Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 41 glasov Ocenite to novico!
David Goodall
Goodall ni imel nobene neozdravljive bolezni. Foto: Reuters
VIDEO
104-letnik se je odločil...

Dodaj v

104-letni znanstvenik v Švici naredil samomor s pomočjo

"Nočem več živeti", je dejal novinarjem
10. maj 2018 ob 15:15
Basel - MMC RTV SLO, STA

Avstralski znanstvenik David Goodall je v starosti 104 let, potem ko so mu v domovini prepovedali iskanje pomoči pri smrti, v Švici naredil samomor s pomočjo.

Goodall sicer ni imel nobene neozdravljive bolezni, a se je kakovost njegovega življenja tako poslabšala, da se je odločil za smrt.

Ustanovitelj avstralske organizacije Exit International Philip Nitschke je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da je Goodall umrl mirno ob 12.30. Na kliniki v Baslu so mu vbrizgali barbiturat Nembutal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Goodall, botanik in ekolog, sicer častni raziskovalec na Univerzi Edith Cowan v Perthu, se je iz Avstralije odpravil pred tednom dni, na poti v Švico pa se je ustavil še v Bordeauxu v Franciji, kjer je obiskal sorodnike. V Basel je prispel v ponedeljek.

"Nočem več živeti," je Goodall v sredo medijem pojasnil svojo odločitev. "Vesel sem, da bom imel jutri priložnost končati svoje življenje, in cenim pomoč zdravniškega osebja tukaj, ki mi bo to omogočilo," je dodal.

Goodall je izrazil upanje, da bo veliko zanimanje za njegov primer sprožil razpravo o spremembi zakonodaje na tem področju v Avstraliji in drugod po svetu. "Raje bi videl, da bi to naredil v Avstraliji, in močno obžalujem, da Avstralija zaostaja za Švico," je dodal.

Pomoč pri samomoru kazniva v večini držav
Pomoč pri samomoru je kaznivo dejanje v večini držav po svetu, do nedavnega tudi v Avstraliji. V zvezni državi Viktorija so jo namreč uzakonili lani, a bo zakon začel veljati šele leta 2019, nanaša pa se samo na kronično bolne bolnike, ki naj ne bi živeli več kot šest mesecev.

Med državami, kjer je samomor s pomočjo dovoljen, so Belgija, Luksemburg in Nizozemska.

Goodall se je na naslovnicah medijev znašel pred dvema letoma, ko so na univerzi presodili, da je neprimeren za nadaljnje delo oziroma je univerza izrazila zaskrbljenost za Goodallovo zdravstveno stanje. Potem ko je Goodalla podprla stroka z vsega sveta, so na univerzi odločitev spremenili. Na začetku leta je sam poskusil narediti samomor, vendar mu ni uspelo.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 10.05.2018 ob 15:20
104-letni znanstvenik v Švici naredil samomor s pomočjo

Vsak posameznik je svojega telesa gospodar. Če se hoče dostojanstveno in brez bolečin posloviti mu mora biti to omogočeno. Tudi če ni hudo bolan.
G.Bruno
# 10.05.2018 ob 15:53
dindunuffin
Jezus Kristus nam je dal življenje s svojo smrtjo na križu,

Kdo pa je dal življenje vsem tistim generacijam pred Jezusom? Palček Smuk?
SpookyDonk
# 10.05.2018 ob 16:01
To je tema, ki bi mogla biti predebatirana tudi v naši družbi. Kdo se ima pravico vtikati v njegovo odločitev? Lahko se ne strinjamo z njim, ne smemo je mu pa onemogočat. Prosim ne vtikati Boga v debato, nima nič pri tem. S to odločitvijo ni škodoval nikomur, kdor se hoče borit in trpet do bridkega konca, seveda mu mora biti to omogočeno. Tako mora biti tudi zanj, ki se je odločil drugače. Umri in pusti umreti. Upam, da bo možnost evtanazije in samomora s pomočjo, kdaj dovoljena tudi pri nas.
Krtomir
# 10.05.2018 ob 16:34
Življenje je pravica ne dolžnost.
K_ris
# 10.05.2018 ob 16:43
@dindunuffin

Jezus si je pri svojih 33 odločil, da si skrajša svoje življenje. To je dobrih 70 let prej, preden se je za isto stvar odločil ta iz članka.
Bonsaj
# 10.05.2018 ob 16:39
Se ve, kam je odšel ta znanstvenik po tej svoji "pogumni" odločitvi: AD INFERNUM.

