Zdravje

Poudarki

  • Sestanka se je udeležil tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 4 glasov Ocenite to novico!
Konrad Kuštrin, Fides
"Če bi naša vlada normalno funkcionirala, bi bila na Ptuju ministrica pred nami, saj bi morale kritične razmere v državi glede zdravstva bolj skrbeti njo kot sindikat," je bil kritičen predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. Foto: BoBo/Nejc Trpin
VIDEO
Ptujska bolnišnica potreb...

Dodaj v

Kadrovsko podhranjena ptujska bolnišnica po dogovoru s Fidesom omilila stavko

Zavod ne bi prenesel enotedenske stavke
10. november 2016 ob 17:34
Ptuj - MMC RTV SLO, STA

Predstavniki sindikata Fides so se na sestanku z vodstvom ptujske bolnišnice dogovorili, da bodo stavko v njej omilili. Zaradi pomanjkanja osebja bi se ob predlagani stavki v bolnišnici zgodil popoln kolaps.

Prav zato je Fides podprl dogovor med zdravniki in direktorjem bolnišnice Andrejem Levaničem. Po tem dogovoru bodo zdravniki na delovnih mestih, kjer bi zaradi njihove odsotnosti lahko resno trpelo zdravje ljudi, delali do osem ur več. Delo na nekaterih oddelkih namreč sloni zgolj na treh ljudeh, kar je nevzdržno, je po sestanku dejal predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Sestanka se je udeležil tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina, ki je dejal, da je prav na primeru te bolnišnice dokazano, da lahko ustanova kapitulira s 40-urnim delovnikom zdravnikov. Skrb vzbujajoče je, tako Možina, da odgovorni tega do zdaj niso prepoznali. Še ostrejši pa je bil Kuštrin, ki je dejal, da bi se morala ministrica na Ptuju oglasiti pred Fidesom, saj bi morale razmere bolj skrbeti ministrstvo kot sindikat.

V dogovor so bili prisiljeni
Vodja sindikata v ptujski bolnišnici Borut Kostanjevec je povedal, da so bili v dogovor prisiljeni, saj želijo v prvi vrsti zagotoviti, da bodo nujni bolniki ne glede na stavko ustrezno preskrbljeni. Zaradi pomanjkanja zdravnikov pa bodo žal po njegovih besedah drugi bolniki, razen mladoletnih in starejših od 65 let, morali nekoliko bolj potrpeti. Na kirurgiji so bili zaradi pomanjkanja anesteziologov prisiljeni odpovedati okoli 20 programsko načrtovanih operacij, sicer pa so vsak dan operirali urgentne bolnike. Tudi v naslednjem tednu bodo morali odpovedati vse redne operacije.

Direktor bolnišnice upa, da bodo pogajalci našli pametno in dovolj hitro rešitev, preden se zgodijo kakšne usodne zadeve. Vesel pa je dogovora znotraj njihove hiše, ki kaže na to, da je vseeno v ospredju moralno-etična in strokovna drža ter odgovornost do bolnikov, da izvedejo vse nujno potrebne zdravstvene storitve.

Težave tudi v manjših bolnišnicah
Sicer pa ptujska bolnišnica ni edina z velikimi težavami že po nekaj dneh stavke, saj se te pojavljajo še v nekaterih manjših, kakršna je bolnišnica v Brežicah, kjer je zdravnikov še manj kot na Ptuju, pa tudi v takšnih, ki so kadrovske solidno zasedene, kot je Univerzitetni klinični center Maribor, kjer naj bi po Kuštrinovih informacijah izpadlo od 30 do 40 operacij.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
alkum
# 10.11.2016 ob 17:58
Vsaka čast Kostanjevcu,ki je dober zdravnik in dobro vodi svoj oddelek.
Vendar bi tudi on,kot predstojnik oddelka moral malo vdariti po mizi in narediti večji red.
Določenega zdravnika se pacienti izogibajo in razlog za to ve celi Ptuj,določeni operirajo samo v nočnem času,seveda tudi vemo zakaj in še kaj bi se našlo. To se bo dogajalo tudi še naprej,dokler ne bo zadostno število zdravnikov in se bi temu lahko naredilo konec!!
Geres*
# 10.11.2016 ob 18:55
alkum

Na žalost v vsaki bolnici obstajkajo takšni, pri katerih se njihovi kolegi ne bi bikoli pustili ne pregledat, ne operirat. Ampak v svojih vrstah redu ne znajo narediti.

