Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 19 glasov Ocenite to novico!
Termometer
OZS poudarja, da ni utemeljenih razlogov za različno obravnavo samozaposlenih in zaposlenih, v ZL-ju pa dodajajo, da zdajšnja ureditev samozaposlene sili delati tudi, ko so bolni. Foto: Pixabay

Dodaj v

OZS: Bolniško nadomestilo bi moralo pripadati tudi samozaposlenim

OZS se strinja z Združeno levico
17. marec 2017 ob 11:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Bolniškega nadomestila samozaposleni prvih 30 dni bolezni ne morejo uveljavljati, kar v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) presojajo kot protiustavno.

OZS poudarja, da je v Sloveniji več kot 69.000 ljudi, ki delujejo kot samostojni podjetniki ali samostojno opravljajo dejavnost. Zaradi njihovega statusa prvih 30 dni bolniške ne morejo uveljaviti denarnega nadomestila. Če zaradi bolezni prekinejo delo, izgubijo dohodek, ostanejo brez naročil ali celo zaprejo s. p.

"Nezaslišano je, da mora nosilec samostojne dejavnosti v času svoje bolniške odsotnosti obračunavati prispevke od polne 100-odstotne zavarovalne osnove," so zapisali v OZS-ju. Zdajšnjo ureditev, na podlagi katere je nosilec samostojne dejavnosti dolžan v času bolniške odsotnosti do 30 delovnih dni v svoje breme plačevati celotne prispevke, kot če bi delal, pa označujejo za protiustavno, saj ni utemeljenih razlogov za različno obravnavo obeh skupin zavezancev.

Rešitev znotraj novega zakona?
OZS zato zahteva, da se v prvih 30 dneh odsotnosti z dela zaradi bolezni odbitek od osnove za obračun prispevkov za socialno varnost, ki bremeni nosilca dejavnosti, izenači z načinom obračuna teh prispevkov pri zaposlenih.

Pobudo za zagotovitev bolniškega nadomestila za samozaposlene je na vlado naslovila Združena levica (ZL), ki je poudarila, da zdajšnja ureditev samozaposlene sili, da delajo tudi, ko zbolijo, saj se bojijo, da bodo izgubili posel. V ZL-ju so vlado zato pozvali k rešitvi tega vprašanja v okviru novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je v javni razpravi.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ciouds
# 17.03.2017 ob 11:55
Na mestu predlog. Imam s.p. cene storitev so zbine na dno tak ko da smo se kr u krizi. Nismo sam konkurenca se tega ni pogruntala in so cene storitev se kr podn od podna, tak da si na stran nekega bogastva ne mores dat. Js mam cez 14 dni operacijo. Zdravnik je rekel da mi bo pripadalo 30 dni bolnisle. Lol zakaj pa ne vec glede na to da je takoj za tem dejal. Zaradi tvoje narave dela bos verjetno pristal na komisiji in se bo bolnisla podalsala ampak bo vmes prekinitev... ja pa kaj na novo 30 dni da bom upravicen do nadomestila. Povedal mi je da je to praksa... sramota. Upam da tole pada na plodna tla ker je edino fer do nas damozaposlenih
Matej037
# 17.03.2017 ob 11:53
Nisem si mislil, da bom kdaj soglašal s kakšnim predlogom ZL. Jaz sicer nisem samozaposlen s.p., ampak lastnik enoosebne družbe (d.o.o.) z dvema zaposlenima. Kar je v končni fazi precej podobno. Dejansko smo v precej neenakem položaju, saj prispevke plačujem enako kot ostali redno zaposleni, sem pa prikrajšan pri bolniški in pri morebitni odpravnini ob slabem poslovanju. Od leta 2001 nekako shajam, če pa mi nekega dne ne bo šlo več, in bo podjetje ostalo brez denarja, ne bom imel enake zaščite kot drugi zaposleni.
a123b
# 17.03.2017 ob 13:22
tanj - Odpri s.p. da boš sploh videl kako stvar poteka, da ne boš govoril neumnosti. Mislim, da se ne bom dosti zmotil, če rečem da si zaposlen v javni upravi.
nonparel
# 17.03.2017 ob 11:58
Še ena skupina ljudi, ki je diskriminirana napram drugim.
izo
# 17.03.2017 ob 13:59
v Sloveniji pa je polovica spjev pod 1500€!