Da ljudje v 21 stoletju še zmerom verjamejo v pekel in v neko bitje, ki odloča, kdo je zanj primeren in kdo ne? Sicer bi tudi jaz šel rajši v pekel kot v nebesa, če je tam prostor za takšne osebke kot sta @dindunuffin in Ramus. Vidva si lahko pustiti soditi, meni ne bo noben Jezus sodil, prej bom jaz sodil njemu zaradi vseh svinjarij, ki jih podpihuje njegova vera, če bi se po nekem čudežu izkazalo, da gre za resnično osebo.
Je pa res hecno, da se ravno verniki najbolj bojijo smrti. Ves čas nas morijo s tem kakšen dar je življenje in kako ga je treba ceniti, živeti čim dlje, magari v mukah, čeprav ni ničesar za ceniti in kako se pustijo ustrahovati nekemu bodisi namišljenemu bodisi resničnemu bitju, ki sliši na ime Bog.
luckyss
# 10.05.2018 ob 17:08
Torej Ramus in podobni znalci...vprašanje..
Ali jaz kot ateist, vegetarijanec in človek s čutom do sočloveka, torej na nek način bolj krščanski od večine obiskovalcev cerkva...lahko pridem v nebesa ?!

Če lahko pridem v nebesa kot tak, ali ni potem Cerkev kot organizacija nepotrebna..?!
Če pa ne morem v nebesa kot pozitiven človek samo zato ker "nisem včlanjen v Jezusovo stranko" ali ni potem nekaj močno narobe s Jezusovim učenjem in dobroto ?!
Bonsaj
# 10.05.2018 ob 16:45
Ramus, a ni tako, da Jezus pravi: ne sodi, da ne boš sam sojen? A on pa si to pravico do sojenja lahko lasti? Sicer pa Bog tako ne zna početi drugega kot soditi, da bi komu nudil iskreno pomoč bi bilo že nedoumljivo, kajne? Zakaj bi torej klečeplazil pred takšnim brezbrižnežem?
iluvatar
# 10.05.2018 ob 16:01
Vsa čast, da je zmogel ta korak. Si ne predstavljam.
luckyss
# 10.05.2018 ob 16:36
Očitno gre za ateista, ki ve, da gre v mrak za vse čase..
Verski fanatiki torej o tej temi ne morete resno debatirati, ker vas čakajo nebesa in tam device..vsaj muslimane menda...
Ne vem pa kako izgledajo krščanska nebesa konkretno...tam kaj seksajo in uživajo ali samo molijo...
Vidim, da so prisotno "topogledni" eksperti in prosim za razsvetlenje...
zigag
# 10.05.2018 ob 17:05
Pa dobr no, model je živel čez 100 let, neki prispeval in imel pestro življenje. Pri njegovi starosti najbrž že prehranjevanje ni več zabavno, kaj šele kaj drugega, ne zamerim mu, da se je odločil kot je čutil. Človeško življenje je skupek trenutkov, ujetih v večnost. In nekoč nam vsem odbije čas na tem svetu. Tako ali drugače.
webman
# 10.05.2018 ob 16:52
Predpostavimo da si mentalno popolnoma pri sebi. Vidiš da postajaš nezmožen živeti zaradi starosti. Po mojem mnenju izredno pogumen človek. Ker ko se dejsnko uležeš na mizo in veš da je zadnjič... Za seboj pustiš bližnje potomce ali sorodnike. Težka odločitev.
Nikolaj
# 10.05.2018 ob 17:34
Življenjska doba se podaljšuje, kar pa še ne pomeni, da je življenje v pozni starosti privilegij. V večini primerov je lahko visoka starost tudi hudo breme. Star človek ima ( z redkimi izjemami) zdravstvene probleme; um šepa, telo postaja slabotno. In če doživete zelo visoko starost ste lahko zelo osamljeni, saj je večina vaše generacije mrtva: ostali se sami. Bolečina je toliko hujša, če zaradi svoje visoke starosti preživite tudi svoje otroke.

