Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 22 glasov Ocenite to novico!
Jed Baker
"Ker otroci začnejo govoriti pri dveh letih, takrat običajno začnemo cepiti otroke, zato je prišlo do povezave z avtizmom in starši so pomislili, da je krivo cepivo," pravi Baker. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Strokovnjak o avtizmu na...

Dodaj v

Psiholog Jed Baker: Nobene raziskave niso potrdile povezave med cepivom in avtizmom

Ne vemo, kaj natančno povzroča avtizem
18. junij 2017 ob 19:37
Maribor - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

V Mariboru je ta konec tedna predaval ameriški klinični psiholog Jed Baker, ki je večkrat nagrajeni avtor knjig, ki obravnavajo avtizem in druge motnje.

Motnjo avtističnega spektra ima dober odstotek ljudi. V Sloveniji okoli 20.000 prebivalcev. Kaj avtizem povzroča, še ni povsem jasno. "Vemo, da je delno gensko pogojen, delno nanj lahko vplivajo tudi okoljski dejavniki. Ne vemo pa natančno, kaj ga povzroča," je pojasnil Baker.

Prvi znaki se pokažejo v zgodnjem otroštvu: otrok se ne odziva na ime, ne vzpostavlja očesnega stika in slabo verbalno komunicira. "Ker otroci začnejo govoriti pri dveh letih, takrat običajno začnemo cepiti otroke, zato je prišlo do povezave z avtizmom in starši so pomislili, da je krivo cepivo," razkrije zmotno povezavo.

Otroci z avtističnimi motnjami ne sodijo v posebne programe
To je podkrepila tudi raziskava, ki jo je leta 1998 objavil britanski raziskovalec s področja medicine Andrew Wakefield. Trdil je, da obstaja tesna povezava med cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter avtizmom.

"Izkazalo se je, da so bili podatki v raziskavi neresnični in uredniki so članek tudi umaknili. Številne poznejše raziskave niso potrdile nobene povezave med cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR-cepivo) z avtizmom," je dodal.

Tudi poznejše teorije, da je povzročitelj timerasol, sestavina, ki cepivu zagotavlja obstojnost, ne držijo, pravi Baker: "V ZDA je bil timerasol odvzet cepivom, pa ne opažamo, da bi bilo na avtizma manj."

Baker je sicer avtor devetih knjig in predavatelj na temo socialnih spretnosti in obvladovanja težavnega vedenja. Med drugim zagovarja, da otroci z motnjami avtističnega spektra ne sodijo v šole s posebnim programom, temveč v običajne. Kako lahko k temu pripomorejo, uči starše, strokovne delavce in ozavešča družbo.

A. Č., Jasmina Gregorec, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
mb128
# 18.06.2017 ob 21:09
Eh ja zopet bo pestro!
Sicer pa kaj ti pomagajo ne vem kakšni dokazi če pa jim določeni ljudje nikakor ne bodo verjeli?! Mislim, tega psihologa so sigurno najele farmacevtske družbe ergo najeli so ga bogataši! Sociološki fenomen imenovan pritlikav, pardon mali človek pa že kar po defoltu ne verjame bogatašem in od njih najtim ovcam, pardon slugam mar ne?!
Kato_starejsi
# 18.06.2017 ob 20:42
Bravo! Svetloba znanosti bo razgnala oblake praznoverja v obliki new-age odklona od (kakor bi oni rekli "uradne", kot da obstaja kaka druga?) medicine k širjenju nepotrjenih ali zavrnjenih "resnic"
sisoruen
# 19.06.2017 ob 12:32
"Človek za svoj uspešen razvoj v nobenem obdobju (niti nosečnice, niti dojenčki, otroci...) ne potrebuje živalskih proteinov oz. hrane živalskega izvora.

To je uradno stališče stroke - prehranskih organizacij najrazvitejših držav, kot so:
American Dietetic Association (ADA),
Dietitians of Canada (DC),
Australian National Health and Medical Research Council (NHMRC),
Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE),
British Dietetic Association (BDA),
British Nutrition Foundation (BNF)."