isti problem, kot pri študentskih napotnicah. je nekomu pasalo (tako državi, kot večjih firmam), da vsilijo tak način zaposlitve. se očitno pozablja, da je vsaj tretjina s.p.jev v zadnjih 5-10 letih bila ustanovoljena bolj pod prisilo, kot ne. ostale pa seveda država veselo pumpa, da si umetno viša rejting, medtem ko zaposleni hodijo po makarone na rdeči križ..
izo
# 17.03.2017 ob 13:27
5. Kdo bo preverjal s.p. -je, ki si bodo pisali bolniške ter nato veselo delali na fuš? Ker zdaj je vsaj ta varovalka, da se jim to ne splača.

isti, kot naj bi tudi d.o.o.jem ali javnemu sektorju dihali za vrat, kaj tui ni jasnega?
izo
# 17.03.2017 ob 13:26
zopet: sploh ne morem vrjat, da se o tem pogovarjamo..

podobno kot pri neobstoječi zakonodaji, ki kakorkoli osmisli kaznovanje neplačavnja socilanih prispevkov zaposlenim, kjer je med drugim sama država to izvaja. no, razen s.p-ji, ti takoj dobijo por prstih seveda..

ampak za oboje vemo, komu gre na mlin, zato je tudi država spumpala toliko tako obliko dela s subvenciajmi, da lepo naredi prekarce in se jih reši, sebi pa piše uspehe k kvazi nižanje nezaposlenih in revščine..
atara
# 17.03.2017 ob 22:21
najprej naj dopolnim, za tiste ki ne vedo. gre za pvih 30 delovnih dni in ne koledarskih. torej v praksi cca. 45 dni.
kakšna pa je razlika med lastnikom s.p.ja in lastnikom d.o.o.ja? podjetji obeh nista upravičeni za nobenega zaposlenega prej kot po pretečenih 30ih delovnih dneh. zakaj bi tu bila razlika med s.p.jem in lastnikom d.o.o.ja, ki je v njem tudi zaposlen?
nekateri ste napisali veliko idej kako goljufati državo in to uporabili kot glavni razlog zakaj se naj to ne uvede pri s.p.jih. kaj pa goljufije zdravnikov pri dodeljeanju bolniških? ali goljufanje zaposlenih?
kako lahko oseba, ki je plačana iz javnih sredstev, objektivno odloča o nečem kar je v korist oz. škodo njenega delodajalca?
a kdo ve, kakšna imajo zdravniki navodila glede izdajanja bolniškega staleža? a je kdo od vas bil kdaj bolan in šel k zdravniku, kaj je prvo vprašanje? koliko dni bolniške rabiš.
a ima kdo od vas zaposlenih več 10 ljudi? če bi dejansko imeli, bi videli v čem je problem.
osnovni problem je v tem, ker delodajalec mora plačati kar koli, kar ni povezano z delom!
če bi država plačevala nadomestilo za bolniško, bi bilo bistveno manj zlorab bolniškega staleža, ker bolniških preprosto več nebi tako z lahkoto pisali!!!!!
pošteno in razvojno naravnano bi bilo, da delodajalec krije nadomestilo za poškodbe na delovnem mestu, poti na delo, službeni poti,... vse kar je povezano z delom, država pa za ostalo kar se ljudem zgodi v privat življenju. pa saj plačujemo zdravstveno zavarovanje, tako delavci kot dodatno delodajalci za delavce.
pa še trije resnični primera nesmisla oz. nepravice pri plačevanju nadomestila s strani delodajalca:
-zdrav zaposleni, gre čez vikend v gore. ker je premalo oblečen se prehladi in gre v ponedeljek k zdravniku, ki mu dodeli en teden bolniške. to plača delodajalec, čeprav ni kriv za morebitno malomarnost zaposlenega
-zdrav zaposleni gre čez vikend v gore. ker je super vzdušje in prijetna družba, si privošči kakšno kapljico preveč, kar povzroči nezbranost in poškodbo. zaradi poškodbe je na bolniški 30 delovnih dni. ker mu komisija bolniške ne podaljša, ga zdravnik pošlje v službo kjer po dveh dneh ugotovi da še ne more delati, na kar ga zdravnik pošlje na novih 30 delovnih dni bolniške. vse to na stroške delodajalca. tukaj je že sum zlorabe s stani zdravnika in komisije.
-študentka (24 let) zanosi, pove delodajalcu, ki ji takoj da pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. zaradi nosečniških tegob dobi 30 delovnih dni bolniške. po preteku še ni odgovora komisije o podaljšanju, a ji zdravnica svetuje naj vseeno ostane doma. minejo 3je dnevi in komisija ji bolniške ne podaljša. gre k zdravnici, ki ji izda novo bolniško za 30 delovnih dni, na kar se poštena delavka (poštena ker ve, da je delodajalec pošten in ji je takoj dal pogodbo o zaposlitvi) pritoži, da ni pošteno do delodajalca. odgovor zdravnice: zakaj pa se sekirate za delodajlca, saj to on plača. po opisu zgodbe, zakaj se pritožuje, čudežno pride popravljen sklep komisije za nazaj, da je bolniška neprekinjena????!!!!!

