Da bi izboljšali zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov, bodo v Mariboru v nočnem času in ob koncih tedna vzpostavili pediatrično dežurno službo. Foto: MMC RTV SLO
Da bi izboljšali zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov, bodo v Mariboru v nočnem času in ob koncih tedna vzpostavili pediatrično dežurno službo. Foto: MMC RTV SLO
Bor Nekrep
Nadzor Cirila Kržišnika je bil v UKC Maribor uveden zaradi smrti Bora Nekrepa in 16-mesečne deklice v kratkem času. Foto: MMC RTV SLO

Nadzor je namreč pokazal na veliko kadrovsko podhranjenost mariborske enote za intenzivno terapijo, kjer uradno dela pet zdravnikov, zato bodo v najkrajšem času poskrbeli za okrepitev ekipe na osem pediatrov. Dežurni ekipi v Mariboru bo v primeru kompliciranih urgentnih stanj 24 ur na dan na voljo telefonska številka za posvet z dežurnimi kolegi v ljubljanskem UKC-ju. Ciril Kržišnik, ki je nadzor opravil, meni tudi, da je nujna tudi nabava dodatne opreme za intenzivno terapijo.

Da bi izboljšali zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov, bodo v Mariboru v nočnem času in ob koncih tedna vzpostavili pediatrično dežurno službo v okviru zdravstvenega doma, ki bo delovala v urgentni pediatrični ambulanti poleg ambulante za odrasle v stolpnici UKC-ja Maribor, kjer sta na voljo laboratorij in radiološka diagnostika. Poleg tega je Kržišnik v svojem poročilu opozoril še na prenatrpanost bolniških sob, kar naj bi rešili z dograditvijo pediatrije.

Miklavčič: Kržišnikovi predlogi že upoštevani
Minister za zdravje Borut Miklavčič je dejal, da so Kržišnikovi predlogi že upoštevani, saj so že začeli delati pri projektu razširitve mariborske pediatrije z nadzidavo, za kar je ministrstvo že pripravilo investicijski program več kot pet milijonov evrov vrednega projekta. Država bo letos prispevala dva milijona evrov, za preostala sredstva pa se dogovarjajo z UKC-jem Maribor in lokalnimi skupnostmi.

Miklavčič je ob tem dejal še, da je bil namen nadzora, da na pediatriji ne bi več prihajalo do neprijetnih dogodkov, ki jim je bila javnost priča v zadnjih letih, to je predvsem smrt 12-letnega Bora Nekrepa in 16-mesečne deklice.

Generalni direktor UKC-ja Maribor Gregor Pivec pa je poudaril, da so sami omenjene ukrepe vzeli zelo resno in jih začeli izvajati že pred časom. Upa tudi, da bodo do poletja ekipo pediatrov okrepili s štirimi novimi zdravniki, večji del težav pa bo odpravljen z uresničitvijo projekta dograditve pediatrične klinike, za katero bo po njegovih besedah UKC-ja prispeval 2,7 milijona evrov iz lastnih amortizacijskih sredstev, kar pomeni, da je osnovna finančna konstrukcija praktično zaprta.