Gost spletne klepetalnice je bil minister za zdravje Dorjan Marušič. Foto:
Gost spletne klepetalnice je bil minister za zdravje Dorjan Marušič. Foto:

"Po osnovnem predlogu ali varianti 2 bi praktično 86,9 odstotka zaposlenih in 89,6 odstotka upokojencem imelo višji razpoložljivi dohodek. Samo pri najvišjih dohodkovnih skupinah prebivalstva bi se prispevek dejansko povišal (13,1 odstotka zaposlenih in 2,4 odstotka upokojencev)," je v spletni klepetalnici med drugim zatrdil Dorjan Marušič in dodal, da je sam prepričan, da mora zdravje mora postati glavna vrednota posameznika in celotne družbe in da bodo najbogatejši v naši družbi za zdravje pripravljeni solidarno prispevati.

Glede nepravilnosti pri postopkih javnega naročanje pri gradnji zdravstvenih ustanov pa Marušič pravi: "Kot minister se odzovem na vse prijave kršitev in redno sodelujem z Uradom za preprečevanje korupcije in vse prijave jemljem zelo resno."

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

"Ne, ni res, da želi ministrstvo ukiniti javno zdravstvo v nekaterih bolnišnicah"
Marušič je ponovno pojasnil tudi, kako si na ministrstvu predstavljajo napovedano združevanje bolnišnic: "Predlagamo postopno združevanje poslovnega in strokovnega dela upravljanja zdravstvenih zavodov. Pri poslovnem povezovanju bi sledili sedanji postavitvi zdravstvenih regij mreže ZZV-jev ali območnih enot ZZZS-ja. Tako bi v končni postavitvi imeli nacionalne terciarne inštitucije, poleg tega pa največ 10 združenih uprav bolnišnic na sekundarni ravni. Glede na izkušnje zadnjih 19 let bo ta proces težko izpeljati prej kot v 5 letih." Ob tem je minister na vprašanje uporabnika zatrdil še, da ni res, da želi ministrstvo ukiniti javno zdravstveno dejavnost v nekaterih bolnišnicah in te zgradbe zasesti s plačljivimi programi za petične goste oz. elito.

Minister je v klepetalnici med drugim tudi zatrdil, da hudih težav s specializacijami bodočih zdravnikov ni: "Študij medicine in njegov zaključek je trenutno eden največjih zagotovil za delovno mesto." Ob tem Marušič še opozarja: "Zaradi neustrezne kadrovske politike zadnjih 18 let je Slovenija soočena z velikim pomanjkanjem zdravnikov v slovenskem zdravstvenem prostoru. Od nastopa mandata smo zagotovili za 30 mest povečan vpis in sprejeli Zakon o poklicnih kvalifikacijah. Slednji izboljšuje dostop zdravnikov iz t. i. tretjih držav."