Pri plačevanju nadomestila bolniške, bi država morala prevzei svoj del odgovornosti za svoje državljane in ne to prelagati na gospodarstvo. in se čudimo, zakaj je stanje v državi takšno kot je, če država vso odgovornost prenaša na državljane in je postala samo še inkasant.
raknac navi
# 17.03.2017 ob 15:24
tanj
Eno pomembno podrobnost si pozabil.
Ce si samozaposlen, potem v casu bolezni ne mores delat. Niti nihce drug ne opravi tvojega dela. Po tvoje lahko tak kar od lakote umre a ne...
Kar se pa tice izkoriscanja bolniskih.
A ni v sluzbi tako. Da gres na bolnisko, fusas naokrog, pa se placo dobis???
hexen
# 17.03.2017 ob 11:47
Še en konstruktiven predlog s strani Združene Levice!

"Domoljubni" komentatorji so zeleni od zavisti in bodo zdaj še bolj udrihali po njih.

Bi bilo zanimivo narediti en seznam zakonskih predlogov strank v tem mandatu in primerjati med seboj, da se jasno vidi, katere stranke sploh počnejo kaj pametnega.
ElTorro
# 17.03.2017 ob 14:21
Tudi meni kot s.p. se zdi trenutna ureditev kar logična. Prvih 30 dni od države ne dobim nič....tako kot prvih 30 dni od države ne dobi nič podjetje, pri katerem je zaposlen moj sosed z isto bolniško.

Že res, da lahko v takšnem primeru podjetnik utrpi škodo, izpad dohodka ali celo izgubi stranke. Ampak popolnoma isto se zgodi d.o.o.-ju z enim zaposlenim, če le-ta zboli.

