Podpise proti ukinitvi brežiške porodnišnice je ministru Marušiču predala civilna brežiško-posavska pobuda. Podpise proti ukinitvi porodnišnice v Kranju je prejela direktorica Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj. Foto: MMC RTV SLO
Podpise proti ukinitvi brežiške porodnišnice je ministru Marušiču predala civilna brežiško-posavska pobuda. Podpise proti ukinitvi porodnišnice v Kranju je prejela direktorica Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj. Foto: MMC RTV SLO
Predaja podpisov za ohranitev porodnišnice

Minister za zdravje in direktorica Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj sta prejela vsak po 20.000 podpisov proti ukinitvi brežiške in kranjske porodnišnice.

Predstavnica brežiško-posavske pobude Goranka Krošelj je ministru Dorjanu Marušiču in predsedniku parlamentarnega odbora za zdravstvo Ljubu Germiču ob predaji podpisov dejala, da so storitve v brežiški porodnišnici kakovostne in nujno potrebne za ljudi, ki živijo v tamkajšnjem okolju.

Civilna iniciativa upa, da se argumenti za zaprtje porodnišnice ne bodo pisali po sprejetju odločitve
Po njenih besedah to kažejo statistični podatki, pa tudi tisti, ki so zaradi prisotnosti strokovnega osebja in bližine, stojijo "danes tukaj." Ob tem je izrazila upanje, da odločitev za ukinitev porodnišnice še ni bila sprejeta in da se argumenti ne bodo pisali na podlagi že sprejete odločitve.

Minister Marušič je odvrnil, da ni nikoli razmišljal o ukinitvi porodnišnice, z novimi pristopi in povezovanjem pa naj bi vzpostavili mrežo močnejših regionalnih centrov, ki bi bili še varnejši in kakovostneje odgovarjali na potrebe državljank in državljanov. Civilno iniciativo je sprejel zato, ker je civilna in ima jasno zastavljene cilje, pričakuje pa tudi, da mu bodo dali dovolj časa za pripravo dokumentov, na podlagi katerih bi lahko potekala javna razprava.

20.000 podpisov tudi proti ukinitvi kranjske porodnišnice
Podpise proti ukinitvi porodnišnice v Kranju pa je od članov mestnega odbora SDS-a prejela direktorica Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj Andreja Cerkvenik Škafar. Predsednik kranjskega mestnega odbora SDS-a Branko Grims si je ob predaji podpisov zaželel, da se kranjska porodnišnica ohrani, razvija in krepi. Če se bodo postopki ukinitve nadaljevali, je napovedal poostren trud stranke.

Priznal je, da nekateri formalni razlogi govorijo v škodo kranjski porodnišnici, a bi pomanjkljivosti, kot je odsotnost krvne banke, lahko odpravili z minimalnimi vloženimi sredstvi. Cerkvenik Škafarjeva je ob tem dejala, da so v porodnišnici s kakovostnim delom in osebnim pristopom dokazali, da si zaslužijo obstoj in morda celo širitev delovanja. Zbrani podpisi so po njenih besedah dokaz, da so pacientke z delom zadovoljne. Poudarila je še, da še nikjer ni bil sprejet sklep, ki bi govoril o ukinitvi kranjske porodnišnice, a bo podpora pomembno, ko se bo odločalo o obstoju porodnišnic v Sloveniji. Porodnišnica ima zagotovljeno 24-urno zdravstveno varstvo otrok, nosečnic in porodnic, ki ga opravljajo ginekolog porodničar, anesteziolog in pediater.

Zdravstveni svet naj bi sicer o strategiji razvoja in celostne ureditve ginekološko-porodne službe v Sloveniji do leta 2020 razpravljal konec meseca.

Predaja podpisov za ohranitev porodnišnice