Fides in vlada sta znova sedla za pogajalsko mizo. Foto: MMC RTV SLO
Fides in vlada sta znova sedla za pogajalsko mizo. Foto: MMC RTV SLO
Sestanek vlade in Fidesa neuspešen

Predstavniki Fidesa in vlade so teden dni po umiku zdravniških soglasij spet sedli za pogajalsko mizo, srečanje pa rezultatov tudi tokrat ni prineslo.

Sestanek je bil sicer zelo konspirativen, poroča TV Slovenija. Fides naj bi vladi posredoval že tretji predlog za kratkoročno rešitev zapleta glede dežurstev in nadurnega dela, tiskovni predstavniki obeh pogajalsikih strani pa zagotavljata, da sta skupini zbližali stališča in da bosta pogovore nadaljevali že v sredo.

Stavka po Fidesu ni isto kot stavka po Marušiču?
Fides je sicer ogorčen nad izjavo ministra za zdravje Dorjana Marušiča, ki je v ponedeljek dejal, da bi bilo bolje, če bi zdravniki stavkali. Njegov poziv označujejo kot neodgovoren. Zdravniki v tem trenutku redno delajo, so v izjavi za javnost zapisali v Fidesu, medtem ko stavka po njihovi interpretaciji prinaša popolno prekinitev zdravniškega dela. Minister za zdravje Dorjan Marušič pa stavko, kot kaže, razume drugače, saj je svoj ponedeljkov poziv k stavki pospremil z obrazložitvijo, da mora biti med morebitno zdravniško stavko poskrbljeno za nosečnice, otroke, starostnike in onkološke bolnike.

Kot je znano, večina zdravnikov ne dela več preko polnega delovnega časa, zaradi česar so zdravstvene ustanove že začele odpovedovati nekatere medicinske obravnave.

Zaskrbljenost tako v stroki kot med bolniki
Po le tednu dni od uresničitve grožnje Fidesa se pojavljajo opozorila tako stroke kot bolnikov, da se utegne stanje na področju zdravstva alarmantno poslabšati. Potem ko so se v ponedeljek oglasili kirurgi in opozorili na od 30- do 70-odstotno odpoved operacij, so k dogovoru pozvali tudi onkološki bolniki. Opozarjajo, da je lahko vsak izgubljen dan zdravljenja za onkološkega bolnika usoden. V Sloveniji raka vsak dan odkrijejo pri 30 ljudeh, so zapisali in odgovorne pozvali k dogovoru, saj so "nastale razmere v zdravstvu trenutno asocialne in nedopustne."

Türk: Ni še vse zamujeno
K dogovoru je znova pozval tudi predsednik države Danilo Türk, ki se v primeru reševanja vprašanja dežurstev zavzema za "razumne rešitve" in pravi, da "ni še vse zamujeno." Türk meni, da nekateri vladni ukrepi na tem področju po nepotrebnem povzročajo hudo kri, sam pa bi vprašanje reševal s kompromisom.

Sestanek vlade in Fidesa neuspešen