Zdravje
Borut Miklavčič
Borut Miklavčič je bil minister za zdravje in prvi mož ZZZS-ja. Foto: BoBo
Kirurg
Miklavčič je pojasnil, da spremlja delo preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, ampak sam s tem področjem ni imel nobenih konkretnih izkušenj. Foto: Reuters

Miklavčič: Nisem imel nobenega opravka z žilnimi opornicami

Drugo zasedanje v tem tednu
9. november 2017 ob 08:41,
zadnji poseg: 9. november 2017 ob 14:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo o spornih nakupih žilnih opornic je pričal Borut Miklavčič, ki je zagotavljam da ne ko tminister ne kot direktor ni imel vpliva na nabavo opornic.

Komisija, ki ugotavlja zlorabe v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, v tem tednu zaseda dvakrat - v torek sta v državnem zboru svoja stališča in vedenje pojasnjevala nekdanji in zdajšnji generalni direktor ZZZS, Samo Fakin in Marjan Sušelj. Oba sta poudarila, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije nima zakonskih pooblastil za aktivno sodelovanje pri nabavi zdravstvenega materiala, prepričana pa sta, da bi zavodu morala pripadati vloga aktivnega kupca pri določanju cen in upravičenosti storitev.

Miklavčič ni vedel ničesar
Zdaj je komisija, ki ji predseduje Jelka Godec (SDS), zaslišala še nekdanjega zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča, ki je bil v obdobju 2003-2007 tudi generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Med pričanjem je zatrdil, da se v času svojega dela v zdravstvu nikoli ni srečal ali pogovarjal s katerim od dobaviteljev žilnih opornic.

Predsednica preiskovalne komisije je Miklavčiča spomnila na ugotovitve, da je do preplačil žilnih opornic prišlo tudi v času njegovega opravljanja ključnih funkcij v zdravstvu. Odgovoril je, da kot generalni direktor ZZZS ni imel nobenega opravka z opornicami, saj jih ne nabavlja zavod, ampak bolnišnice. Kot minister pa je lahko vplival le na nakupno ceno medicinske opreme, ki jo je nabavljala država, kamor pa žilne opornice ne sodijo. Se je pa pohvalil, da je bil pri dobaviteljih znan kot zelo trd pogajalec, ki je bil dobro informiran o cenah.

Dodal je, da v času njegovega ministrovanja bolnišnice "praktično niso imele izgub", tudi po zaslugi takratnih sposobnih direktorjev, kot sta bila Gregor Pivec v Mariboru in Simon Vrhunec v Ljubljani in pridal, da je imel kot minister tudi odločilno besedo pri postavitvi Vrhunca za generalnega direktorja kliničnega centra. Godčeva je ob tem izpostavila, da je bil Vrhunec vsaj objektivno odgovoren za preplačilo žilnih opornic.

V odgovoru je Miklavčič Godčevi očital, da ga tlači v zgodbo o žilnih opornicah za čas, ko ni bil več na čelu ZZZS-ja ali ministrstva. Zatrdil je, da pri opravljanju ključnih funkcij v zdravstvu nikoli ni naletel na sume korupcije, ki bi terjali njegovo ukrepanje kot generalnega direktorja zavoda ali kot ministra.

Prepir o premoženju
Člane komisije je prav tako zanimalo Miklavčičevo premoženje in njegova vrednost. Godčeva ga je tudi vprašala, kako mu je uspelo priti do tako velikega premoženja. Odgovoril je, da si ga je prislužil z več kot 44 leti dela. Med naštevanjem svojega premoženja je dejal, da sta z ženo tudi solastnika motornega čolna. Ob tem je Godčeva pripomnila, da ne gre za čoln, ampak za 13-metrsko jahto, ki je vredna nekaj sto tisoč evrov. Dodala je, da je Miklavčič draga plovila prodajal in kupoval od podjetij v davčnih oazah na Cipru in Britanskih deviških otokih.

