Agencija za zdravila naj dela v javno dobro, ne pa za zasebne interese, menijo v gibanju. Foto: BoBo
Agencija za zdravila naj dela v javno dobro, ne pa za zasebne interese, menijo v gibanju. Foto: BoBo

161. člen osnutka zakona določa, da se bo agencija preoblikovala v delniško družbo in delovala kot profitna gospodarska družba. "To pa je v nasprotju z javnim interesom. Agencija bi morala biti nepridobitna organizacija in skrbeti za varovanje javnega zdravja z reguliranjem in nadzorom zdravil, medicinskih pripomočkov, krvi, tkiv in celic ter z njimi povezanimi dejavnostmi," so prepričani v gibanju. Hkrati pa jih veseli, da minister Tomaž Gantar takšnemu preoblikovanju agencije nasprotuje.
Predlog je po mnenju gibanja jasen signal, da zdravstveno zakonodajo pripravljajo "tudi ljudje, ki delujejo predvsem v korist kapitala in farmacevtskih lobijev ter želijo na škodo vseh nas uzakoniti sistemsko korupcijo na področju nadzora zdravil, medicinskih pripomočkov ipd.".
"Gantar, ovadi jih!"
Ministra zato pozivajo, naj javnosti razkrije, kdo so avtorji omenjenega člena, kot tudi, naj avtorje ovadi ustreznim organom "zaradi poskusa uvedbe sistemske korupcije". Pričakujejo tudi, da bodo avtorji člena izločeni iz nadaljnje priprave zdravstvene zakonodaje.
Sicer pa so v gibanju zadovoljni z nekaterimi izboljšavami, ki jih prinaša predlog osnutka zakona, čeprav ima, kot navajajo, še nekaj pomanjkljivosti. Te pa bodo ministru posredovali v času javne razprave o zakonu.