v povprečju nekaj več kot 20 kilogramov rib: Nemec nekaj manj kot 15, Španec več kot 40, Slovenec pa le okoli 8 kilogramov.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pričakovana izguba teže zaradi vsebnosti vode pri kuhanju v mikrovalovni pečici je pri svežih ribah največ 15 odstotkov, vendar se je pri večini testiranih vzorcev zamrznjenih ribjih filejev teža zmanjšala za več kot 30 odstotkov, pri dveh pa celo za več kot 40 odstotkov, je povedala vodja raziskav za prehrano na ZPS Tanja Pajk Žontar.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so na ZPS ob testiranju kakovosti ribjih filejev želeli ugotoviti tudi, za koliko se zmanjša teža filejev v embalaži zaradi izgubljene vode, saj je led sestavni del izdelka. Najprej so stehtali zamrznjene fileje in potem še enkrat, ko so jih termično obdelali v mikrovalovni pečici.

Zanimal jih je tudi okus, zato so skupaj s senzoričnimi preizkuševalci izvedli poskus. Večino izmed 12 zamrznjenih ribjih filejev so preizkuševalci na testu označili za "senzorično žalost".

Ribe vse redkeje na našem jedilniku
Evropejec letno zaužije v povprečju nekaj več kot 20 kilogramov rib: Nemec nekaj manj kot 15, Španec več kot 40, Slovenec pa le okoli 8 kilogramov. "Kljub temu, da naj bi po priporočilih prehranskih strokovnjakov uživali ribe enkrat na teden, še bolje dvakrat, so ribe vse redkeje na našem jedilniku," je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar. Na ZPS-ju še posebej opozarjajo na redno uživanje rib v vrtcih in šolah.

Ministrstvo naj pripravi razpis za ribe v vrtcih in šolah
"Ker je iz vrtčevskih in šolskih kuhinj vse pogosteje slišati, da bi ponudbo rib najraje kar ukinili, saj jih otroci zaradi slabih senzoričnih lastnosti prav nič radi ne jedo, smo na Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport posredovali predlog oz. pobudo, da proučijo možnost izvedbe javnega razpisa na državni ravni za izbiro dobavitelja/dobaviteljev ribjih filejev za vrtce in šole, pri čemer bi bilo treba poleg cene določiti tudi minimalne kakovostne zahteve," pa je poudarila Breda Kutin, predsednica ZPS.

Led je sestavni del izdelka, če je zamrznjen s t. i. glaziranjem, pri katerem se okoli ribe ustvari ledena glazura oz. zaščita. Če ledena zaščita tvori kar tretjino, celo slabo polovico izdelka, pa gre za pretiravanje v škodo kupca.

Zveza potrošnikov Slovenije

Evropejec letno zaužije v povprečju nekaj več kot 20 kilogramov rib: Nemec nekaj manj kot 15, Španec več kot 40, Slovenec pa le okoli 8 kilogramov.

Zveza potrošnikov Slovenije