Zdravje
(6)
Vodstvo UKC-ja Maribor v času, ko je bil v. d. generalnega direktorja Janez Lavre, vodji nabave Petru Weissensteinerju decembra predlani ni izdalo le predbožične izredne odpovedi delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, ampak je zoper njega tudi vložilo kazensko ovadbo. Foto: BoBo

Dodaj v

Delovno sodišče: UKC Maribor mora odstavljenega vodjo nabave pozvati nazaj na delo

Ali se bo UKC Maribor pritožil na sodbo, še ni znano
20. januar 2018 ob 11:43
Maribor - MMC RTV SLO

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi nekdanjemu pomočniku direktorja UKC-ja Maribor za nabavo Petru Weissensteinerju je bila nezakonita, je razsodilo Delovno sodišče v Mariboru.

Po poročanju Večera mora Univerzitetni klinični center Maribor (UKCM) po sklepu delovnega sodišča pomočnika direktorja za nabavo tudi pozvati nazaj na delo.

Vodstvo UKCM-ja v času, ko je bil v. d. generalnega direktorja Janez Lavre, vodji nabave Petru Weissensteinerju decembra predlani ni izdalo le predbožične izredne odpovedi delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, ampak je zoper njega tudi vložilo kazensko ovadbo.

Weissensteinerju, ki ga je ovadba skupaj s Pivcem in Miho Pogačnikom doletela tudi zaradi pogodbe z reškimi anesteziologi, so tedaj v bran stopili sodelavci na oddelku.

Sodišče še ugotavlja, da delovno razmerje Weissensteinerju 24. decembra 2016 ni prenehalo, temveč še traja, in to z vsemi pravicami iz pogodbe o zaposlitvi.

Weissensteiner naj bi prekoračil pooblastila
UKCM je sicer nekdanjemu vodji nabave očital poskus zaposlitve nekdanjega pomočnika direktorja za kadrovsko-pravne zadeve Gregorja Danka. Temu je že poleti 2016 podal redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, saj je tedanji v. d. direktorja Lavre njegovo delovno mesto ukinil. Weissensteiner pa se je novembra 2016 z Dankom dogovoril, da mu bo ta pomagal pri pripravi dokumentacije oz. poročila v povezavi z garažnimi hišami, ki jo je Weissensteinerju odredil Lavre.

Drugi očitek UKC-ja Weissensteinerju je bila prekoračitev pooblastil pri podpisu okvirnega sporazuma z dobaviteljem Mark Medical, a sodišče po poročanju Večera tudi zanj ugotavlja, da je neutemeljen, saj je Lavre Weissensteinerju konec junija 2016 preklical pooblastilo, vendar ne aktualnega iz leta 2015, temveč pooblastilo iz leta 2007, ki je samodejno prenehalo veljati že s prenehanjem preteklega mandata.

Kaj bo storil UKCM?
Za zdaj še ni znano, ali se bo UKCM na sodbo prvostopenjskega sodišča pritožil. Sedanji direktor UKC-ja Maribor Vojko Flis je sicer že zaposlil nekdanjo direktorico občinske uprave v Rušah Karin Jurše in prav ona naj bi bila nova pomočnica direktorja za nabavo. Po informacijah Večera naj bi Peter Weissensteiner vložil tudi zahtevek za začasno odredbo o prepovedi zaposlitve nekoga na delovno mesto, ki ga je nekoč zasedal.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Murpek
# 20.01.2018 ob 15:07
A si lahko direktorji tako velikoh zavodov dobijo pri odpuščanju za nasvet enega na pol sposobnega študenta prava, ki zna prebrat zakon za 5 eur na uro (toliko ali celo še manj se dejansko plačuje študentsko delo v odvetniških pisarnah) in si ne delajo take blamaže, ki meji na hudo malomarnost pri opravljanju vodstvene funkcije in seveda 8,05% zamudne obresti na neizplačane plače, ki jih plačajo davkoplačevalci...

Odgovorni za to blamažo bi mogel vsaj disciplinsko odgovarjati.
felipesko
# 20.01.2018 ob 16:39
Delovno sodišče: UKC Maribor mora odstavljenega vodjo nabave pozvati nazaj na delo

Očitno,ni nabavil še vsega,kar je načrtoval......
Ponosni smo lahko na zakonodajo...........
MKrpan
# 24.01.2018 ob 14:35
Ni zadosti menjava predstavnikov sveta zavoda in direktorja. Zamenjati bi se morala celotna ekipa, ki je bila kakorkoli kontaminirana v aferah, obdržati pa bi morali strokovno kontinuiteto
s strokovnimi direktorji.
Zadeva je še kako zrela za vpeljavo kriznega upravljanja, vendar morajo biti predhodno postavljeni cilji, ki jih mora zahtevati ministrstvo oz. v končni fazi tudi vlada, saj imajo neposreden vpliv na proračunska sredstva.
samostojna Slovenija pozna eno tako uspešno zgodbo - Koržetov sklad, ki je dokaj uspešno saniral podjetja in nekako uspeval, da se v njegov delo ni vpletala politika.
Mislim pa, da so problem predvsem cilji ter njih izvedba - sem za javno zdravstvo, vendar za racionalno, stroškovno učinkovito in prodorno.
Zato se morajo oblikovati vodstvene ekipe, ki bodo to izvedle v določenem času. Njihovo plačilo pa naj temelji na učinku ( izpolnjevanju ciljev in % od doseženih prihrankov v ciljnem obdobju). Poleg tega morajo tudi dobiti proste roke glede zaposlovanja in odpuščanja delavcev, da se onemogoči vračanje "jkontaminiranih" oseb nazaj na delovna mesta...
xerces8
# 22.01.2018 ob 02:02
Dajte no, javno zdravstvo očitno deluje!
QUENDI
# 20.01.2018 ob 16:26
....prava kloaka......sorodstva .....garažne hiše.....poslovne povezave....... nekdanjo direktorico občinske uprave v Rušah Karin Jurše in prav ona naj bi bila nova pomočnica direktorja za nabavo.......strokovnost par excellence.....in potem prikazujejo pomanjkanje sredstev v zdravstvu....
vsenior
# 21.01.2018 ob 08:30
Tudi jaz bi bil tak vodja, ki potem, ko dobiš novo delo, zaposliš za to delo svojega prijatelja in le koordiniraš delo. No pa tile šefi navsezadnje tudi čitat zakonov ne znajo in potrebujejo zato spet dodatno del. silo.

Naj gre ta kvazi elita v privat gospodarsko sfero, pa bodo od čistilke, delavca, inženirja, razvojnika, knigovodje do direktorja!!! Potem lahko zaposlujejo kolkor hočejo. Sicer je medicina čudna veja privat gospodarstva, kajti le malokdo si lahko privošči tako enormne cene posegov in obravnav. Zato vsi želijo koncesnine.

Iz privat zdravstva se ne da preživeti, si pa zdravniška elita to nadvse želi in hudo omejuje posege v javnem zdravstvu. V zdravstvenem svetu so tudi privat zdravniki, ki še kako napeljujejo vodo (javni denar) na svoj mlinček!!!!!
Kazalo