Minister se je strinjal, da je novela zakona o sistemu v javnem sektorju vladna in v tem smislu bo odgovornost države, če bo tako zarezala v plačilo dežurstev. Foto: MMC RTV SLO
Minister se je strinjal, da je novela zakona o sistemu v javnem sektorju vladna in v tem smislu bo odgovornost države, če bo tako zarezala v plačilo dežurstev. Foto: MMC RTV SLO
Marušič je izpostavil, da je dežurna služba v zakonu o zdravniški službi opredeljena kot redno delo, sprememba zakona o sistemu plač v javnem sektorju pa skuša odpraviti velike razlike v plačilu med redno in dežurno službo. Foto: MMC RTV SLO

, meni zdravstveni minister Dorijan Marušič.

Minister je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da se s predsednikom vlade Borutom Pahorjem usklajujeta za srečanje s predstavniki zdravniškega sindikata Fides in da naj bi bil sestanek še ta teden.


Dežurna služba opredeljena kot redno delo

Zakon o sistemu plač v javnem sektorju poskuša odpraviti nekatere odklone v sistemu, pojasnjuje minister. Izpostavil je, da je dežurna služba v zakonu o zdravniški službi opredeljena kot redno delo, sprememba zakona o sistemu plač v javnem sektorju pa poskuša odpraviti velike razlike v plačilu med redno in dežurno službo.

Izpostavil je pereča vprašanja na tem področju, saj je zdravnikov v Sloveniji manj kot drugod v EU-ju, organizacija zdravniške službe pa je taka, kot je. A mogoče so določene racionalizacije, meni Marušič.

Ali bi bilo enotno plačevanje vseh zdravnikov, ki dežurajo, rešitev? Minister odgovarja nikalno. "Treba bo postaviti dežurna mesta glede na težavnost dela na teh mestih in na ta mesta razporediti zdravnike, ki so za to usposobljeni. Lahko se bo zgodilo, da bodo v tem primeru za nekatera dežurna mesta plačila primerljiva kot danes," pravi Marušič.

V nekatera dežurstva vpeljava turnusov
Sam meni, da bi morala biti zahtevnost dežurnih mest razdeljena na vsaj od tri do pet stopenj. Poleg tega bi v nekatere dežurne enote morali vpeljati tudi turnusno delo.

Napovedal je, da bo vlada oblikovala pogajalsko skupino, ki se bo o tem vprašanju pogovarjala s sindikati, ministrstvo za zdravje bo v tej skupini predstavljal državni sekretar Ivan Eržen.

Marušič pravi, da bo, če bo zakon sprejet tak, kot je zdaj, to velik izziv za vodstva javnih zdravstvenih zavodov, ki bodo morala pristopiti k organizaciji dela, da bo potekalo čim bolj tekoče.

Pri načrtih za ureditev tega področja je Marušič izpostavil, da nastajajoči zakon o zdravstveni dejavnosti odpira možnost racionalizacije dežurne službe, čeprav bo to dolgotrajen proces, ker bo potrebno povezovanje nekaterih strokovnih služb izvajalcev.

Največ dela v UKC-ju
O racionalizaciji v dežurni službi Marušič pravi, da največ pričakuje od UKC-ja Ljubljana, ki je te procese že začel in kjer je tudi največ dežurnih mest. Postaviti bi morali "neke nacionalne dežurne specializirane centre, na primer za področje infektologije ali nevrologije", pojasnjuje minister.

Minister se je strinjal, da je novela zakona o sistemu v javnem sektorju vladna, in zato bo odgovornost države, če bo tako zarezala v plačilo dežurstev.