Foto: EPA
Foto: EPA

Septembra 2021 je dvajsetletnica po cepljenju s cepivom Janssen doživela možgansko kap v ljubljanskem UKC-ju in zaradi posledic tromboze umrla. Za njeno družino tragična zgodba še ni povsem končana.

"Katja je, kot vem, zgodovinski primer. Ampak s posledicami se moramo soočiti, ker se je to zgodilo. Ne želim, da bi se to pometlo pod preprogo," je povedala njena mama.

Dva meseca po smrti je komisija soglasno potrdila povezavo med cepljenjem in smrtjo. 17 mesecev po tem pa družina Jagodic še ni prejela odškodnine.

"Zadeva je predana odvetniški pisarni, a se je ustavila. Ne vem, zakaj se je," je dodala.

Odškodnine zaradi zapletov po cepljenju v Sloveniji ni prejel še nihče. Ministrstvo za zdravje je novembra lani postopek za pridobitev odškodnine poenostavilo. Do zdaj so skupno prejeli 142 vlog, a izdali niso še nobene odločbe.

Do odškodnine so upravičeni tisti, pri katerih je ugotovljena gotova ali verjetna povezava s cepljenjem. Povezavo ugotavlja komisija na ministrstvu za zdravje. Nato mora invalidska komisija potrditi, da se škoda na zdravju odraža v trajnem in resnem zmanjšanju življenjskih funkcij. Ko je povezava potrjena, so oškodovanci upravičeni do 60 tisoč evrov odškodnine.

Če oseba zaradi posledic umre, ima njen zakonec oziroma zunajzakonski partner ali starši otrok pravico do deset tisoč evrov odškodnine, do dvajset tisoč evrov pa so upravičeni otroci umrlega. Zadnji podatki NIJZ-ja kažejo, da so pri več kot treh milijonih porabljenih odmerkov zaznali 314 resnih neželenih učinkov. V dveh primerih so potrdili gotovo povezavo med cepljenim in smrtjo, v 18 primerih povezavo še ugotavljajo.

142 zahtevkov za izplačilo odškodnine zaradi hujših posledic cepljenja proti covidu 19potrjeni