Naj raje uredijo anomalijo, ko podjetje dobi refundacijo, če gre delavec na krvodajalsko, jaz kot s.p. pa tega ne morem dobiti....to je dejansko diskriminatorno.
DavidBlue
# 17.03.2017 ob 14:04
Namesto takih populizmov raje preglejte poslovanje, kjer SP dobiva vsakomesečne račune samo od ene firme (beri: je polno zaposlen). Nekaj časa nazaj so obljubljali da bodo to preverjali in zahtevali od plačnika da zaposli takega človeka za nedoločen čas. Sam poznam kar nekaj ljudi ki so morali iti iz pogodbe za nedločen čas na SP, opravljajo pa še vedno isto delo na istem delovnem mestu.
mikic007
# 17.03.2017 ob 13:51
Predlog ni dodelan in seveda ne bo sprejet. Delodajalec plačuje celotne prispevke do 30 dni, enako kot SP. Šlo bi za neke kozmetične popravke, vkomponirane v slabo zakonodajo. Potrebujemo novo delovno zakonodajo v celoti, ne pa krpanja anomalij, ki so v bistvu posledica slabe zakonodaje. Ne moreš imeti spja, če konstantno ne obračaš vsaj 2k€+, v Sloveniji pa je polovica spjev pod 1500€! V glavnem, všečen a brezvezen predlog.
Sibid
# 17.03.2017 ob 13:28
Saj ne morem verjeti?
Naj pohitijo!
zozozo
# 17.03.2017 ob 14:33
@izo -

Saj imaš načeloma prav, ampak s.p.-ji že v štartu niso ista stvar kot drugi delodajalci, ker so obenem tudi delavci. S.p., ki zboli, ni samo delodajalec, ki mu je zbolel delavec, ampak je tudi delavec, ki je zbolel. In če je trenutno izenačen z delodajalcem, ki mu zboli delavec, je obenem tudi hudo diskriminiran v primerjavi z delavcem, ki je zbolel.

Situacija je strogo logično gledano rešljiva samo tako, da država v celoti prevzame izplačevanje bolniških. Ker pa dvomim, da se bo to zgodilo v naslednjih 20 letih, ne bi imel nič proti, če bi se to medtem porihtalo na kak manj strogo logičen način.
izo
# 17.03.2017 ob 14:25
dejte si vsi še enrkat prebrat, preden komentirate..
Dr. Kumrovec
# 17.03.2017 ob 13:11
Če bi imeli pošteno državo, bi ta znala poskrbeti za male ljudi. Tako pa... sramota.
raknac navi
# 18.03.2017 ob 12:44
Dal ElToro. Povej dobre strani. Da ne bomo nekaj na pamet pametovali a ne.

