Za vse več oblik rakov smo odkrili možnosti enostavnejšega zdravljenja, jih odkrivamo bolj zgodaj ali pa jih uspešneje preprečujemo. Foto: AP
Za vse več oblik rakov smo odkrili možnosti enostavnejšega zdravljenja, jih odkrivamo bolj zgodaj ali pa jih uspešneje preprečujemo. Foto: AP

Najnovejša študija Univerzitetnega kolidža v Londonu kažejo, da bodo do leta 2050 za vsemi oblikami raka zbolevali le še starejši od 80 let.

Trditve, pod katere se je podpisal častni profesor David Taylor, ki se posveča farmacevtiki in javnemu zdravju, temeljijo na najnovejših statistikah. "To je projekcija nečesa, kar se že dogaja. V povprečju različne oblike rakov povzročijo 20 odstotkov manj smrti kot leta 1990," pojasnjuje Taylor in dodaja, da smo za vse več oblik rakov odkrili možnosti enostavnejšega zdravljenja, jih odkrivamo bolj zgodaj ali pa jih uspešneje preprečujemo.

"Povsem realno je tako pričakovati, da bomo do leta 2050 vse oblike rakov, ki povzročajo smrt otrok, mladih in odraslih do, recimo, 80. leta, bolj ali manj preprečili - s spremembami življenjskih navad, z večjo dostopnostjo do naprednejših tehnologij in učinkovitejših načinov zdravljenja pa tudi z boljšimi zdravili," je med drugim zapisal v svoji študiji in dodal, da bi lahko za preventivo pogosteje oz. intenzivneje uporabljali aspirin.

Podobnega mnenja je tudi britanski raziskovalec Jack Cuzick z Wolfsonovega inštituta za preventivno medicino, ki je pred kratkim britanske zdravnike pozval, naj pogosteje predpisujejo aspirin (najmanjšo, 75-gramsko tabletko), saj dokazano preprečuje številne (kronične) bolezni, predvsem pri ljudeh med 50. in 65. letom starosti.

Na očitke, da aspirin povzroča želodčne težave (nastanek želodčnih razjed in krvavitev), pa odgovarja, da za vsako smrt, ki jo povzroči, aspirin reši 17 življenj. Pri tem je sicer poudaril, naj se vsi, ki imajo težave s prebavo, sladkorno bolezen ali uživajo zdravila za redčenje krvi, pred jemanjem preventivnega aspirina posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom, piše Telegraph.