Projekt Zveze paraplegikov Slovenije je bil izbran tudi na razpisu ministrstva za delo. Foto: Zveza paraplegikov Slovenije
Projekt Zveze paraplegikov Slovenije je bil izbran tudi na razpisu ministrstva za delo. Foto: Zveza paraplegikov Slovenije
Projekt bo obdržal tri ranljiva delovna mesta. Foto: Zveza paraplegikov Slovenije

Ker je ena izmed stalnih dejavnosti Zveze paraplegikov Slovenije usposabljanje paraplegikov in tetraplegikov za novo življenje po poškodbi, jih v zvezi po besedah Kastelica skušajo motivirati, dvigovati njihovo samozavest, dvigniti zaposlenost in predvsem premagati kompleks manjvrednosti.

"V inkubatorju skušamo združiti različne želje in potrebe ter vse novosti pri medicinsko-tehničnih pripomočkih v svetu. Kot prvim uporabnikom jim to želimo predstaviti in skušati vključiti v zdravstveno zavarovanje, da imamo tudi slovenski paraplegiki in tetraplegiki možnost uporabe kakovostnih medicinskih pripomočkov," je pojasnil Kastelic.

Projekt prerašča prvotne okvirje
Vodja projekta Barbara Slaček je izpostavila, da so bili s tem projektom leta 2012 izbrani izmed 39 prijavljenih projektov na javnem razpisu ministrstva za delo. Projekt pa je pohvalila tudi državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk.

Projekt je na prehodu, da preraste v podjetje, da bo živel še naprej ter obdržal tri delovna mesta, je izpostavila. Dodala je, da ministrstvo socialnemu podjetništvu posveča precej pozornosti, ker so ocenili, da je v krizi lahko rešitev za ranljive skupine.

Direktor Doma paraplegikov v Pacugu Damjan Hovnik je izpostavil, da se je projekt po začetnih težavah zelo dobro prijel, pridobili so koncesije, razna dovoljenja, sklenili pogodbe z zdravstvenim zavarovanjem, tako da ga zdaj z zaposlenimi nadaljujejo. Misli, da bodo uspeli, saj so zdaj na trgu in imajo še ogromno idej. Med njimi je izpostavil možnost mobilnega servisa za servisiranje medicinsko tehničnih pripomočkov, kjer bi se zaposleni pripeljal na dom stranke in tam servisiral pripomočke.