To je brezvezna izjava. Človek potrebuje proteine, ki jih lahko pridobi s hrano živalskega, ali rastlinskega izvora. Tako da enako drži, da človek za svoj uspešen razvoj ne potrebuje poteinov rastlinskega izvora. :)
sisoruen
# 19.06.2017 ob 11:27
"ta izjava da ni povezave ima enako težo kot tiska ki pravi da je povezava"

Ne, že po osnovah logike ne. To, da očitno nimamo na voljo informacij, na podlagi katerih bi lahko ugotovili, kaj dejansko povzroča avtizem, ne pomeni, da je pač krivo cepljenje. Skratka, izjava, da ni dokazov, da bi avtizem povzročako cepljenje, seveda izniči trditev, da je razlog za avtizem cepljenje, ker za takšno trditev ni dokazov. Trditi, da je krivo cepivo, je torej enako kot trditi, da je krivo karkoli drugega.

"Od kdaj so psihologi kompetentni za odkrivanje vsebnosti snovi v cepivih?"


Zakaj bi pa moral biti nekdo kompetenten za to, da lahko pove, da pač ne poznamo nobene znanstvene raziskave, ki bi potrdila trditev, da so cepiva kriva za avtizem?
B in .
# 19.06.2017 ob 06:34
"Ker otroci začnejo govoriti pri dveh letih, takrat običajno začnemo cepiti otroke, zato je prišlo do povezave z avtizmom in starši so pomislili, da je krivo cepivo," pravi Baker.

Komu laže?
Lahko bi se vsaj malce potrudil in vprašal ali pregooglal za Slovenijo, če že predava tukaj ..

According to a 2011 publication in CMAJ:[36]

Slovenia has one of the world's most aggressive and comprehensive vaccination programs. Its program is mandatory for nine designated diseases. Within the first three months of life, infants must be vaccinated for tuberculosis, tetanus, polio, pertussis, and Haemophilus influenza type B. Within 18 months, vaccines are required for measles, mumps and rubella, and finally, before a child starts school, the child must be vaccinated for hepatitis B.
COP
# 18.06.2017 ob 21:59
Pred letom dni mi je mlada mamica razložila, da je bila na predavanju avtizma, kjer sta starša predavala, da ju njun sin dobil avtizem takoj po cepljenju. Seveda se je odločila, da svoje hčerkice ne bo cepila. V sklopu predavanj pa so imeli še temo o Chemtrailsih, saj veste, tisto ko nas letala špricajo. Tudi to je vzela resno. Ah, ja.
amigo
# 20.06.2017 ob 08:58
&sisoreun
Govora je seveda o Andrew Wakefieldu, katerega dokumentarec je tudi nekdo prilepil tule.
Njegov plan je bil naslednji: z zavajanji prikazati, da določeno skupno cepivo povzroča avtizem, pred tem pa je patentiral način za posamezne odmerke cepiva. Z drugimi besedami, z lažjo je skušal doseči to, da bi trg začel uporabljati njegov patent.

Vsak dan zvemo nekaj novega. Še posebno v Sloveniji, kjer so lažnivci doma. Nikjer do zdaj nisem zasledil, da je imel Wakefield kakšne patente o cepivih. Čudna je ta medicinska znanost, ki ne ve zakaj se je število avtističnih otrok v zadnjih 30 letih povečalo za već kot 100 krat. Brezpogojno zaupajo samo bedaki.
sisoruen
# 20.06.2017 ob 00:04
"Ti si nekakšen čudak. A ti ne bereš časopisov?"

Časopisov?! No, to pojasni marsikaj. Samo časopise je treba prebirat, v katerih ti na pol pismeni paranoki razlagajo o stvareh, o katerih imajo toliko pojma kot riba o dihanju na kopnem. :)

"Potem pa kar zaupaj skorumpirani zdravstveni stroki."

Aha, čudak sem, ker ko sem bolan grem k zdravniku? In kam ti greš, ko si bolan? Na youtube gledati videe o tem, kako so zdravniki skorumpirani? Dvomim, da te bo to pozdravilo, prej obratno, ti bo nakopalo še kakšno drugo bolezen duševnega tipa. :)

Dejansko je problem v tem, da ste nekateri ljudje popolnoma iracionalni in vas lahko nategne vsak, ki ima 5 minut časa, da na net prilepi kakšen video ali pa članek. In mu boste verjeli, samo da je teorija zarote, pa bo že res. In ravno tako se je vse ta zgodba začela. Nekdo je daj v javnost kao neko raziskavo, za katero se je kmalu ugotovilo ravno to, da je šlo za skorumpirano osebo, ki je potvarjala dejstva zaradi lastnega finančnega interesa, ampak bedaki so mu nasedli in od takrat dalje se te neumnosti širijo. Govora je seveda o Andrew Wakefieldu, katerega dokumentarec je tudi nekdo prilepil tule. Njegov plan je bil naslednji: z zavajanji prikazati, da določeno skupno cepivo povzroča avtizem, pred tem pa je patentiral način za posamezne odmerke cepiva. Z drugimi besedami, z lažjo je skušal doseči to, da bi trg začel uporabljati njegov patent.

Ali pa primer. Jaz sem dal skozi vsa cepljenja, pa nimam avtizma. Enako velja za 99% ljudi, ki je cepljenih. Kje vam je logika oz. matermatika, ljudje božji? Drugič, imamo ljudi, ki niso bili cepljeni, pa so avtisti. Kako si to razlagate? Tretjič, nikomur ni uspelo dokazati povezave med cepljenjem in avtizmom, ampak seveda ste vi taki strokovnjaki, ki dokazov ne rabite, saj vse veste iz glave. :) Dejansko vas nategujejo in iz tega res delajo biznis in to na škodo javnega zdravja, zaradi česar imamo že primere širjenja bolezni, ki so dejansko bile že pvosem zatrte in smrti otrok, ki pač niso bili cepljeni.
sisoruen
# 19.06.2017 ob 13:31
"dej opravi najprej ta test pa potem piši naprej nebuloze"

Ti mi raje povej, ali ima po tvoje trditev, da Smrkci povzročajo avtizem enako težo kot da jo ne in če ja, mi pojasni po kateri logiki. Bo šlo? :) :) :)
sisoruen
# 19.06.2017 ob 12:40
"@sisoruen, jaz ne vem po kakšnih osnovah logike delujejo tvoji možgani, zame je logika ta da če ni dokaza na eni strani in ne na drugi strani potem imata oba argumenta enako težo, bo šlo?!"

Sorry, ampak očitno o logiki nimaš pojma. V logiki mora biti trditev dokazana, v nasprotnem primeru je avtomatično neveljavna. Kar pomeni ravno to, da dokler trditev, da avtizem povzroča cepljene ni dokatzana, je neveljavna. Ker saj sem ti že skušal pojasniti zakaj, pa očitno ti tvoji možgani delajo težave. Gre za to, da v nasprotnem primeru moramo kot veljavne smatrati vse možne razloge, trorej tudi tega, da avtizem povzročajo Smrkci in bo tvoji logiki ima torej argument, da avtizem povzročajo Smrkci enako težo kot da ga povzroča cepljenje. Bo šlo? :)

"z logičnim sklepanjem in opazovanjem se da "hitro" priti do zaključka."


Ja, da je tvoje logično sklepanje nelogično. :)

"žal opazovanje rabi čas, naši pra predniki so ga imeli na pretek, pa tudi logike jim ni manjkalo, za razliko od današnje civilizacije."

Ja, imaš prav. Zato so pa npr. sežigali čarovnice na grmadah. :)
ginza
# 19.06.2017 ob 09:52
Čim več takih myth busterjev.
neznalček
# 19.06.2017 ob 07:21
Mr B,

ti si en lolek. Tip razlaga, kako je prišlo o ideje o povezavi. Ideja se ni zgodila v Sloveniji, tako da guglanje o Sloveniji nima smisla. Sicer pa boš težko priguglal cepilni program, ki je bil takrat v Sloveniji.
COP
# 18.06.2017 ob 22:11
Manjka podatek, kdo je organiziral predavanje.

Psihološki center Empatium
letterman
# 20.06.2017 ob 23:35
"Vemo, da je (avtizem) delno gensko pogojen, delno nanj lahko vplivajo tudi okoljski dejavniki. Ne vemo pa natančno, kaj ga povzroča," je pojasnil Baker.

No, lepo da je dejansko izrekel, da se ne ve, kaj povzroča avtizem. Ker v nadaljevanju je vseeno zlahka postavljal zaključke, kot da ve kaj ga povzroča in predvsem kaj ga ne: cepiva. Errrrgh, Jed! Če ne veš kaj povzroča avtizem, ne moreš trditi, da ga nekaj ne povzroča. Posamezne trditve so lahko samo verjetnostno ocenjene, npr:. Smrkci ga verjetno ne, cepiva bi pa že znala biti nek faktor. Pa če se neurotični sisoruen še tako trudi zavajati s svojo kvazi logiko.

"Ker otroci začnejo govoriti pri dveh letih, takrat običajno začnemo cepiti otroke, zato je prišlo do povezave z avtizmom in starši so pomislili, da je krivo cepivo," razkrije zmotno povezavo.

Nak, Jed, to je zelo površno razmišljanje s tvoje strani. In zavajajoče. Slučajnost ali pa tudi ne. Z enako logiko se da zatrditi ravno nasprotno: Ker otroci začnejo govoriti pri dveh letih, takrat običajno začnemo cepiti otroke, zato je prišlo do povezave z avtizmom in starši so pomislili, da je krivo cepivo, ker pa starši niso znanstveniki, lahko na hitro zaključimo, da je njihovo sklepanje napačno in zatrdimo, da zato cepiva ne povzročajo avtizma. Nak Jed, takšna logika prav tako nič ne dokazuje! Starši verjetno res niso uporabljali znanstvene metode pri svojem sklepanju, vendar pa imajo oči in pamet s katerimi so spremljali svoje otroke, zato ti s tako logiko in na tak simplističen način suma na cepiva ne moreš ovreči. Ljudje niso ovce in vedo kakšno finančno moč ima farmacevtska industrija in kako bi utrpeli prihodki, če bi upadla proizvodnja cepiv, da ne omenjamo miljonov miljonskih tožb, ki bi se usule na njih, če bi se izkazalo, da so vendarle kriva cepiva. To farmacevtska branža ne bo nikoli dovolila. Imajo sredstva, da to preprečijo. Znajo tudi "pospravit" določene zdravnike, če povzročijo preveč težav. Ampak Jed se nima kaj bati. Nasprotno, zna biti da je na plačilni listi kašnega Novartisa ali Pfizerja.

Pa da ne bo dvoma: ne trdim, da cepiva povzročajo avtizem, zgolj to, da se ta možnost ne sme zlahka odriniti kot nesmiselna. Zna biti celo točna. Morda vplivajo cepiva neposredno ali pa posredno v povezavi s še katerimi zdravili ali snovjo, npr antibiotiki, toksini, ipd. Zadevo bo potrebno raziskovati dalje. Če bo interes seveda.
Sicer pa, ni bojazni da bi razmišljajoči ljudje nasedli farmacevtskim trikom, pa naj se še tako trudijo z Jedom podobnimi strokovnjaki. Dokler ne bo poznan vzrok za avtizem, bodo tudi cepiva zanesljivo ostala med glavnimi osumljenci !!!
sagoza
# 20.06.2017 ob 21:47
ljudje smo nasilna bitja, plenilci, tako kot živali ki nimajo oči na straneh glave, da tako lažje opazijo plenilca. za razliko od živali, tako plenilskih kot tistih z mehkim "srcem", smo skozi čas izgubili senzibilnost in občutek za zmernost (posledica napredka pač) in s tem se je tudi naša percepcija spremenila in naše delovanje. zato danes moderen človek ni sposoben percepirati narave kot izredno subtilnega bitja katerega del smo tudi ljudje seveda. navajeni smo na grobost tako zelo, da enostavno ne zmoremo dojeti, da se realnost formira v prefinjeni obliki še preden se izrazi na nam prepoznaven način. in zato ne moremo dojeti, da lahko že navaden stres v neprimernem trenutku lahko pusti težko popravljive posledice na človeku (na ovci še posebej), kaj šele agresivne kemikalije ki jih ubrizgavajo otrokom ko se še niso formirali kot odporna bitja.

