Bor Nekrep je nesrečno preminul marca 2008. Foto: MMC RTV SLO
Bor Nekrep je nesrečno preminul marca 2008. Foto: MMC RTV SLO

Odškodninsko tožbo bodo na pristojnem sodišču v Mariboru vložili predvidoma prihodnji teden, je v potrdil odvetnik Andrej Pitako. O znesku, ki ga bodo terjali od Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, ni želel govoriti. Prav tako ni želel pojasniti, na kakšni podlagi bodo utemeljevali odškodninsko tožbo, saj gre za občutljivo in zaupno zadevo.
Obtožnica še čaka na postopek na sodišču
Na okrožnem sodišču v Mariboru so sicer decembra lani vložili obtožnico zoper zdravnika Zlatko Kanič in Roberta Pogorevca, ki sta obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti Bora Nekrepa v noči z 12. na 13. marec 2008. 12-letni Bor Nekrep je umrl po obravnavi v UKC-ju Maribor zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi. Odvetniki obeh zdravnikov so podali ugovor na obtožnico, zdaj pa čakajo na postopek na sodišču. Po besedah Pitaka v tej zadevi ni še nič novega.

Zdravniška zbornica podelila opomina ter izobraževanji
Primer je obravnavala tudi Zdravniška zbornica Slovenije. Disciplinski postopek proti obema zdravnikoma je že končan. Skupščina zdravniške zbornice je decembra lani sklenila, da se Kaničevi izreče sklep drugostopenjskega razsodišča z 12. junija 2009, po katerem se ji izreče javni opomin in trimesečno obvezno dopolnilno strokovno izobraževanje. Pogorevcu pa so izrekli opomin in obvezno dopolnilno strokovno izobraževanje v trajanju enega meseca.

Trenutno pa še teče upravni postopek proti Kaničevi, ki bo pokazal, ali so izpolnjeni pogoji za morebiten odvzem licence zdravnici. Ta je bil uveden septembra lani na podlagi sklepa izvršilnega odbora zbornice in ga vodi predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan.