Zdravje
Nizozemska
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato tistim, ki proti ošpicam niso zaščiteni, svetujejo, da pred potovanjem na Kosovo opravijo cepljenje. Foto: EPA

Dodaj v

NIJZ opozarja: Če potujete na Kosovo, se cepite proti ošpicam

Tistim, ki proti ošpicam niso zaščiteni, svetujejo cepljenje
19. oktober 2017 ob 12:03,
zadnji poseg: 19. oktober 2017 ob 12:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaradi izbruha ošpic na Kosovu in nevarnosti širjenja bolezni NIJZ vsem, ki bodo v prihodnjih dneh potovali na Kosovo, svetuje, naj preverijo, ali so zaščiteni proti tej bolezni.

S Kosova poročajo o epidemiji ošpic. Samo v Prištini naj bi bilo z virusom ošpic, zaradi katerih je na Kosovu doslej umrl otrok, okuženih okoli sto ljudi, je v sredo poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. O ošpicah poročajo tudi iz mest na Kosovu, kjer so v večini Srbi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato tistim, ki proti ošpicam niso zaščiteni, svetujejo, da se pred potovanjem na Kosovo cepijo.

Vsem, pri katerih se po vrnitvi iz krajev, kjer je trenutno izbruh ošpic, pojavijo bolezenski znaki, značilni za ošpice, kot so visoka vročina, kašelj, rdeče in solzne očesne veznice, izcedek iz nosu in izpuščaj, in osebam, ki so bile pred nedavnim v stiku z bolnikom z ošpicami, svetujejo, da o tem po telefonu takoj obvestijo izbranega zdravnika, ki jim bo dal ustrezna navodila. Oboleli naj ostanejo doma in naj ne hodijo v čakalnice pri zdravnikih.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje pa s posrednim prenosom prek sveže onesnaženih predmetov. Bolnik, ki je okužen z ošpicami, je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu izpuščaja.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
J€Z€N
# 19.10.2017 ob 12:43
Več državljanov Kosova potuje k nam kot naših tam. Kako je s tistimi, ki prihajajo od tam v Slovenijo?
vnk
# 19.10.2017 ob 13:22
To je novica pri nas zaradi stevila albancev pri nas, ampak bohnedaj, da bi to rekli na glas.
Rugess Nome
# 19.10.2017 ob 14:13
joj joj joj... a se zgodi kdaj kaj pozitivnega tam dol? samo negativne asociacije imam na tisti kos zemlje
iluzionistka
# 19.10.2017 ob 16:48
In ker v solah in vrtcih dosledno upostevajo da necepljenih ne sprejmejo, seveda tezav ne bo.

Ker zagotovo so vsi albanci ( po drzavljanstvu in narodnosti) cepljeni,

Bo zanimivo spremljat, kaj bo po krompirjevih pocitnicah. Se posebej v krajih, kjer je kriticna masa albancev ze dosezena. Kot v enem vrtcu, kjer so jim pred casom peli slavospeve na tem portalu, kako je uporabna albansko govoreca vzgojiteljica pri komunikaciji v slovenskem vrtcu, ket bi ubogi otroci prevec trpeli v komunikaciji v jeziku drzave, v kateri zivijo.

Ne pozabimo, na pasji razstavi je bil samo 1 kuzen. Koliko jih bo kuznih ob povratku iz pocitnic..
Homer.
# 19.10.2017 ob 14:06
@vnk
# 19.10.2017 ob 13:22
To je novica pri nas zaradi stevila albancev pri nas, ampak bohnedaj, da bi to rekli na glas.
---------------
Evo, pa si "bubnuo i ostao živ".
Komentar ti nihče ni zbrisal.......
Drugače pa:
Otroke v Sloveniji cepimo, starši ki pa svoje otroke ne dajo cepiti, itak pravijo, da so po naravi imuni in cepljenje ni potrebno (pravzaprav škodi).
Torej vse OK!
evaevi
# 19.10.2017 ob 21:16
Ošpice so se prijele nemudoma in zagotovo za razliko od muhastih vodenih koz.
Imam fotografijo z nekega 'norice party''. Smeha je bilo polno, žur je bil odličen, ma vodenih koz se takrat ni nalezel prav nobeden, so nas vse našle kasneje :)
evaevi
# 19.10.2017 ob 21:08
5-7 letne otroke so nas v dobri zdravstveni kondiciji pošiljali na ''ošpice party'' k zbolelmu na obisk, da smo takoj za njim še mi dali to obveznost pravočasno skozi.
firtoh
# 20.10.2017 ob 01:10
evaevi
Vsi prebivalci Slovenije?!Imam 54 let in nisem prebolel nobene nalezljive otroške bolezni.Tudi moja otroka ne, razen nekaj angin,prehlada in vnetja dihalnih poti
ElTorro
# 19.10.2017 ob 21:51
zato smo jih v otroštvu preboleli prav vsi prebivalci Slovenije, ki smo danes starejši od 50 let.

Razen seveda tistih, ki so od njih umrli....
evaevi
# 19.10.2017 ob 21:04
Ošpice so zelo kužna otroška bolezen, zato smo jih v otroštvu preboleli prav vsi prebivalci Slovenije, ki smo danes starejši od 50 let. In s tem dobili trajno imunost , nas ošpice ne morejo doleteti v neugodni starejši dobi - za razliko od cepljenih, ki jim cepljenje ne zagotavlja enakovredne zaščite.
vnk
# 19.10.2017 ob 16:54
Evo, pa si "bubnuo i ostao živ".
Komentar ti nihče ni zbrisal.......


Govorim o sami novici :P
Kazalo