Jaz jim absolutno nič ne zavidam plač. Kar se mene tiče naj imajo višje. Tudi se strinjam, da bi država morala odobriti zaposlitev vseh razpoložljivih zdravnikov, ne pa da eni crkujejo v službi, drugi pa so na zavodu. ta trapast ZUJF so udarli čez celotni javni sektor, tako da so enako omejili zaposlovanje v zdravstvu kot na agencijah, občinah ipd. Misliem ker bizgec se je to domislu in kdo je to podpisal?

Morajo pa zdravniki tudi sprejeti svoj del odgovornosti, kamor spada tudi to, da če en stanovski kolega enostavno ni za ta foh, da ga sami izločijo. Ne pa da ga pustijo pri miru, da lahko uniči življenja številnih družin.

In medtem ko oni ne videjo nobenega problema, da vsem, ki jih poznajo rihtajo preglede mimo vrste, ker je to dodatni pregled in zaradi tega noben ne čaka dlje... No, to dejanje je problematično, čeprav si zatiskajo oči. Ker s tem, ko so poskrbeli zase, jih sistem v delu čakalnih vrst ne moti toliko, da bi šli na okope. Če ne bi mogli svoji zrinit preko vrste, tudi vrst ne bi imeli takšnih, ker bi nardil štalo. Tako so se pa lepo prilagodili sistemu in niso storili dovolj, da bi se spremenil.
blazhek44
# 10.11.2016 ob 18:47
Lahko je sram te zdravnike. Kot bogovi z neba gledajo na ljudi, se jim posmehujejo in dajejo očitke. Dokler bo meni rekel zdravnik: "na napotnico boste čakali 4 mesece, samoplačniško lahko rešimo ze ta teden." si ne zasluži niti centa več pri plači!!!! ja tudi sami bi lahko kaj pripomogli k skrajšanju čakalnih dob.
reader
# 10.11.2016 ob 21:36
Katastrofa. Najbolje plačani javni uslužbenci, ki imajo nadure odlično plačane in marsikdo vmes spi, si upajo stavkati? Medtem ko je 50.000 otrok v tej državo živi v revščini?