Sem pa vesel komentarjev. In hvalezen za s.p.eje. Tako folk vidi v kaksni mizeriji zivijo kulturniki.
In kot je nekdo omenil. Bolniska je samo ena od stvari. Da ne govorimo o kaksnem kreditu za stanovanje. Mokre sanje.
raknac navi
# 17.03.2017 ob 15:06
Se dobro da ima folk SPeje in da se ne bodo spet s kulturniki ukvarjal. In skensla predloga samo zato ker pomaga kulturnikom
izo
# 17.03.2017 ob 14:23
davidblue, to je stvar nadzora in nima veze s tem (spet, stvar države, kakor so bili enako leni pri davčnih blagajnah ipd, kjer so morali podjetniki nositi stroške tistega, za kar je zadolžena država). pri čemer ne gre za noben populizem ampak čisto realnost in dejstvo, da če se že s.p. smatra kot poslovni subjekt, naj bo potem tudi izenačen tudi z ostalimi oblikami oz subjekti, ne samo z dolžnostmi, ampak tudi z pravicami.
in teh anomalij je kr še nekaj..
adax
# 17.03.2017 ob 13:43
Imam s.p. in mislim, da je to spet en populističen predlog. Seveda, komu pa ni fino, da ti kdo kaj plača... Ampak, prvih 30 dni plača delodajalec in to sem pač v mojem primeru sam. Tako jaz to razumem in se mi zdi logično.
megan
# 17.03.2017 ob 22:20
Če si s.p. in zboliš, imaš hude probleme. Ne zaslužiš niti za preživetje, hkrati pa moraš še polne prispevke plačat. Nekateri uspejo kaj našparat za tak primer, nekateri prispevke plačajo s partnerjevo plačo, če je ta redno zaposlen in družina potem nekako prestrada čez mesec, nekateri si sposodijo, nekateri pa bankrotirajo.
Države ne briga, če zaradi bolezni nisi uspel zaslužit niti za kruh - dajatve si izterjajo.
Poleg vsega pa s.p.-ji pogosto izgubijo tudi posel za naprej, če iz katerega koli razloga, tudi bolezni, storitve ne opravijo pravočasno.
Tanatos
# 17.03.2017 ob 21:26
Konkretno: sem prevajalka, mož skladatelj. Najprej sva oba zbolela za pljučnico, ki je pri obeh trajala nekaj več kot dvajset dni, vendar manj kot 30. Torej nič nadomestila. Takoj zatem me je povozil avto - podobno - dobila 28 dni bolniške.
Če bi bila s. p. in bi na primer imela cvetličarno, v kateri bi tudi delala, bi lahko vsaj najela kakega študenta in tako dosegla vsaj nekaj prometa. Tako pa nič: ne more namesto tebe kdo sredi dela komponirat glasbo, ki so jo naročili prav tebi. Enako velja, če prevajaš poezijo.
Skratka, mož je bil ob mesec dni dohodka, jaz ob tri - in niti dneva bolniške.
Ko gre za lažje bolezni, si niti slučajno ne moreva privoščiti, da bi jih odležala. Ne spomnim se, da med kako angino ali virozo ipd. ne bi veliko večino časa delala.
Kdor meni, da je to vsaj približno enakopravna obravnava državljanov, ga vabim, naj na lasti koži preizkusi, kako je videti v praksi. Pri tem da itak nimamo nobenih drugih bonitet, ki izhajajo iz rednega delovnega razmerja.
Binder Dandet
# 17.03.2017 ob 15:05
Predlog je nepremisljen. Recimo, da se sprejme. Spjem bo bolnisko od prvega dne dalje placala drzava. Potem bodo vse firme zelele enako. Zakaj bi one iz svojega zepa placevale, ce spejevec ne?
Sandalovina
# 18.03.2017 ob 11:14
Absolutno ZA bolniško nadomestilo vsem samozaposlenim.
ElTorro
# 18.03.2017 ob 06:35
@Tanatos
Res je, nimamo marsikatere bonitete, ki izvira iz delovnega razmerja.....ker samozaposleni pač nismo v delovnem razmerju. Na drugi strani imamo tudi prednosti, ki jih zaposleni nimajo.

Nepošteno je izpostavljati le slabe plati, dobre pa zamolčati.

Sicer pa se ima vsak možnost dodatno zavarovati za primer bolezni in poškodb....
Tanatos
# 17.03.2017 ob 21:27
*Popravek
>Skratka, mož je bil ob mesec dni dohodka, jaz ob DVA.
x1ijn
# 17.03.2017 ob 15:42
Ker ce dobis nadomestilo, lahko delas naprej ceprav si bolan, in posla ne bos izgubil. Ne zastopim logike...
izo
# 17.03.2017 ob 13:55
adax, ponovi vajo..
M-filter
# 17.03.2017 ob 19:26
pa še plačan dopust poleg :D
tanj
# 17.03.2017 ob 12:27
1. V prvih 30 dneh bolniškega staža nadomestila nikomur ne izplačuje nikakršna blagajna, temveč delodajalec.
2. Če imaš s.p. ali če si lastnik d.o.o. si lastnik svoje ''firme'' in tako kot ostalim zaposlenim ti ta ''firma'' plačuje nadomestilo.
3. Če si zaposlen v d.o.o., d.d., nenazadnje javnem zavodu, itd. ti prvih 30 dni nadomestilo krije ta d.o.o., d.d., javni zavod.
4. Ti delodajalci vsem svojim zaposlenim, ki so na bolniški do 30 dni, za ta čas plačujejo celotne prispevke.
5. Kdo bo preverjal s.p. -je, ki si bodo pisali bolniške ter nato veselo delali na fuš? Ker zdaj je vsaj ta varovalka, da se jim to ne splača.

Pa saj ne morem verjet, kakšne ideje...
Kazalo