Nekatera dopolnila so lahko nevarna. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Nekatera dopolnila so lahko nevarna. Foto: freedigitalphotos.net

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da lahko sestavino navajajo z različnimi imeni. Trenutno so znani naslednji izdelki, ki imajo nedovoljeno sestavino: 1MR, Beta-Cret Extreme, Black Bombs Thermogenic Detonator, Crack, Dexaprine, Endoburn, Hemodrene, Hemorush, Hemo-Rage, Hydroxystim, Jack3d, Labrada Stim-Force, Lipo-6 Black, Marrow Matters, Maximise, Mesomorph, Napalm, Neurocore, Noxpump, Oxylite, Presurge Unleashed, Spirodex in Stacker2Rush.

Seznam ni popoln, zato še pred nakupom preverite sestavine posameznih izdelkov. DMAA učinkuje na centralni živčni sistem in je, še posebno v kombinaciji s kofeinom, lahko nevaren za zdravje.

DMAA navajajo na označbi z različnimi imeni, in sicer najpogosteje kot DMAA, olje geranij (pelargonij) oz. geranamin. Na izvirni označbi tudi kot: 4-methyl-2-hexanamine, 4-methyl-2-hexylamine, 2-amino-4-methylhexane, 1,3-dimethylamylamine, 1,3-dimethylpentylamine. Prodaja izdelkov, ki vsebujejo katero koli izmed navedenih oblik zapisa sestavine, je prepovedana.

Če uporabljate izdelek z omenjeno sestavino, ga takoj prenehajte uporabljati oz. vrnite trgovcu ali ga zavrzite, svetujejo na ZPS-ju.