In prav zato podpiram svobodno odločitev vsakega človeka, da se odloča o svojem življenju, ko nastopi tista meja, ko je življenje le še trpljenje.

Nihče nima od vas pravice zahtevati, da bi trpeli.
kristjan31
# 10.05.2018 ob 17:32
Komentarji pod tem člankom lepo prikažejo kako so slovenci krščansko blazni in nobena blaznost ni zdrava za družbo v kateri živimo.

Zakaj bi nekomu, ki se odloči za smrt, to prepovedovali?
Nobenega jezusa ni, ko umreš, to so blodnje slovenskih kristjanov. Prav tako jezus zame ni z veliko, ker je vse skupaj pravljica za lahko noč.

Vsakemu polnoletnemu državljanu, ki si želi umreti bi morala biti dostopna evtanazija, sploh hudo bolnim.

Ne samo v Švici, tudi v Sloveniji in vseh državah tega sveta.
Ocelot
# 10.05.2018 ob 16:49
Ramus
"Vesel sem, da bom imel jutri priložnost končati svoje življenje, "
Ni vaše življenje vaša last, da bi ga lahko kar samovoljno končali,...

Ok, izmed vseh nebuloz, ki so do sedaj prišle izpod Ramusovih prstov (in teh resnično ni bilo malo!), pa ta res lahko kandidira za posebno nagrado!
miro789
# 10.05.2018 ob 16:39
Ponavljam od zadnjič:
Problem je sicer odprt, samo on ni bil ravno pravi model za reklamiranje evtanazije.


Ne vem zakaj moraš pri 104 letih biti še neozdravljivo bolan, da bi nekateri blagodovolili prenehanje življenja? Oziroma dovolili, da se sam odločiš, kaj boš naredil?

Če nisi zdrav, potem si preveč bolan da bi se odločal samostojno,
če pa si zdrav pa itak nimaš pravice da se odločaš.
NEUMNOST.
miro789
# 10.05.2018 ob 15:31
Upam, da bo do takrat ko bom imel 100+ let to možno storiti še kje.
Sploh glede na naš zdravstveni sistem.
Ocelot
# 10.05.2018 ob 17:03
Nekako lahko iz teološko-filozofskega zornega kota razumem vse vernike, ki so tako zelo ogorčeni nad odločitvijo posameznika, da naredi namomor. Krščanske cerkve namreč pridigajo, da nam je življenje dal bog in da nam ga potemtakem le on lahko tudi vzame. To je seveda samo po sebi popoln absurd in dokončen poseg v človekovo suverenost in neodvisnost.
Verjamem, da se je tale 104 gospod prav lepo požvižgal na vse verske dogmatike, ki tako zelo obsojte njegovo odločitev!
Živi in pusti umreti, so prepevali že Gunsi.
Bonsaj
# 10.05.2018 ob 16:52
Jezus si je pri svojih 33 odločil, da si skrajša svoje življenje. To je dobrih 70 let prej, preden se je za isto stvar odločil ta iz članka.

Ha ha, dobra! Na tem mestu še kako velja rek: najprej počisti pred svojim pragom, česar verujoči ne počnejo.
G.Bruno
# 10.05.2018 ob 16:43
luckyss
Ne vem pa kako izgledajo krščanska nebesa konkretno...tam kaj seksajo in uživajo ali samo molijo...

Samo molijo. Za vikend pa v pekel na en kviki.
Vreizeja
# 10.05.2018 ob 18:09
Hrvati (jutarnji.hr) omenjajo še nekaj stvari, ki jih tu niso zapisali:
U trenucima kada su mu liječnici ubrizgavali smrtonosnu dozu lijekova, Goodall je bio okružen svojom obitelji, a s iPada čuli su se taktovi Beethovene 'Ode radosti', skladbe koju je i sam otpjevao jučer na press konferenciji.
Vremešni znanstvenik je i na dan svoje smrti pokazivao veliku želju i nestrpljivost da konačno 'ode s ovog svijeta'. Dok je njegova obitelj ispunjavala formulare, 104-godišnjak ih je konstantno požurivao i prigovarao.

- Što čekamo? Hoćemo li više krenuti - prigovarao je Goodall.
Njegove posljednje trenutke opisao je doktor Philip Nitschke. Prije ubrizgavanje smrtonosne injekcije liječnik je Goodallu postavio četiri pitanja. Pitao ga je kako se zove, datum rođenja, zašto je došao u kliniku i čemu se nada nakon smrti. Posljednji odgovor zapanjio je sve.

