Število okužb spet raste

Ponedeljkovih 4935 okužb je najvišji dnevni prirast po 14. februarju, ko je bilo potrjenih 7172 primerov okužb.

V bolnišnicah se po podatkih ministrstva za zdravje na navadnih oddelkih zaradi covida-19 zdravi 145 bolnikov, kar je deset več kot dan pred tem. Na oddelkih intenzivne nege pa je zaradi covida-19 hospitaliziranih 41 bolnikov, pet manj. Skupno je sicer hospitaliziranih 355 bolnikov s potrjeno okužbo, trije več kot dan pred tem.

V ponedeljek sta umrla dva bolnika s covidom-19.

Po podatkih NIJZ-ja je v državi aktivnih 35.092 okužb, kar je 1811‬ več kot dan pred tem. Število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh je 1657, kar je 86 več. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh se je medtem povišalo za 108 in po zadnjih podatkih znaša 2805.

Foto: Matej Povše
Foto: Matej Povše

Večji del okuženih v mlajši populaciji oz. med cepljenimi in prebolelimi

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob robu današnjega obiska Splošne bolnišnice Jesenice povedal, da s strokovnjaki s področja epidemije, infektologije in mikrobiologije ter s posvetovalno skupino skrbno spremljajo, kaj se dogaja v zvezi s covidom-19. "Ta trenutek smo osredotočeni na to, kaj se dogaja v bolnišnicah in za zdaj število na novo hospitaliziranih ne raste," je dejal.

Ugotavljajo, da je v tem trenutku večji del okuženih v mlajši populaciji oziroma v populaciji z redkejšim hujšim potekom bolezni, ki je cepljena ali prebolela. V bolnišnice pa sprejemajo predvsem starejše, v povprečju stare skoraj 80 let in večinoma necepljene.

Porast bolniških odsotnosti pa opažajo delodajalci. Vendar še ni takšnega navala kot konec januarja ali začetek februarja. Stvari so še v mejah sprejemljivega in delovni procesi večinoma tečejo normalno, je povedal minister. Pojasnil je tudi, da podatki kažejo, da v Sloveniji že prevladuje različica omikrona BA.2, ki je bolj kužna od prejšnje različice.

Beović: V tem tednu bomo dosegli začasno prekuženost

Predsednica posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović pa meni, da bomo v tem tednu verjetno dosegli "vsaj začasno prekuženost," ki bo vodila v zmanjševanje števila dnevno potrjenih okužb. K temu bodo po njenih besedah pripomogle tudi ugodne vremenske razmere.

Število okužb še naprej v porastu

NIJZ predlaga cepljenje za zaposlene v zdravstvenih in socialnih ustanovah

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.264.418 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.219.769.

NIJZ je ob predlogu programa cepljenja proti covidu-19 za leto 2022 svetoval predvsem pri zaposlenih v zdravstvenih in socialnih ustanovah. Kot pravijo, bo navedba lahko v pomoč specialistom medicine dela, prometa in športa pri svetovanju in priporočanju cepljenja proti covidu-19 posebej za določena delovna mesta oz. pripravi izjave o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta.

S takšnim navodilom se je na sestanku prejšnjo sredo strinjala tudi posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ-ju. Predsednica skupine Bojana Beović je na vprašanje, če gre pri navodilih za poskus uvedbe obveznega cepljenja za zaposlene v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva, to zanikala.

Šlo naj bi za oceno situacije, ki bo odvisna od nalezljivosti in nevarnosti morebitnih novih različic koronavirusa, ne pa neposredno uvedbo obveznega cepljenja. Če bi za neko delovno mesto vendarle sprejeli pogoj cepljenja proti covidu-19, pa bi zaposlene, ki bi to odklanjali, po njenih besedah premestili na drugačno delovno mesto ali varnost zaposlenih zagotovili z uporabo varovalne opreme.

Spomnila je še, da oceno tveganja varnosti delovnega mesta naredi specialist medicine dela in jo posreduje delodajalcu, ki bo imel po njenih informacijah zadnjo besedo.

Vsakoletni program cepljenja sicer sprejme minister za zdravje.

Cepljenim s cepivom Janssen omogočen prejem četrtega odmerka cepiva

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je zaradi avstrijskih pravil prejem t. i. četrtega odmerka cepiva proti covidu-19 omogočila tudi vsem, ki so bili osnovno cepljeni s cepivom Janssen. Po besedah vodje skupine Bojane Beović Avstrija enega odmerka cepiva Janssen namreč ne priznava kot polno cepljenje proti covidu-19. Posamezniki, ki se bodo želeli cepiti s četrtim oziroma drugim poživitvenim odmerkom, bodo morali podpisati izjavo.

Četrti odmerek je posvetovalna skupina sicer priporočila imunsko oslabelim osebam. Z njim se bodo lahko cepile po treh do šestih mesecih od cepljenja s prvim požitivitvenim odmerkom oz. četrtim odmerkom.

Novi koronavirus se spet širi hitreje