Epigenetika bo ponudila zastrašujoče ugotovitve, enkrat ko bodo znastveniki in doktorji pripravljeni objaviti rezultate in priznati svojo krivdo. pod Znanost je objavljen članek "Meditacija lahko spremeni molekularni odziv DNK" , že ker verjamete MMCju bolj kot zdravi pameti, si dajte prebat, mogoče nekomu kaj posveti, čeprav dvomim.
HOR
# 20.06.2017 ob 15:56
Znanstvene raziskave potrjujejo, da ni povezave med cepljenjem in avtizmom...
LINK ali copy-paste v iskalnik
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC313
6032/
smukač
# 20.06.2017 ob 14:12
Nisem se hotel mešati v debato sisoruen proti sagoza ampak tako trde buče kot je sagoza očitno ne prepriča niti tisoč strokovnjakov s tisoč dejstvi, zato sisoruen izgubljaš čas.
BalončkiNaNebu
# 20.06.2017 ob 12:55
Ne vem no...če mi nekdo nekaj vsiljuje, naj bo to vsaj varno, čisto in brez stranskih učinkov. Če temu ne more bit tako, naj se bolje potrudijo ali pa naj bo cepljenje prostovoljno. Dokler proizvajalec cepiv svojo odgovornost prelaga na državo, s tem samo dokazuje, da on za izdelke, katere daje na tržišče ne odgovarja, kar posledično pomeni, da mu jih ni potrebno izpopolnjevat in naredit bolj varne.
Žal je smrtnost in obolevnost s cepivi višja od smrtnosti, katere v razvitem svetu povzročajo npr. ošpice, katere so naše matere preživele brez cepljenj, sedaj pa iz njih delajo bav bav...
Večina bolezni je pred uvedbo cepljenja upadla...grafi ne lažejo! Torej so pogovori s procepilci, ki nimajo pošlihtanih osnovnih stvari brezpredmetni! Osti Jarej
smukač
# 20.06.2017 ob 12:46
Kot vidim se je na portalu zbrala vsa smetana strokovnjakov o škodljivosti cepljenja in povezavi z vsemi težavami cepljenih otrok. Vsi v moji družini z otroci vred smo bili cepljeni proti vsemu mogočemu in še vedno smo v življenju uspešni, prej bi rekel zelo uspešni, kakšni bi šele bili, če ne bi bili cepljeni, Einstein in Tesla bi bila na dosegu našega uma.
amigo
# 19.06.2017 ob 21:22
Spet pomanjkanje logičnega razmišljanja. Ali ti greš k zdravniku, ko zboliš? Zakaj že? Ker zdravsteveni stroki zaupaš, da te lahko pozdravi? Iin zakaj potem tej isti stroki ne zaupaš, ko ti pravi, da je cepljenje varno? :)

Ti si nekakšen čudak. A ti ne bereš časopisov? Potem pa kar zaupaj skorumpirani zdravstveni stroki.
galoper
# 19.06.2017 ob 15:23
Spremljati bi morali tudi življenje, prehrano in druge zaužite snovi nosečnice že pred porodom.
sisoruen
# 19.06.2017 ob 14:37
"wow, 1:50 v zadnih 30 letih, this is the fact! a si predstavljate kakšna bo situacija v naslednjih 30 letih? eksponentna!!! "

Spet problem osnov logike. V logiki je potrebno vzročno-posledično zvezo oz. korelacijo dokazovati, ne si jo izmišlejvati. Pred 31 leti je bila izdelana prva verzija operacijskega sistema Windows, torej po vaši logiki je operacijski sistem tudi lahko kriv za povečanje avtizma. :)

"Zakaj ni dokazav jasno pove dokumentarec ki ga je prilepil @amigo"

Spet pomanjkanje logičnega razmišljanja. Ali ti greš k zdravniku, ko zboliš? Zakaj že? Ker zdravsteveni stroki zaupaš, da te lahko pozdravi? Iin zakaj potem tej isti stroki ne zaupaš, ko ti pravi, da je cepljenje varno? :)
sisoruen
# 19.06.2017 ob 13:25
"Imamo dovolj informacij za upravičen sum, samo se jih ne upošteva"

Sumiti ni enako kot dokazati. Če sumiš, potem pač povej, da sumiš, ne pa trditi, da je nekaj tako in tako.

"obramba zoper cepljenje pa je podobna obrambi zoper kajenje pred 30,40 leti"

Spet narobe. Ta primerjava bo vzdržna, ko bo obstajal dokaz, da je cepljenje dejansko škodljivo na enak način kot kajenje, s tem, da pa seveda ni nobenega dvoma, da ima cepljenje pozitivne učinke.

"Dejstvo je, da so starši po cepljenju (takrat niso boli nikakršni anticepilci) zaznali spremembo na otroku, ki so jo zdravniki z diagnozo potrdili."

Prvič, že zgoraj ti je v članku pojasnjeno, da to ne nujno pomeni, da so, da je za spremembo krivo celpljenje, ampak obstaja možnost, da so simpromi postali po cepljenu le očitni, kar pa ni nujno zaradi cepljenja, ampak preprosto zaradi razvojne faze otroka, zaradi katere določene vedenjske motnje postanejo bolj očitne.

Drugič, kako pojasnuješ dejstvo, da je avtizem prisoten tudi pri necepljenih? To nedvomno dokazuje, da če že je cepivo vzrok, potem zagotovo ti ni edini vzrok. In zakaj bi torej izključili ta drugi vzrok, ki očitno obstaja, ter krivili zgolj cepljenje?