Miklavčič se odzval s pojasnilom, da je vsa plovila registriral v Sloveniji in poravnal davke. Nato se je razvila tudi polemika o gotovinskih nakazilih na bančni račun. Miklavčič je zatrdil, da v zadnjih dveh letih nikoli ni nakazal več kot 2000 evrov, nakar je Godčeva odvrnila, da laže. Odločila se je, da komisijo zaprla za javnost, da bo na zaprtem delu Miklavčiču predstavila podatke o njegovih nakazilih, ki jih je pridobila komisija in ki da ga postavljajo na laž.

Vmesno poročilo komisije
Komisija je sicer pred tedni v vmesnem poročilu ugotovila sum, da naj bi odgovorni v kliničnih centrih Ljubljana in Maribor oškodovali javna sredstva, delovali negospodarno in nezakonito. Ugotovila je tudi sum pranja denarja in davčnih utaj. Godčeva je oktobra pojasnila, da naj bi odgovorni v obeh centrih v letih od 2007 do 2014 pripravili in izvedli naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja. Prav tako je komisija izpostavila sum, da naj bi med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji prihajalo do kartelnih dogovarjanj.

VIDEO
29. seja Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab pri prodaji...
VIDEO
Miklavčič krivdo pripisal vodstvom bolnišnic
A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Joze Koder
# 09.11.2017 ob 09:12
Mislim, da je tale gospod že toliko star, da bo med zaslišanjem doživel popolno izgubo spomina.

Kot mnogo mlajših zasliševancev pred njim.
sagoza
# 09.11.2017 ob 10:18
temu se že po obrazu vidi da dela za mafijo
tupamaross
# 09.11.2017 ob 10:12
V zdravstvu so take goljufije, prevare, dobesedno ropanja
na podlagi cen,ki so tudi dostikrat višje za 10 krat in mi ni
jasno, zakaj se to mafijo ne zapre.
tupamaross
# 09.11.2017 ob 10:10
Kot majhen podjetnik sem v določeni državi, nastali po
razpadu nekdanje Jugoslavije, ponujal določene zadeve
iz evropskih držav, med njimi tudi žilne opornice.

Z dir. bolnišnice sva šla na kosilo, kjer mi je za vse, kar
sem jim ponujal in navedel cene, sleherno ceno povišal
za faktor tri. Torej je množil z trikrat. Plačilo vnaprej.

Kosilo sem plačal in sem se mu lepo opravičil, da je to
bila le preliminarna ponudba, za katero ne vem ali bi jo
sploh bil sposoben realizirati.

Nikoli se več nisva slišala.
Vojanov79
# 09.11.2017 ob 10:09
Dolge cakalne vrste so posledica prazne zdravstvene blagajne, katere vzrok so tudi preplacila zdravstvene opreme, ki je posledica korupcije, katera se lahko dogaja le v JAVNEM SEKTORJU!!!

Naslednjic ko vam bodo politiki spet prodajali zgodbo o uspesnem javnem zdravstvu in omejevanju zasebnikov se primite za denarnice!
Torrent
# 09.11.2017 ob 09:52
No, pa gremo, začelo se je abstraktno preiskovanje z abstraktnimi odgovori. Dodali bojo še ščepec politike in norčevanja. Na koncu bodo na odgovornost poklicali čistilko, ki je v času prevzema opornic brisala tla. Nastalo bo 30 člankov, ljudje bomo komentirali in se zgražali. Tema bo aktualna v raznih soočenjih itd. Preskočimo 2 leti: kaj je že bilo? Aja, noben odgovoren in čistilka slabo spi.
Bivši uporabnik
# 09.11.2017 ob 09:55
A je to tisti minister, ki ima jahto?
zapravico
# 09.11.2017 ob 09:54
Že čuti srčno bolečino
iufhdfewd
# 09.11.2017 ob 09:05
Te komisije so dobre le kot reality show na tv.
Druge koristi do sedaj še ni bilo.
urle
# 09.11.2017 ob 13:58
ta ma jahto in še kaj... je prišparal in s karjolo vozil beton na plato, več plat...
Ceriš
# 09.11.2017 ob 12:16
Dokler bodo parlamentarne komisije sestavljali
po poslanskem ključu člani parlamentarnih strank,
tako dolgo bodo komisije namenjene medsebojnemu
obračunavanju in razčiščevanju o tem,
katera stranka je več pokradla ali storila določene
svinjarije, kar pa se vse skupaj itak ne bo nikoli
sankcioniralo.
Vprašanja preiskovancem oziroma pričevalcem
se selekcionirajo glede na strankarsko članstvo
izpraševalca in pripadnost pričevalca določeni
politični obciji.
Delo v teh komisijah je absolutno namenjeno
nabiranju dodatnih zaslužkov poslancev, ki so
menda posebej plačani za presedene ure na
zasedanjih komisij tudi, ko bi istočasno morali sedeti
v DZ.
samogledam
# 09.11.2017 ob 11:55
Sploh ni problem, kdor je podpisoval Pogodbo naj nosi materialno odgovornost ! Menda so imeli zato tudi dodatek na placo, za odgovorno delo.
GeorgeB
# 10.11.2017 ob 21:47
@tupamaros

