Na nevrološki kliniki se razmere približujejo vrelišču. Foto: Borut Živulović/BoBo
Na nevrološki kliniki se razmere približujejo vrelišču. Foto: Borut Živulović/BoBo
Na nevrologiji odnosi na dnu

Problematika konfliktov med zaposlenimi na ljubljanski nevrologiji, ki se je pokazala ob lanski aferi z zdravnikom Ivanom Radanom, kot kaže, še zdaleč ni rešena. Prav nasprotno. Zaradi pogovorov vodstva o prenosu projekta Telekap, vrednega 300.000 evrov na leto, v roke nekdanje predstojnice, razrešene zaradi primera Radan, Bojane Žvan je zdajšnja predstojnica oddelka Janja Pretnar Oblak ponudila odstop.

15 od 18 tam zaposlenih zdravnikov pa je v pismu podpore, naslovljenem na ministrico, premierja in celo na predsednika države, opozorilo na nevzdržne razmere ter močan pritisk in vpliv Žvanove, ki je, namesto da bi po razrešitvi vestno vodila projekt, tega s svojim spodkopavanjem na vseh ravneh privedla na rob ukinitve.

Predstojnica Pretnar Oblakova naj bi jo zaradi tega razrešila z mesta vodje projekta in razporedila na mesto sobnega zdravnika. Od takrat naj bi Žvanova komunicirala zgolj prek odvetnikov, na pozive, da pojasni neredne prihode v službo, pa je odgovorila s tožbo za mobing. Žvanova očitke zavrača, še več, pravi, da gre za laži in da je njen interes zgolj ustanovitev nacionalnega centra za Telekap, ki bo deloval v okviru UKCL-ja.

Ministrica: Vedejevstvo je zgolj izgovor
Ministrica Milojka Kolar Celarc je nad dogajanjem, pa tudi pozivi, naj ukrepa, ogorčena: "Res ni naloga ministrice, da bo urejala kadrovske procesne in druge procese v ustanovah, ker potem vodstev res ne potrebujemo."

Odgovornost in pristojnost vodstva je, da uredi razmere in začasno vodstvo ne sme biti izgovor: "V. d. direktorji imajo prav enaka pooblastila kot tisti s polnim pooblastilom. To je marsikdaj samo priložnostni izgovor, da kdo ne poseže po nepriljubljenih ukrepih."

Ministrstvo tako ne bo ukrepalo, UKCL se do zdaj na dogajanje še ni odzval, strokovnjaki pa opozarjajo, da gre za diskreditiranje ustanove in poglabljanje slabega ugleda, kar je posledica slabe organizacijske kulture, neprofesionalnih odnosov, predvsem pa slabega vodenja.

Kabinet premierja: razmere naj uredijo v UKC-ju oz. na nevrološki kliniki
V kabinetu predsednika vlade pričakujejo, da bosta vodstvi UKC-ja Ljubljana oz. nevrološke klinike kot pristojni za reševanje tovrstnih težav profesionalno in v najkrajšem možnem času razrešili nastali položaj tako, da bo v interesu bolnikov in večine zaposlenih zdravstvenih delavcev na kliniki oz. v UKC Ljubljana.

Sicer pa ministrica odločno nasprotuje temu, da bi projekt Telekap kadar koli ali kamor koli prenesli iz UKCL-ja, ker je bil to projekt v sklopu e-zdravja, ki je bil zelo dobrodošel in po njenih besedah rešuje marsikatero življenje. Projekt je bil vzpostavljen skupaj z UKC Ljubljana, tudi z evropskimi sredstvi, je poročal STA.

UKCL: Sestanek je bil napačno razumljen
Na UKCL-ju pa so pojasnili, da se je vodstvo se je 18. marca sestalo s strokovnim direktorjem nevrološke klinike Davidom B. Voduškom, Pretnar Oblakovo ter Žvanovo in njenim odvetnikom. Sestanek je bil informativne narave in predvsem videnje Žvanove glede njenega prihodnjega statusa. Pretnar Oblakova pa je nato nekaj dni po sestanku poslala odstopno izjavo, ki je bila po mnenju vodstva UKCL-ja pretirana in preuranjena.

Zapisali so, da so zaposleni iz njenega pisma napačno povzeli, da se projekt Telekap odtujuje iz nevrološke klinike in v pismu podpore Pretnar Oblakovi "dodatno vnesli nemir in negotovost med zaposlene na nevrološki kliniki".

Na nevrologiji odnosi na dnu