Sramota. Sramota.
acoschwanz
# 10.11.2016 ob 20:02
pink panter: Plača direktorja je seveda v neposredni povezavi s kadrovsko podhranjenostjo, kajne? Kako lepo je bluzit tja v tri dni..
Geres*
# 10.11.2016 ob 17:54
Super...Fides mora požegnat, da lahko omilijo stavko in delajo...
a123b
# 11.11.2016 ob 07:53
Slovensko zdravstvo je velika sramota, naj pa grejo v tujino če mislijo, da je tam tako bolje in naj nehajo izsiljevat.
Epafrodit
# 10.11.2016 ob 22:36
V Sloveniji smo v zadnjih 13 letih povišali število zdravnikov za 25 odstotkov, farmacevtov za 42 odstotkov in celotne izdatke za zdravstvo za kar 45 odstotkov. Sodeč po predolgih čakalnih vrstah pri skoraj vseh specialistih se nam to ni obrestovalo. Sodeč po številu izdanih receptov (za 70 odstotkov več zaradi zaprtja, 40 odstotkov zaradi prebavnih in presnovnih motenj, 36 odstotkov zaradi bolezni srca in ožilja), po skoraj podvojenem številu sladkornih bolnikov, po nenehnem in hitrem naraščanju pojavnosti raka, po vsako leto višjem številu kroničnih boleznih in tako dalje smo vsako leto bolj bolni. Izdatki za preventivo se v zadnjem desetletju skoraj niso povišali (za 0,6 odstotka) in to se nam je maščevalo v obliki predolgih čakalnih vrst, prepolnih bolnišnic, z naraščanjem stroškov zdravljenja in milijoni izgubljenih delovnih ur zaradi bolniških izostankov. Po desetletjih velikanskih vlaganj v razvoj medicine povsod po svetu ugotavljajo, da je ta tako močno napredovala, da ni več – zdravih ljudi. Več zdravnikov ne pomeni več zdravja. (povzeto po pismu v Dnevniku)
pink panter
# 10.11.2016 ob 19:15
Ubogi Ptujski zdravniki v kakih nemogočih razmerah delajo. Vse ovce ravno nismo pozabile, da so spomladaski podatki izkazovali, da ima direktor Ptujske bolnišnice najvišjo plačo v svoji stanovski družbi. Bodo reveži nekaj prinesli nazaj in pokrpali lenolej luknje!
nlbsklad
# 11.11.2016 ob 10:47
Vsak doktor bi moral en teden delat za tekocim trakom, da bi razlikoval,kaj pomeni delat 40 ur in kaj pomeni biti v sluzbi 40ur, razlika je hot dan in noc
pink panter
# 11.11.2016 ob 10:40
acoschwanz: Bluziš ti! Če bi direktor zase porabil tretino, samo tretino manj denarja, bi bila kadrovska podhranjenost gotovo za dva kvalitetna zdravnika manjša! itd , vreča je samo ena!
oleander
# 11.11.2016 ob 08:50
Če bi naša vlada normalno funkcionirala, bi bila na Ptuju ministrica pred nami, saj bi morale kritične razmere v državi glede zdravstva bolj skrbeti njo kot sindikat," je bil kritičen predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Res je.
Sussudio
# 10.11.2016 ob 18:50
Vsakič ko preberem Fides se spomnim na sposobno madžarsko stranko Fidesz, a je optimizma kaj kmalu konec ko se spomnim na slovenske sindikate.
Epafrodit
# 10.11.2016 ob 20:28
V Sloveniji imamo na 1000 prebivalcev približno enako število zdravnikov kot v Veliki Britaniji ali Združenih državah Amerike in več kot na Japonskem ali v Kanadi, a v nobeni od teh držav zdravniki ne grozijo s stavko in nimajo dolgih čakalnih vrst (povzeto po pismu v Dnevniku).
samba
# 10.11.2016 ob 18:16
Sramota za Slovensko zdravstvo in zdravnike.
Vsak študent stane davkoplačevalce caa 300.000€ evrčkov.
Danes zdravniki zahtevajo 5000€ plače in posledično pa tudi ob upokojitvi boljše penzije.
Tisti ki so plačevali njihov študij pa naj crkujejo.
Če odide po študiju v tujino naj državi vrnejo stroške študija.
Takoj uvesti PLAČLJIV ŠTUDIJ in potem pa lahko izsiljujejo državo.
Če bi plačevali študij bi bilo tudi več denarja za zdravstvo.
Ne bojim se minusev bojim pa se zboleti.
tu in tam
# 10.11.2016 ob 21:05
Dokler ti ne bodo osnovne zadeve okoli ZZZSja jasne, se ne oglašaj več tu.
Pojdi raje na 24kur, tam je bolj tvoj nivo komentiranja.
tu in tam
# 10.11.2016 ob 21:03
@blazhek44
>>Dokler bo meni rekel zdravnik: "na napotnico boste
>>čakali 4 mesece, samoplačniško lahko rešimo ze
>>ta teden." si ne zasluži niti centa več pri plači!!!!
Ti si pa ne zaslužiš niti volilne pravice, ker očitno nimaš pojma, kako zadeve delujejo in kdo kaj plača.

Vprašaj v računovodstvu, na kateri TRR nakažejo vsak mesec prispevke za zdravstvo.
(če si sploh zaposlen, da nisi tako kot večina jamračev tukaj, en socialc).
Potem ugotovi čigav je ta TRR.
Če ti bo to uspelo, boš presenečen ugotovil, da ni od bolnice niti od zdravstvenega doma, niti od tvojega zdravnika.
Zatorej se pojdi k prejemniku tvojega denarja pritožit, da za svoje prispevke nisi dobil pravočasne storitve.
Kazalo