Vladni pogajalski skupini s Fidesom ni uspelo zbližati stališč, je povedal vladni pogajalec Denis Kordež. Foto: BoBo
Vladni pogajalski skupini s Fidesom ni uspelo zbližati stališč, je povedal vladni pogajalec Denis Kordež. Foto: BoBo

Ker si prizadevajo, da se stavka čim prej vsaj zamrzne oziroma zaustavi, bodo pogajanja predvidoma nadaljevali tudi v četrtek, natančen termin bodo s sindikatom še uskladili, je dejal Kordež. "Kot rečeno, na današnjih pogajanjih nismo prišli do točke, kjer bi lahko stavko zaključili," je poudaril.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh pa je dejal, da strani do novih sklepov danes nista prišli, zato so predlagali nadaljevanje pogajanj v četrtek.

Na vprašanje, ali torej pogajanja postajajo intenzivnejša, je odgovoril, da je to želja Fidesa, saj stavka poteka že tretji teden. "Mislim, da izčrpava vse nas – državljane, zdravnike, pa tudi vlada mislim, da ni preveč zadovoljna z našimi nastopi," je dejal.

Preklici soglasij za nadurno delo

Sindikalni zaupniki Fidesa so sicer danes začeli vodstvom bolnišnic predajati preklice soglasij zdravnikov za nadurno delo. Zaupniki so imeli po besedah Polha danes s tem veliko dela, zato bo sindikat lahko natančne podatke predstavil čez dan ali dva.

Polh, ki je zaposlen v izolski bolnišnici, je sicer tudi sam preklical soglasje za nadurno delo, a bo njegov preklic začel veljati v roku 30 dni.

Na vprašanje, zakaj bodo nekateri preklici začeli veljati takoj, nekateri pa po 30 dneh, je odgovoril, da naj bi se pred leti ob uveljavitvi novih delovnih mest spremenili obrazci soglasij za nadurno delo. Takrat so delodajalci zdravnikom v podpis ponudili nove pogodbe za delo, z njimi pa tudi nova soglasja.

30-dnevni rok

Pri Fidesu temu niso posvetili veliko pozornosti, na obrazcih, ki so jih pripravili v sindikatu, pa sicer določbe o 30-dnevnem zamiku uveljavitve preklica ni. "Naj bo to kot neko opozorilo vladi, da se lahko tudi to zgodi," je poudaril.

Na vprašanje, ali bi zdravniki znova podpisali soglasja, če bi se denimo nekaj dni pred iztekom 30-dnevnega roka vlada in Fides dogovorila, je odgovoril, da meni, da se bodo številni premislili in soglasij več ne bodo podpisali. Je pa to njihova individualna odločitev, na katero sindikat po besedah Polha nima vpliva.

Sindikat Fides je 15. januarja začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Zdravniki zaostrujejo stavko