Tretjič, zakaj se avtizem ne pojavlja pri vse cepljenih? Spet, dokaz za to, da cepivo kot tako ne povzroča avtizma, ampak ga kvečjemu povzroča v kombinaciji z drugimi dejavniki, torej obstaja zgolj kot potencialni stranski učinek.

"Imamo hkrati tudi motiv staršev in hkrati motiv cepilne industrije."


In imamo motiv javnega zdravstva. Dejstvo je, da je cepljenje do sedaj rešilo milijone življenj in jih še vedno rešuje. In tudi če cepljenje v tistem 1% primeru oz. še manj res povzroča avtizem, je očitno še vedno bolj koristno kot škodljivo.

"Dobrobit otroka zoper zaželjeni profit industrije, In v končni fazi imamo cepiva, ki najbolj direktno možno manipulirajo z imunskim sistemom hkrati pa nimamo pojma, kaj se vse nahaja v cepivih oziroma država nima lastnega laboratorija in ne lastnih neodvisnih testiranj. "

Spet kriviš le cepiva, kot da je vse drugo, kar ljudje vnašamo v telo tako ali drugače, povsem netoksično, da je zrak, zemlja, voda čista in brez kontaminacij itd. In na koncu koncev ima vsako zdravilo lahko nezaželene stranske učinke, ampak sedaj si pa zamisli, da bi prenehali z uporabo vseh zdravil. Skratka, nekateri si predstavljate, da bi lahko v 21. stoletju živeli in preživeli tako kot so ljudje živeli pred 10.000 leti. Pri čemer je zanimivo pa še to, da kljub vsem tem "zarotam" ljudje živimo vedno dlje. :)
Kato_starejsi
# 19.06.2017 ob 12:33
@Zam in ostali "neveniki"

Debata lahko obstaja samo, če obe strani ne zavajata z napačnimi informacijami.
Objavljam link DGE, v katerem DGE trdi ravno nasprotno od tvojih trditev.
https://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2016/04_16/EU04_2016_Sp
ecial_DGE_eng_final.pdf

Nisem še preveril ostalih, domnevam pa, da bom odkril enako zmoto.

Znanost ima to težavo, da sporoča resnico. Ta pa je nekaterim neprijetna, ker se ne sklada z njihovimi prepričanji.
bojanvasiljevic
# 19.06.2017 ob 12:18
bojanvasiljevic 18.8.2017 ob 22:38
Mimogrede stalno injiciranje snovi oz toksina, ki povzroča uničevanje živčnih celic povzroča napad imunskih celic na živčne celice oz. avtoimunost nanje . Postanejo "prepričane", da so tudi one del problema
.

O tej možnosti govorita naslednja dva članka:
-vzročnost za avtoimunost se doseže s stalno iritacijo avtoimunskih celic s snovjo za katero želiš, da jo avtoimunske celice napadejo:
http://indiatoday.intoday.in/story/new-vaccine-safe-effective-against-breast-cancer-study/1/849314.html
-hkrati pa razpad celic v telesu še dodatno razvija in ohranja avtoimunost:
http://znanost.sta.si/2391235/slovenski-raziskovalci-z-odkritjem-pomembnim-za-razumevanje-imunskega-odziva => "Hkrati pa odkritje opozarja, da dokazana prisotnost zelo kratkih fragmentov DNK lahko vpliva na razvoj in ohranjanje vnetja ob avtoimunih obolenjih."

sisoruen ob 11:27
Ne, že po osnovah logike ne. To, da očitno nimamo na voljo informacij, na podlagi katerih bi lahko ugotovili, kaj dejansko povzroča avtizem, ne pomeni, da je pač krivo cepljenje.

Imamo dovolj informacij za upravičen sum, samo se jih ne upošteva, obramba zoper cepljenje pa je podobna obrambi zoper kajenje pred 30,40 leti. Dejstvo je, da so starši po cepljenju (takrat niso boli nikakršni anticepilci) zaznali spremembo na otroku, ki so jo zdravniki z diagnozo potrdili. Imamo hkrati tudi motiv staršev in hkrati motiv cepilne industrije. Dobrobit otroka zoper zaželjeni profit industrije, In v končni fazi imamo cepiva, ki najbolj direktno možno manipulirajo z imunskim sistemom hkrati pa nimamo pojma, kaj se vse nahaja v cepivih oziroma država nima lastnega laboratorija in ne lastnih neodvisnih testiranj. Niti ne testira posameznih serij cepiv. In nenazadnje podal sem tudi zgornja dva članka, ki zelo jasno razložita, kako se da manipulirati imunski sistem in ga vzdrževati pri avtoimunosti (kot tudi v nevroloških motnjah ob uporabi nevrotoksičnih snovi).

