Zdravje
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 7 glasov Ocenite to novico!
false
Približno 200-krat na leto se zdravnik in medicinska sestra iz UKC-ja Ljubljana - v večini primerov z reševalnim vozilom, kdaj pa tudi s helikopterjem - odpravita po kritično bolnega novorojenčka v regionalno bolnišnico. Foto: BoBo

Dodaj v

Prevoz kritično bolnih novorojenčkov bi bilo treba nadgraditi na vse otroke

Življenje rešili več kot 3.000 dojenčkom
17. marec 2017 ob 17:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Sistem prevoza kritično bolnih dojenčkov do šestih mesecev starosti iz regionalnih bolnišnic v ljubljanski klinični center pri nas deluje že 40 let. Zdravniki pa si zdaj želijo, da država ta sistem nadgradi za vse otroke.

Približno 200-krat na leto se zdravnik in medicinska sestra iz UKC-ja Ljubljana - v večini primerov z reševalnim vozilom, kdaj pa tudi s helikopterjem - odpravita po kritično bolnega novorojenčka v regionalno bolnišnico. V štirih desetletjih so prepeljali 6.624 bolnih otrok in izmed teh več kot 3.000 rešili življenje po eni izmed metod, je pojasnil predstojnik oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Ivan Vidmar.

Zdravniki pa si zdaj želijo, da država ta sistem nadgradi. "Da ne bi deloval samo za kritično bolne novorojenčke, ampak tudi za dojenčke, male otroke ... - za vse, ki sodijo pod nadzor pediatra," je pojasnil.

Ob 40. obletnici medbolnišničnih prevozov dojenčkov so v ljubljanskem kliničnem centru dosegli, da jim zavod za zdravstveno zavarovanje plača omenjeno storitev, pristojni na ministrstvu za zdravje pa že obravnavajo načrt za posodobitev in razširitev te dejavnosti, je za Radio Slovenija poročala Nataša Lang.

Leta so prinesla napredek
V UKC-ju Ljubljana so prvo multidisciplinarno pediatrično enoto za intenzivno terapijo odprli leta 1974, dve leti pozneje pa so organizirali prevoz življenjsko ogroženih novorojenčkov iz vseh slovenskih porodnišnic. Pediater in medicinska sestra, ki sta v pripravljenosti, gresta po ogroženega novorojenčka, ga stabilizirata in pripeljeta v enoto.

Po Vidmarjevih besedah so leta 1986 začeli otroke prevažati tudi s pomočjo helikopterske službe. Tisto leto so s helikopterjem prepeljali 3,6 odstotka bolnikov. Največ oz. skoraj 40 odstotkov so jih s helikopterjem prepeljali leta 1998, sicer pa je delež od 20 do 30 odstotkov. Toda helikopter lahko uporabljajo samo podnevi in ob lepem vremenu. Smiselno ga je po Vidmarjevih besedah uporabljati, če je porodnišnica oddaljena vsaj 50 kilometrov.

Od leta 1976 do konca leta 2016 so prepeljali več kot 6.000 bolnikov. Leta 1976 jih je bilo 11, leta 1984 pa že 294, kar je bila najvišja številka. Po tem letu so vpeljali transport in utero, kar pomeni prevoz nosečnice v terciarni center, če se v nosečnosti pojavijo zapleti. Zaradi tega je številka prepeljanih otrok začela padati in se je ustalila pri od 180 do 220 prepeljanih otrocih na leto.

Pozneje so odprli še dve intenzivni enoti, in sicer multidisciplinarno pediatrično intenzivno terapijo v Splošni bolnišnici Maribor ter enoto intenzivne nege in terapije novorojenčkov ginekološke klinike UKC-ja Ljubljana. Takrat so začeli novorojenčke pod težo 1.000 gramov voziti na ginekološko kliniko. Če pa so novorojenčki še v stabilni fazi in potrebujejo le intenziven nadzor, jih sprejme klinični oddelek za neonatologijo ljubljanske pediatrične klinike.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Tu160
# 17.03.2017 ob 22:35
Zahvaljujoc njim sem danes ziv. Izrazam vso podporo kljub temu da je drzavi bolj pomembna Patrija in dokapializacija NLB...
vnk
# 17.03.2017 ob 21:02
Kaj si jaz vse želim...
vipmit
# 17.03.2017 ob 20:17
Kaj smo že druga Švica, da lahko davkoplačevalci vse te zavarovalnice plačamo?
Janezski
# 17.03.2017 ob 18:58
Za otroke vipovcev in prikoritnikov pa je na razpolago helikopter, že za kihanje.
Kazalo