Vodstvo mariborskega UKC-ja naj bi bilo nekoliko bližje dogovoru s kardiologi. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo mariborskega UKC-ja naj bi bilo nekoliko bližje dogovoru s kardiologi. Foto: MMC RTV SLO

V povezavi z jedrom spora, plačilom za interventne posege zunaj delovnega časa, je direktor Gregor Pivec interventnim kardiologom tudi danes ponudil 20-odstotno povečanje osnovne plače za opravljanje dodatnih posegov, za morebitne podjemne pogodbe pa bodo morali o zakonitosti povprašati ministrstvo.

"Osnovna zamera kardiologov je bila, da je bil ta dodatek 20-odstotno povečanje osnovne plače zelo relativen, ker se je pogojevalo z ne vem čim, s prevelikim številom posegov itd., tako da bi se to nekako izničilo. Ocenjujem, da smo nekoliko zbližali stališča," je povedal predsednik mariborskega Fidesa Boris Rižnar.

Kot je danes obljubilo vodstvo bolnišnice, pa bo brez težav mogoče rešiti druge stavkovne zahteve, tako od plačila parkirnine v nočnem času do čimprejšnjega nakupa nove aparature. Sicer pa bodo interventni kardiologi današnje predloge še enkrat preučili.

"Imamo predlog in kontrapredlog. V sredo se ponovno dobimo," je povedal predstojnik mariborskega kardiološkega oddelka Vojko Kanič.

Če je za zdaj najpomembneje, da stavke ne bo in da se bo delo vrnilo v dozdajšnje tirnice, pa bo treba v prihodnje tovrstno problematiko v zdravstvu reševati dolgoročno, torej sistemsko.

"Sistemsko rešitev lahko z zakoni, pravilniki rešuje samo ministrstvo," je danes spomnil tudi predsednik sveta zavoda bolnišnice Bogdan Čepič.

Tatjana Senegačnik, Radio Slovenija