- Samo se nadam da će mi srce stati.
Nakon ubrizgavanja injekcije svi su čekali da znanstvenik utone u vječni san, ali očito je i ta procedura bila previše za ekscentričnog znanstvenika.

- Koliko ovo traje!?
To su bile ujedno i posljednje riječi Goodalla. Nekoliko trenutaka poslije Australac je umro.

- Nikad nešto slično nisam čuo, ali gospodin je očito bio nestrpljiv.

Ipak, liječnik kaže da je posljednja želja gospodina Goodalla ispunjena. Priželjkivao je mirnu smrt i to je na kraju i dobio...

Hvaljeni ekolog i botaničar, koji nije bio smrtno bolestan, izjavio je kako se na to odlučio jer je bio sve manje sposoban brinuti se sam za sebe.
Geres*
# 10.05.2018 ob 17:38
Za svobodo odločitev.

Pri nas lahko psa odrešiš trpljenja, zase pa ko si pri zdravi pameti ne morepš podpisati, naj te v primeru, da si npr neozdravljivo bolan in trpiš, odrešijo muk.
firbec111
# 10.05.2018 ob 17:19
bilzerian

in zakaj se ni enostavno obesil? zakaj bi trpel, če lahko mirno zaspiš?
ali ustrelil? ker nima pištole in je predvidevam ni mogel kupiti
se zastrupil? zakaj bi trpel, če lahko mirno zaspiš?
ali se kako drugače spravil s sveta? zakaj bi trpel, če lahko mirno zaspiš?
saj je bil znanstvenik, ki ima dovolj znanja, kako si vzeti življenje. zakaj je rabil pomoč zakaj bi trpel, če lahko mirno zaspiš?
Ocelot
# 10.05.2018 ob 16:44
Uff, tole pa očitno je tema za verske trombače :)
josh k.
# 10.05.2018 ob 16:00
Vedel je, da na bolje ne bo šlo. Najverjetneje bi počasi končal v domu ostarelih, kjer bi v plenicah počakal na smrt.
Ni ga za obsojat, ampak zadeva tudi ni tako nedolžna. Kdo ve, da v prihodnosti ne bodo določili zakonski rok za "odhod".
firbec111
# 10.05.2018 ob 18:32
foxhunt

pravica do samomora je treba razlikovati od pravico do pomoci pri samomoru. Naj odloca o svojem zivljenju sam. Obstaja nacin, ce je znastvenik pa sploh, da bi si lahko vzel zivljenje brez trpljenja in mirno zaspal sam brez velikega pompa. Stari je bil velik ego.

se pravi bolje da se ustreli v glavo, da ga potem lahko hčera ali sin takšnega najde. hmmm
Beastman
# 10.05.2018 ob 18:00
Večina psov tako umre pa ni nikomur nič spornega. Kdo ima tu več pravic?
evaevi
# 10.05.2018 ob 19:35
Po izjemno dolgem in ustvarjalnem življenju še lep zaključek, vreden človeka.
astro
# 10.05.2018 ob 19:26
Nismo bili v njegovi koži. 104 leta je veliko. Naš Boris Pahor najbrž ne razmišlja v tej smeri, nekomu je pa že pri osemdesetih vse odveč.
Pred leti mi je gospa pri 82 letih, s katero sva se pogosto srečevala v dvigalu, rekla: Gospod, ali veste, da bi jaz najrajši umrla? Sorodnikov ni imela, zdravstvenih težav (srce, hrbtenica) precej.
Zdaj imam nikoli poročenega soseda teh let, ki niti v snu ne razmišlja o smrti.
Sto ljudi - sto čudi!
g1n3k
# 10.05.2018 ob 19:18
Car je. Dosegel je vse kar je hotel, živel tako dolgo, da se mu ni več dalo bit v svojem telesu in odšel kakor je sam hotel. Predlagam ga Vatikanu za sprejem v svetnika.
makoshark
# 10.05.2018 ob 17:35
dindunuffin
Pa čeprav bo moral za to malo potrpeti, kajti kaj je nekaj let trpljenja v primerjavi z večno radostjo v Jezusu Kristusu?

