Zdravje
Da se takšni čudeži lahko dogajajo, na oddelku potrebujejo vrhunsko opremo in osebje. Foto: EPA

Najlažji nedonošenček, ki so mu v Ljubljani rešili življenje, tehtal zgolj 380 gramov

V ljubljanski porodnišnici primanjkuje medicinskih sester in zdravnikov
28. julij 2018 ob 19:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Najlažji novorojenček, ki so mu na oddelku za intenzivno terapijo in nego novorojenčkov ljubljanske porodnišnice rešili življenje, je ob rojstvu tehtal le 380 gramov.

Danes je povsem običajna šolarka tudi deklica, ki je bila rojena že po 22. tednu nosečnosti. Da se takšni čudeži lahko dogajajo, pa na oddelku potrebujejo vrhunsko opremo in osebje. A tako kot na številnih drugih oddelkih in v drugih bolnišnicah, tudi tukaj močno primanjkuje medicinskih sester in zdravnikov, skoraj polovico nove medicinske opreme pa zagotovijo donatorji.

Več v videu spodaj.

VIDEO
Nedonošenčki ljubljanske porodnišnice
G. K., Špela Lobe, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
JohnnyM
# 28.07.2018 ob 20:50
Da končam s pozitivno noto. Vsa čast zdravstvenim delavcem za takšne dosežke!
JohnnyM
# 28.07.2018 ob 20:41
Sramota za državo! Kar srh me preleti, ko slišim našo barbiko ali pa cmerarja in podobne z JJ na čelu, da se daje premalo vojsko oz., da so gospodarji iz gnilih organizacij a la NATO nezadovoljni z našim premajhnim prispevkom. Za stvari, ki zares štejejo, se pa težko najde denar
Viljamus
# 29.07.2018 ob 00:59
Če bi bilo manj korupcije in krvosesov v zdravstvu smo na konju. Primer žilnih opornic 3x cena, jih je razgalil. Pa je Milojka ministrica še vedno tajila da je vse v najlepšem redu in transparentno.
Bivši uporabnik
# 29.07.2018 ob 08:45
To so pravi heroji, sestre, zdravniki....

Miljone pa služijo ljudje, ki že od osnovne šole naprej brcajo žogo ....

To je eden najlepših pokazateljev, kako bedna družba smo
Ni_Nicka
# 28.07.2018 ob 20:53
Bravo!
monte
# 29.07.2018 ob 08:22
Treba se bo zavedat, da velike države nimajo vsako leto nove, najsodobnejše in drage (najdražje)opreme v medicini, kaj šele mala Slovenija. Pa ni treba v vsak kontekst vlačit vojske in predsednikov.
A si vi kupite vsako drugo leto najnovejši in najdražji avto!?
amigo
# 29.07.2018 ob 09:40
Težko je to razumet. Tu se trudijo in rešujejo 380 gramske zarodke. Na drugem vhodu bolnice pa malo manjše zarodke splavljajo.
andromaha
# 29.07.2018 ob 08:27
Občudujem dosežke medicine in če bi jaz rodila toliko prej,bi si sigurno želela,da rešijo mojega otroka.
Nihče pa se ne vpraša, je s tako rešenim otrokom kasneje vse v redu.Ob rojstvu noben organ še ni razvit, tudi kosti ne.
Dvajset let nazaj je bilo zelo malo teh otrok,ki so bili umsko in telesno zdravi.Ne vem,kako je danes,ker ne najdem nobenih javnih podatkov.
Takrat je biol največ problemov s sluhom,z vidom,s hrbtenico in drugimi kostmi,pljuči.....
Na srečanju teh otrok v Mostecu,jih je bilo hudo gledati,stroka pa se je hvalila z reševanjem teh otrok. Človek se mora ob tem zamisliti.
skera
# 28.07.2018 ob 21:40
Kje ste našli vojsko sedaj? Z sposobnimi ljudmi v vladi ter ministrstvi, kjer je merilo strokovnost ter ne veze se denar brez težav razporedi tako, da bodo vsi resorji delovali nemoteno.
...Žal trenutno kupčkanje za ohranitev privilegijev sodobnikov prejšnjega režima tega ravno ne obeta.
prizemljen
# 30.07.2018 ob 16:16
amigo

In minusi gredo vam, ker si postavite vprašanje.
Bivši uporabnik
# 29.07.2018 ob 09:12
Monte:
Ja, hvala za razlago, kako je v tem res veliko dodane vrednosti, kako to odlično vpliva za našo skupno prihodnost. S hordami navijačev, kupom navijaške plastike, je naša prihodnost res svetla. Fiktivne številke bodo zelene in to je vse kar je pomembno.
samogledam
# 29.07.2018 ob 07:45
dokler bo humanost brez etike, bodo žrtve medicine za vse življenje...
$$$$$$
# 28.07.2018 ob 20:51
Naj da v vojsko.ampak to pomeni da je tudi denar za zdravstvo.
Regedit
# 31.07.2018 ob 12:03
malo več kot tretina štruce.se pravi en sendvič
Binder Dandet
# 31.07.2018 ob 09:46
"Če bi bilo manj korupcije in krvosesov v zdravstvu smo na konju. "

Morali bomo najprej spremenit naše poglede. Kraja sredstev v zdravstvu je podobna trgovini z orožjem. Krvav posel. Ljudje posledično umirajo.
monte
# 29.07.2018 ob 09:05
Kompas: "Miljone pa služijo ljudje, ki že od osnovne šole naprej brcajo žogo ...."

Milijone služijo, ker s svojim brcanjem ustvarijo še več milijonov prihodkov. Te prihodke pa omogočajo ljudje, ki hodijo žogobrcarje gledat na tekme, tekme gledajo po TV, kupujejo cajtnge, kjer pišejo o teh žogobrcarjih, množično kupujejo izdelke, na katerih so oz. izdelke, ki jih reklamirajo,... kupujejo tudi zvezke, nahrbtnike itd., na katerih so ti žogobrcarji...
In potem se folk, ki te žogobrcarje tako množično podpirajo in omogočajo, da ustvarijo take ogromne prihodke... taisti folk se pritožuje, ker ti "grdi" žogobrcarji dobijo delček tega ustvarjenega prihodka.
Saj je čisto simpl: absolutno nehat gledat žogobrcarje in kupovat artikle, ki jih reklamirajo... pa ne bodo več prejemali milijonov. Vsak, ki gre na tekmo, pa naj namesto za fuzbal karto vsak teden isti znesek donira v sklad za vsakoletno kupovanje najmodernejše in najdražje medicinske opreme. Simpl ko pasulj, kajne!? Žogobrcarji ne bodo več dobivali milijonov, država oz. države bodo imele pa vsako leto novo drago opremo, s katero bodo kdaj pa kdaj rešili kako življenje...
Kazalo