Sicer smatram da so zaradi tega bolj ogroženi otroci z močnejšo prirojeno reakcijo imunskega sistema. No tudi tako zgodnje cepljenje ni zdravo ob tako nezrelim imunskim sistemom otroka do 2-3 leta starosti.
sagoza
# 19.06.2017 ob 12:04
@Zam, hrana živalskega izvora je škodljiva za zdravje zato ker je prepojena z kemikalijami človeškega izvora!
sagoza
# 19.06.2017 ob 11:58
@sisoruen, jaz ne vem po kakšnih osnovah logike delujejo tvoji možgani, zame je logika ta da če ni dokaza na eni strani in ne na drugi strani potem imata oba argumenta enako težo, bo šlo?!

z logičnim sklepanjem in opazovanjem se da "hitro" priti do zaključka. žal opazovanje rabi čas, naši pra predniki so ga imeli na pretek, pa tudi logike jim ni manjkalo, za razliko od današnje civilizacije.
adrenalincek
# 19.06.2017 ob 10:10
Od kdaj so psihologi kompetentni za odkrivanje vsebnosti snovi v cepivih?
adrenalincek
# 19.06.2017 ob 10:08
RTV računa naročnino za usmerjene novice. Vedno objavljate le take članke kot je ta, pro cepiva in propagandni material.
Kje so objave o dokazih, da cepiva povzročajo avtizem, kje so praktični, življenski dokazi, da naši otroci po cepljenju umirajo, so pohabljeni. Kje so objave o umorjenih zdravnikih, ki so dokazali, da so cepiva kontaminirana tako s težkimi kovinami kot z virusi?
balrog
# 18.06.2017 ob 23:36
Seveda in nikoli tudi ne bodo dokazane povezave, kajti to je preprosto povedano nemogoče. Cepivo je lahko nevarno le za tiste, ki so alergični na katero od komponent. Ampak teoretiki zarot bodo še vedno trdili in verjeli, da je cepivo bilo krivo za avtizem njihovega otroka, čeprav tega otroka sploh niso dali cepit :)) Vpliv genetike, tudi kaj in kako se je prehranjevala mati, ali je jedla dovolj pravih (živalskih) proteinov, maščob (lipidov), ki so pomembne za tvorjenje možganov pri dojenčkih, še pred rojstvom. Po mojem na razvoj avtizma pri otroku pomembno vpliva prehrana matere, kot pa karkoli drugega, ter seveda elementi iz okolice, kot so onesnažen zrak in voda, alkohol, tobak, zdravila, mamila ... lahko pa gre preprosto za dedno, genetsko pogojenost, kajti lahko se zgodi denimo pri dvojčkih, da bo en imel, drugi pa ne bo imel avtizma.
bojanvasiljevic
# 18.06.2017 ob 22:38
Če primerjam to izjavo:
"Ker otroci začnejo govoriti pri dveh letih, takrat običajno začnemo cepiti otroke, zato je prišlo do povezave z avtizmom in starši so pomislili, da je krivo cepivo,"

s še bolj pavšalno izjavo:
Kaj avtizem povzroča, še ni povsem jasno. "Vemo, da je delno gensko pogojen, delno nanj lahko vplivajo tudi okoljski dejavniki. Ne vemo pa natančno, kaj ga povzroča,,

potem bolj verjamem staršem, ker pač ne moreš za eno stvar trditi, da sigurno ni, kljub časovni kavzalnosti, za genske in okoljske vzroke pa trditi da je, ko pa niti točne vzročnosti!

Da je pa stvar po moje še bolj katastrofalna, pa kažejo podatki o govornih motnjah, kjer pediatri avtizem pometejo pod to diagnozo:
Prvi znaki se pokažejo v zgodnjem otroštvu: otrok se ne odziva na ime, ne vzpostavlja očesnega stika in slabo verbalno komunicira.
http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-slovenska-kronika/174458734

