Kirurgi in vodstvo UKCM-ja so sicer že precej zbližali stališča, a pri nekaterih še vedno niso našli skupnega jezika. Foto: BoBo
Kirurgi in vodstvo UKCM-ja so sicer že precej zbližali stališča, a pri nekaterih še vedno niso našli skupnega jezika. Foto: BoBo


Po besedah predstavnika kardiologov Gregorja Kompare se bodo znova sestali v četrtek. Kompara je ob tem dodal, da so pri večini stavkovnih zahtev precej zbližali stališča, medtem ko so pri nekaterih še vedno precej na nasprotnih bregovih. Danes so tudi prejeli pisno ponudbo direktorja UKC-ja Maribor Gregorja Pivca in hkrati odgovor na svoje zahteve, ki ga bodo proučili do četrtkovega vnovičnega srečanja.

Jedro spora med kardiologi in vodstvom kliničnega centra je plačilo kardiologov za interventne posege. Kardiologi zahtevajo plačilo po storitvi, in ne po beleženju minut, plačilo parkirnine, ko so klicani na interventne kardiološke posege, in enako število dni dodatnega dopusta iz naslova ionizirajočega sevanja kot zdravnikom, ki so stalno izpostavljeni temu sevanju.

Pivec kardiologom že ves čas ponuja 20-odstotni dvig plačila, to naj bi bil predlog Fidesa, medtem ko zdravniki predlagajo sklenitev podjemnih pogodb. Takšna rešitev pa ni sprejemljiva niti za ministrstvo za zdravje niti za vodstvo UKC-ja. Sicer pa, kot je dejal Kompara, to ni bila njihova edina ponudba. Sindikat Fides neuradno menda meni, da bi morali Pivčevo ponudbo sprejeti. Bojijo se namreč, da bi, če bi ugodili zahtevam kardiologov, porušili plačna razmerja in bi prišlo do novih zahtev drugih zdravnikov.

Izredna seja sveta zavoda
Predsednik sveta zavoda Bogdan Čepič pa se je odločil za četrtek popoldne sklicati tudi sejo sveta zavoda, na kateri bi obravnavali spor med kirurgi in vodstvom, če pred tem še ne bo sklenjen dogovor. "Za bolnike bo poskrbljeno, če pa slučajno pride do stavke, bi se na nekaterih segmentih morda lahko povečala čakalna doba," je dejal predsednik sveta zavoda.

Mariborski kardiologi so sicer prišli v spor z vodstvom bolnišnice zaradi plačila za delo zunaj rednega delovnega časa, ki je po uvedbi elektronskega evidentiranja delovnega časa nižje od plačila njihovih kolegov v UKC Ljubljana. Trije starejši zdravniki so zato preklicali soglasje za delo ponoči, kar bo začelo veljati 17. julija.

Razmere so se dodatno zaostrile, ko je Pivec omenjenim trem kardiologom izdal odredbo o 24-urni neprekinjeni zdravstveni oskrbi kardioloških bolnikov, s čimer jih je prisilil, da še naprej delajo. A po prepričanju kardiologov je takšen ukrep protizakonit. Predsednik sveta zavoda zagotavlja, da je razpored dela za ta teden pripravljen in da bo za bolnike poskrbljeno.