Kot majhen podjetnik sem v določeni državi, nastali po
razpadu nekdanje Jugoslavije, ponujal določene zadeve
iz evropskih držav, med njimi tudi žilne opornice.

Z dir. bolnišnice sva šla na kosilo, kjer mi je za vse, kar
sem jim ponujal in navedel cene, sleherno ceno povišal
za faktor tri. Torej je množil z trikrat. Plačilo vnaprej.

Kosilo sem plačal in sem se mu lepo opravičil, da je to
bila le preliminarna ponudba, za katero ne vem ali bi jo
sploh bil sposoben realizirati.

Nikoli se več nisva slišala.


Ti si torej eden od tistih, zaradi katerih je v Sloveniji tako, kot je. Če bi tistega, ki ti je korupcijo predlgal prijavil, nebi več kradel. Verjemi. Ker se jih ne prijavlja pa je tako, kot je...
semaino
# 09.11.2017 ob 23:04
Miklavčič: Nisem imel nobenega opravka z žilnimi opornicami

Imel sem samo z evri, ko sem jih stel na barki, ki je drazja od vseh mojih prihodkov v zivljenju skupaj. Legalnih prihodkov.
MZ
# 09.11.2017 ob 10:55
Dokler se bomo samo pridušali po forumih in na koncu odmahnili z roko, češ "takle mamo", se ne bo spremenilo prav nič...oziroma kvečjemu na še več lopovščine.

Drugače pa ena zanimiva slika, ki kaže, kam zaradi lopovov na oblasti sodimo.
Follow Me
# 09.11.2017 ob 10:10
Kriv nihče, zgodba zaključena. Vsa ta cirkus tudi stane al ne :D
galoper
# 11.11.2017 ob 19:27
Lahko verjamemo, da direktno ne. Problem so tudi različni plačilni roki za zravstvene storitve, ki so pogojene z izvajalci. Po zadnjih pridobljenih podatkih, je UKCLJ najbolj prikrajšan. Plačilni rok od datume storitve do datuma plačila so bili okrog 166 dni, obstaja primer 222 dni. Najkrajši rok imajo lekarne, okrog 23 dni. Kaj pravi na to računsko sodišče? Morda je to rezultat preseganja normirane količine opravljenih storitev v letu, ki so se tako prenesle v drugo leto?
GeorgeB
# 10.11.2017 ob 21:50
In ta članek so objavili pod rubriko "Zdravje"... hahahahahaha kera farsa (beri, kako zaščititi kriminalce)
TDrago uredništvo: ta članek spada pod hard core črno kroniko. Samo toliko, da vam bo malce bolj jasno, kako prozorni ste...
GeorgeB
# 10.11.2017 ob 21:45
Če nebi bilo Miklavčiča, nebi bilo Dimnika in obratno.
Sedaj to naprej počne Dimnikova hčerka...
božo1
# 09.11.2017 ob 09:33
Ja super, vzamem dopust, da se posvetim simpatični izpraševalki in ekspertki za cente, pardon scente.
Kazalo