Tudi poznejše teorije, da je povzročitelj timerasol, sestavina, ki cepivu zagotavlja obstojnost, ne držijo, pravi Baker:
Če zamenjaš živosrebrni živčni strup z aluminjevim živčnim strupom niti ne more biti ne vem kakšna razlika. Mimogrede stalno injiciranje snovi oz toksina, ki povzroča uničevanje živčnih celic povzroča napad imunskih celic na živčne celice oz avtoimunost nanje . Postanejo "prepričane", da so tudi one del problema. O tem govori naslednji članek: "Hkrati pa odkritje opozarja, da dokazana prisotnost zelo kratkih fragmentov DNK lahko vpliva na razvoj in ohranjanje vnetja ob avtoimunih obolenjih."
http://znanost.sta.si/2391235/slovenski-raziskovalci-z-odkritjem-pomembnim-za-razumevanje-imunskega-odziva

Jaz pa trdim, da dnk fragmenti lahko celo povzročajo avtoimunost in ne samo njegov razvoj in ohranjanje, saj je znanstvenikom uspelo prepričati imunske celice zoper lastni protein oz. povzročiti avtuimunost . Seveda oni temu leporečijo z nazivom cepivo zoper rak. Je pa to v resnici avtoimunost zoper lastno snov, protein.
ozi
# 18.06.2017 ob 22:05
mama, zakaj me nisi cepla, ko bi me lahko?
recimo. ampak, bo čas pokazal, da ne bom preveč pameten za preveč pametne.
amigo
# 19.06.2017 ob 12:55
Cepilna mafija v polnem zagonu. Oglejte si film: http://zvono-istine.org/vaxxed-zataskavanja-do-katastrofe-film-cjepivima/. Nato se vprašajte kdo laže in nas ima za norca. V Ameriki se je avtizem povečal z 1 na 15000 na 1:50. V zadnjih 30 letih.
Zam
# 19.06.2017 ob 12:01
Še več - hrana živalskega izvora je izredno škodljiva za zdravje.

Priporočam ogled najnovejšega dokumentarca: "What the health":
https://www.youtube.com/watch?v=g1nEpMQy
hLA&t=600s

Pa še Facts iz filma:
http://www.whatthehealthfilm.com/facts/
Zam
# 19.06.2017 ob 11:53
@ balrog

ali je jedla dovolj pravih (živalskih) proteinov, maščob (lipidov), ki so pomembne za tvorjenje možganov pri dojenčkih, še pred rojstvom


Človek za svoj uspešen razvoj v nobenem obdobju (niti nosečnice, niti dojenčki, otroci...) ne potrebuje živalskih proteinov oz. hrane živalskega izvora.

To je uradno stališče stroke - prehranskih organizacij najrazvitejših držav, kot so:
American Dietetic Association (ADA),
Dietitians of Canada (DC),
Australian National Health and Medical Research Council (NHMRC),
Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE),
British Dietetic Association (BDA),
British Nutrition Foundation (BNF).
sagoza
# 19.06.2017 ob 14:19
wow, 1:50 v zadnih 30 letih, this is the fact! a si predstavljate kakšna bo situacija v naslednjih 30 letih? eksponentna!!!

in kdo je tisti opazovalec ki skrbno spremlja otroka, vsak njegov gib, zvok in počutje? doktoriji in znastveniki? ja starš seveda, in koliko je teh staršev ki govorijo isto zgodbo, kaj se dogaja z otrokom po cepljenju? vedno več jih je, število obolelih tudi v Sloveniji narašča ne samo v ZDA ki so itak pečene, in mi vabimo na predavanja doktorja iz ZDA da nam predava o avtizmu??? bolano, vse boste zajebali dragi dokorji prodani, čakam dan ko boste vso to sranje dobili v obraz, in ta dan se bliža z pospešeno hitrostjo! Zakaj ni dokazav jasno pove dokumentarec ki ga je prilepil @amigo
Jon
# 18.06.2017 ob 21:47
Manjka podatek, kdo je organiziral predavanje. Verjetni ni v prostem času prišel na svoje stroške, ker se rad malo pogovarja.
oildome
# 18.06.2017 ob 20:58
"Raziskovalec s področja medicine". V modernem svetu se vsakemu, ki ima voljo do objavljanja, pripne oznaka strokovnjaka.
galoper
# 18.06.2017 ob 20:32
Statistično zbiranje podatkov in objava korelacij še ni znanstveno delo. Funkcije morajo zamenjati korelacije in več napredka bomo zaznali. Prirojene in pridobljene lastnosti so itak osnova vsakega bitja
Oglasno sporočilo
link
Dezinficira in celi manjše rane
13. junij 2018 ob 13:16 Prihaja čas leta, v katerem smo zaradi lažjih oblačil in povečanih športnih aktivnosti bolj izpostavljeni praskam, ranam in odrgninam, posledično tudi različnim okužbam.
Več novic ...