Hitro odkritje prvih znakov očesne okvare je ključno za uspešno zdravljenje, s katerim preprečijo slabovidnost ali slepoto. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Hitro odkritje prvih znakov očesne okvare je ključno za uspešno zdravljenje, s katerim preprečijo slabovidnost ali slepoto. Foto: freedigitalphotos.net

V Sloveniji je okoli 150 tisoč sladkornih bolnikov, pri tretjini pa nastanejo očesni zapleti. Vsak deseti sladkorni bolnik v Sloveniji je slaboviden ali slep. Sladkorna bolezen namreč povzroči okvaro očesnega ozadja oziroma diabetično retinopatijo.

"Bolezen je zahrbtna in neboleča, pušča pa grde in težke posledice," pravi Dušica Pahor, predstojnica Oddelka za očesne bolezni UKC Maribor.

Diabetik zaradi okvare vida postane invalid. Simptomov ni, ko vid že peša, je lahko prepozno. Obstaja pa preventiva.

"Pri preprečevanju očesnih zapletov sladkorne bolezni imajo pomembno vlogo redni presejalni pregledi," pojasnjuje Jože Uršič z oddelka za očesne bolezni.

Presejalne očesne preglede za diabetike bodo začeli opravljati novembra v 8 bolnišnicah: v Mariboru, Ljubljani, Izoli, Šempetru, Kranju, Murski Soboti, Novem mestu in Celju. Vlada je za program odobrila 1,7 milijona evrov.

"Ta program je namenjen bolnikom, ki imajo na novo odkrito sladkorno bolezen in bolnikom z že znano boleznijo, ki pa še nimajo rednih oftalmoloških pregledov," je dejal Levin Vrhovec z oddelka za očesne bolezni in dodal, da je pregled hiter in preprost. "Vzame se mu amneza, določi se vidna ostrina potem pa pri široki zenici fotografira njegovo očesno ozadje, potem gre bolnik domov, mi te slike analiziramo in bolnik domov dobi izvid."
Hitro odkritje prvih znakov očesne okvare je ključno za uspešno zdravljenje, s katerim preprečijo slabovidnost ali slepoto. Vendar pozor: sladkorni bolniki ne boste dobili vabila na presejalni pregled, nanj se z napotnico naročite sami. Preventivni program je lahko uspešen, če se bolniki nanj odzovejo.

Zaživel program presejalni testov za slepoto
Zaživel program presejalni testov za slepoto