Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je bila podeljena Eti Kamnik za linijo predpakiranih svežih vrtnin Grunt. Foto: MMC RTV SLO
Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je bila podeljena Eti Kamnik za linijo predpakiranih svežih vrtnin Grunt. Foto: MMC RTV SLO
Najbolj inovativna slovenska živila

Inštitut za nutricionistiko je predstavil izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji, ki so jih proizvajalci predstavili trgu lani oziroma od decembra 2014. "Postopek izbora je potekal tako, da smo najprej vsako živilo ocenili glede njegove prehranske sestave, koliko sladkorjev, soli in maščob vsebuje in koliko ima za zdravje koristnih snovi, kot so vlaknine in druge bioaktivne snovi. Živila, ki so dobila ugodne ocene, so nato odšla v nadaljnji izbor, kjer smo ocenjevali druge vidike inovativnosti, od priročnosti, pakiranja, ocen okusa do namena uporabe, ciljnega občinstva, in kako lahko dolgoročno prispevajo k izboru bolj zdravih živil za potrošnike," je glede poteka izbora živil povedala vodja projekta Anita Kušar z inštituta za nutrionistiko.

"Domači proizvajalci pogosto nimajo zadostnih oglaševalskih sredstev, da bi takšna inovativna živila in njihove prednosti uspešno predstavili potrošnikom in da bi prodaja omogočila rentabilno proizvodnjo. Da bi po eni strani potrošnikom predstavili izstopajoča na novo lansirana živila, po drugi strani pa podprli inovativnost živilske industrije, je Inštitut za nutricionistiko tudi letos pripravil izbor najbolj inovativnih živil," idejo projekta pojasnjujejo na inštitutu.

Izbor je letos potekal že drugič, na razpis za sodelovanje pa je po besedah vodje inštituta Igorja Pravsta prispelo 43 predlogov, deloma od proizvajalcev, deloma pa so jih predlagali tudi njihovi uporabniki prek spletnih družbenih omrežij.

Izbranih je bilo šest živil v šestih kategorijah, in sicer Sparov pirin kruh s kostanjem, pšenični otrobi z ajdo Enemon, Pečjakove sušene testenine Pure, MU Smoothie in Tuševa slovenska potica iz linije Slovenske dobrote. Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je bila podeljena Eti Kamnik za linijo predpakiranih svežih vrtnin Grunt. Med izbranci tokrat ni bilo mesnih izdelkov, saj je bil na razpis prijavljen zgolj en mesni izdelek in tako ni imel nobene konkurence. Med izbranci tudi ni bilo pijač, saj ni bilo nobenih kakovostnih prijav.

Podpora ministrov
Projekt finančno podpira tudi država oziroma zdravstveno ministrstvo. Zato sta se podelitve priznanj za najbolj inovativna živila udeležila tudi zdravstvena ministrica Milojka Kolar in kmetijski minister Dejan Židan.

"Živeti zdravo mnogokrat ni preprosto, človek mora imeti veliko znanja, da zna na trgovskih policah ločiti med manj in bolj zdravju škodljivimi oz. koristnimi živili. Poleg tega je razumljivo, da ljudje zaradi ekonomskih stisk običajno ne izbirajo med bolj ali manj zdravo prehrano, ampak izbirajo med poceni ali dražjimi izdelki," je razložila zdravstvena ministrica in dodala, da zato tudi niso presenetljivi rezultati raziskav, ki jih ves čas izvaja inštitut za javno zdravje.

V Sloveniji tako pojemo preveč soli. Namesto petih gramov jih po besedah ministrice pojemo kar 12 gramov. Slovenci zaužijejo tudi preveč zasičenih maščob in sladkorja, in sicer več kot 50 gramov. Na drugi strani se konzumira premalo polnozrnatih izdelkov, sadja in zelenjave.

Inovatorji ustvarjajo prihodnost
"Zgodovinsko je znano, da prihodnosti ne ustvarjajo voditelji in vojščaki, temveč inovatorji. Zato ustvarjate prihodnost," je izbrance izbora nagovoril kmetijski minister Židan. Povedal je tudi, da razmišlja o družbeni koristnosti inovacij in da je pred Slovenijo velik izziv, kako z inovacijami zmanjšati količine zavržene hrane.

Najbolj inovativna slovenska živila