Mogoče radost zate. Za koga drugega pa mora.
JCncns
# 10.05.2018 ob 16:43
@Ramos

moj pokon, res next level vemokaj ;)
kingeston
# 11.05.2018 ob 09:04
če bi kristjani bili pravi kristjani bi tudi ostalim ljudem pustili da živijo kakor njim paše, ne da se vtikujejo v njihova življenja, sploh o tako pomembnih vprašanjih ko je lastno življenje. tega jezus ni učil.

skratka očitno v sloveniji nimamo veliko pravih kristjanov, imamo pa veliko hinavcev in tiranov ki se izdajajo za kristjane
kingeston
# 11.05.2018 ob 09:01
pohvale !

če pa mislite da vaše življenje pripada bogu ali državi je to pač samo vaše skromno mnenje...
evaevi
# 10.05.2018 ob 20:06
Osebno mi je pri 64. kristalno jasno, kaj mi je ob zaključku življenja bistveno. Najpomembnejša mi je kvaliteta in dostojanstvo mojega življenja po mojih pojmih. Tisti hip, ko bom dokončno zaključila življenje preko meni pomembne in edino vredne meje, svojci že vejo, da takrat načrtujem podobno kot ta biolog dostojanstveno in lepo zaključiiti svoje življenje.
Moje življenje je lahko le moj projekt.
Ramus et comp. se seveda enako ravnajo pa po svojih pojmih in vrednotah, jim jih prav z veseljem požegnam, saj mene na noben način ne zadevajo :)
junkmail
# 10.05.2018 ob 17:56
Najboljše so tiste, da NAM je bog dal življenje. Upam, da dodatna razlaga ni potrebna. Vseeno - če NAM nekdo nekaj da, pomeni, da že smo, ker drugače ne bi imel čemu dati. Toliko o mentalnem dometu nasprotnikov.
Življenje nam ni bilo dano. SMO življenje.
Nasprotnikom bi provoščil (pa jim ne) eno fino obliko vegetiranja v lastni scalini.
Nikolaj
# 10.05.2018 ob 17:35
Zelo žalostno, a razumljivo.
xerces8
# 10.05.2018 ob 17:18
Kaj pa tisti, ki tega ne morejo?
makoshark
# 11.05.2018 ob 15:23
@boroč

Človeštvo je razvilo eno res super zadevo, ki ji edini lahko objektivno zaupamo. Znanost. To orodje je edino primerno za dokazovanje. Vse ostalo je subjektivno.
g1n3k
# 10.05.2018 ob 21:01
Norčevanje iz ljudi, tudi zelo mladih, ki se borijo za življenje kljub vsemu trpljenju.
.
S čim in kako se je on norčeval? Kot znanstvenik je prispeval civilizaciji mnogo. Tega da ni vztrajal mu lahko očitajo edino starejši od 104 let....
Highland
# 10.05.2018 ob 19:47
Seveda Dindunuffin, ti ze ves kako je v Peklu, ocitno si bil in lahko potrdis njegov obstoj..
xerces8
# 10.05.2018 ob 16:46
"Med državami, kjer je samomor s pomočjo dovoljen, so Belgija, Luksemburg in Nizozemska."

A v Švici potem ni?
Je potemtakem šlo za nezakonito dejanje?

A je to v članku kje razjasnjeno? Sem kaj spregledal?
makoshark
# 11.05.2018 ob 12:16
@pace

Dekalog ni nič drugega kot pravila, ki držijo skupaj družbo. Če seveda odštejemo prvih nekaj zapovedi, ki so čisto brezveze in so namenjena poslušnosti raje.
Ne ubijaj, na kradi, ne pričaj po krivem - vse to so pravila vsake družbe, ki želi preživeti. Na tem ni nič duhovnega.

Kakšna luč, ki sije v temi. Mi sicer temu pravimo Sonce. Če pa misliš kaj drugega, napiši jasno.

