Dijake, ki so zboleli za novo gripo so z izjemo ene dijakinje poslali v domačo oskrbo. Foto: EPA
Dijake, ki so zboleli za novo gripo so z izjemo ene dijakinje poslali v domačo oskrbo. Foto: EPA
Gripa: Čas za paniko?

Število okužb z virusom H1N1 se je na Hrvaškem tako povzpelo na 88. Hrvaško ministrstvo za zdravje trdi, da ni razloga za paniko, saj gre za blažje oblike gripe in da imajo dovolj zdravil tako za obolele kot tiste, ki so bili v stiku z njimi. Če bi vendarle prišlo do epidemije gripe, so pripravili med 50 in 60 postelj za težje primere obolenj v kninski in šibeniški bolnišnici.

Nekateri dijaki, ki so bili na maturantskem izletu v Madridu in Barceloni, so dan pred vrnitvijo domov staršem potožili, da se ne počutijo dobro. Novica, da se v Šibenik vrača 140 morebitnih okuženih z novo gripo, je izzvala pravo paniko. Zdravstvene oblasti so avtobuse vračajočih se dijakov prestregle še pred prihodom v mesto, dijake osamile in jih odpeljale na infekcijski oddelek bolnišnice v Šibeniku. Na zdravljenju so zadržali eno dijakinjo, ki pa se že počuti bolje.

Hrvaški portal index.hr poroča, da so bili starši dijakov jezni na agencijo, ki je organizirala izlet, ker ni zahtevala zdravniške pomoči že v Španiji, ampak je čakala na vrnitev domov.

Gripa: Čas za paniko?