Krščanski bog nima nobene povezave z objektivno stvarnostjo. Če bi jo imel, potem bi bila zadeva dokazana in to ne bi bila več vera ampak dejstvo. Pa ni!
Vera je prepričanje v nekaj, za kar ni dokazov. S tem pa ne moreš obremenjevati družbe, kajne?
Love_tigBitties
# 11.05.2018 ob 09:49
A lahko admin prosim pobriše te bedaste komentarje o bogu, jezusu in podobnih pravljičnih osebah, ki nimajo kaj za iskati pod tem člankom. Se vidi, da smo ne samo po zakonih ampak tudi po razmišljanju še daleč za Švicarji. No sej zato pa nismo druga Švica.
makoshark
# 11.05.2018 ob 00:13
pace

Zakaj misliš, da je duhovno samo tisto, kar se sklada s tvojo versko resnico? Kaj kot kristjan nimaš nič širine?

Vsebinsko: za vas je tudi satan božje delo, saj je za vas bog stvarnik vsega. Zato čemurkoli težko rečeš, da ni božje.

Nasploh se zapletaš iz ene v drugo nelogičnost. Kaj nista bila Adam in Eva zapeljana od satana v raju? Ti pa omenjaš satanske sile šele po izgonu iz raja.

Če je bil po tvoje Jezus na Zemlji samo človek, kako je potem ta človek delal čudeže? Ne samo druge, tudi sebe naj bi obudil od mrtvih. Človek tega ne zmore.

Sicer te razumem, človek preko indoktrinacije ne more. Oziroma je težko.
Kiklop
# 10.05.2018 ob 22:47
Ta primer jasno deli in razdeli dve kategoriji ljudi in njihovega razumevanja sveta:
1. tiste, ki se sklicujejo na superiorno resnico, za katero niso pripravljeni prevzeti tveganja konflikta in konfrontacije z njo, čeprav je pravzaprav rojena na njihovih zelnikih in
2. tiste, ki imajo za najpomembnejše spoštovanje človekove odločitve na osnovi njegove volje.

Seveda pa je potrebno NUJNO ugotoviti, da predstavniki prve skupine brezskrbno in z lahkoto vso odgovornost za svoje mnenje naprtijo neki drugi instanci, medtem ko predstavniki druge skupine skušajo vsaj malo ohraniti dostojnost medsebojnega spoštovanja.

Žal imajo dogmatiki po definiciji prednost pred pragmatiki. Svet pa - bodimo pošteni - sestavljajo oboji.

Amen.
firbec111
# 10.05.2018 ob 20:50
boroč

Norčevanje iz ljudi, tudi zelo mladih, ki se borijo za življenje kljub vsemu trpljenju. Ti naši forumaši bi v sklopu komunalnega podjetja ustanovili kar službo za pomoč pri samomoru. Zelo majhna investicija in dober zaslužek, še posebej če to povežeš še pogrebno ceremonijo.

če želimo biti neka normalna družba bomo to uvedli, samo ni za bat smo le v sloveniji
henodarling
# 10.05.2018 ob 17:52
So what?
Človek se je pač odločil. Njegova stvar.
G.Bruno
# 11.05.2018 ob 17:26
boroč
To mi čisto nič ne pove. Jaz ti priporočam v branje Sveto pismo.

Vem, da ti nič ne pove. Sploh če ne prebereš. Jaz sem Biblijo prebral, pa mi je marsikaj povedala, predvsem o vernikih sem si ustvaril mnenje.
makoshark
# 11.05.2018 ob 09:34
@pace

Koliko enih logičnih nesmislov si zapisala. Ali ti razumeš stališče, da kar se lahko trdi brez dokazov, se lahko ovrže brez dokazov. Krščanski bog nima temelja v objektivni stvarnosti. Zato noben sklep na tej predpostavki nima teže. Iz napačne predpostavke lahko sledi vse.

Še vsebinsko:

OK, če torej po tvoje na Zemlji kot Jezus ni bil samo človek, potem ne moreš reči, da ni dvignil roke sam nad svojim telesom, saj je kot bog upravljal z vsemi.

Biblija in njeni zapisi so daleč od duhovnega. Stara zaveza je bolj kot ne krvoločna zgodovina nekega barbarskega ljudstva. Kaj ima to z duhovnim?
Oglasno sporočilo
link
Imate pogosto občutek suhih oči?
10. oktober 2018 ob 13:26 Se vam zdi, da imate v očesu pesek? Vas pečejo oči? Navedeni simptomi so znak izsušenih oči, tegobe, ki pesti vedno več ljudi. Mraz in veter slabo vplivata na oči.
Več novic ...
Kazalo