Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 27 glasov Ocenite to novico!
operacija
Ministrstvo za zdravje rešitev vidi v samostojnem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni, za katerega ministrstvo napoveduje, da bo začel delovati 1. julija. (Fotografija je simbolična) Foto: Pixabay

"Starši otrok s srčno napako so lahko popolnoma mirni"

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni naj bi začel delovati 1. julija
11. maj 2018 ob 13:11,
zadnji poseg: 11. maj 2018 ob 20:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenski otroci s srčno napako, ki so bili v preteklosti operirani pri izraelskem kirurgu Davidu Mišaliju (Mishaly), bodo ob soglasju UKC-ja Ljubljana lahko znova obravnavani pri tem zdravniku, če bodo starši tako želeli.

V preteklih letih se je namreč zatikalo prav pri soglasju pristojnih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana za napotitev v Izrael. Ker zdravniki iz UKC-ja takšnega soglasja niso dali, so starši, če so želeli, da njihovega otroka vseeno operira Mišali, morali samoplačniško kriti stroške zdravljenja. Nekaj staršev se je zaradi tega odločilo za tožbo proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da bi izterjali nastale stroške.

Vodstvo UKC-ja navedlo, da so se za vnovično soglasje odločili zato, ker so presodili, da je "za posameznega otroka, ki potrebuje kirurško zdravljenje prirojene srčne napake, najbolj kakovostno in varno zdravljenje, če se nadaljuje kontinuiteta in otroka obravnava in spremlja isti kirurg".

UKC z Mišalijem sodeloval do aprila 2014
UKC je z Mišalijem sodeloval od konca leta 2007 do aprila 2014, ko so z njim prekinili pogodbo. V Ljubljano ga je pripeljal takratni predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Borut Geršak, saj je otroški srčni kirurg Vladimir Sojak septembra 2007 zapustil UKC.

Mišali je v UKC prihajal operirat nekajkrat na mesec, leta 2012 pa so v javnost prišle informacije o visokih izplačilih izraelskemu kirurgu. Pozneje je zaradi načina sodelovanja z Mišalijem dalo ugovor vesti deset zdravnikov, ki so sodelovali v programu otroške srčne kirurgije.

Cerar: Otroci so na varnem
Premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je v odzivu na dogajanje na otroški srčni kirurgiji poudaril, da ima zagotovila, da so otroci, ki se tam zdravijo, varni, sicer pa UKC skupaj z ministrstvom za zdravje intenzivno išče rešitve. Dokler teh ne najdejo, je za Cerarja najpomembneje, "da so lahko starši ta hip popolnoma pomirjeni, otroci pa na varnem".

Varnost otrok je po Cerarjevih besedah zagotovljena s tem, da so predvideni in zagotovljeni zdravniki, ki bodo izvedli vse operacije po določenem vrstnem redu. "Pri tem ne bo nekih zamikov. Zadeve bodo v varnih rokah. Odpovedni roki namreč trajajo nekaj časa," je dejal.

Odhod pediatrov
Medtem pa so zaradi nenehnih razprtij med sodelujočimi iz programa odšli tako rekoč vsi domači kirurgi, ki so se šolali za otroškega srčnega kirurga. Množično so odhajali tudi intenzivisti s kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Nazadnje so pred dnevi svoj odhod oznanili še trije otroški kardiologi, Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić.

Vodstvo UKC-ja sicer išče rešitve in strokovnjake doma in v tujini, tako želijo privabiti otroške kardiologe. Vendar generalni direktor UKC-ja Ljubljana Aleš Šabeder ne izključuje niti ukinitve programa. UKC sicer trenutno sodeluje z otroškimi srčnimi kirurga iz praškega centra Motol, ki bodo prihajali v Slovenijo operirat nekaj dni v mesecu. Pred tem so pol leta z Motolom sodelovali tako, da so njihovi kirurgi bili pet dni v tednu navzoči v Ljubljani.

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni
Ministrstvo za zdravje pa rešitev vidi v samostojnem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni, za katerega ministrstvo napoveduje, da bo začel delovati 1. julija. Na ministrstvu so sicer sprva napovedovali, da bo inštitut začel delovati do 1. maja.

V četrtek so na ministrstvu zagotovili, da priprave na začetek delovanja inštituta potekajo intenzivno, izbrani so prostori v okviru UKC-ja Ljubljana, določena je oprema, prav tako potekajo pogovori z domačimi in tujimi kirurgi, ki bodo delali v centru, in dogovori s tujimi centri o zagotavljanju strokovne podpore.

Odhajajoči kardiologi bodo delo opravljali do ustanovitve inštituta
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je povedala, da bodo trije otroški kardiologi, ki so nedavno dali odpoved v UKC-ju Ljubljana, svoje delo opravljali do ustanovitve novega inštituta, saj njihov odpovedni rok znaša dva meseca. Po njenih besedah so omenjeni zdravniki zagotovili, da bodo v tem času poskrbeli za svoje bolnike. Tako so tudi zdaj vsi trije redno vpeti v delovne dejavnosti, opravljajo preglede in obravnava bolnikov potek nemoteno.

Nekateri od odhajajočih kardiologov v tem času želijo izkoristiti še dopust, kar bi močno okrnilo otroško kardiologijo, glede na to, da po odhodu trojice v službi za kardiologijo pediatrične klinike za zdaj ostaja le še ena specialistka pediatrije, ki se je urila za otroško kardiologinjo, a ji pogodba o zaposlitvi poteče čez en mesec. Medvedova je prepričana, da bodo zdravniki dopust izkoristili tako, da otroci ne bodo ostali brez oskrbe.

Če pa bi do kadrovskega izpada vseeno prišlo v teh dveh mesecih, pa "imamo zelo trdne načelne dogovore s tujimi strokovnjaki, ki so nam pripravljeni pomagati v tem krajšem času, do prebrodimo to krizo in otroci pridejo do teh storitev, ki jih potrebujejo."

VIDEO
Del otrok se bo znova zdravil v Izraelu
G. C., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
mihaing
# 11.05.2018 ob 13:26
Odgovorne za ta kaos pošljite zdraviti v Studenec 48! Dajte otrokom kar jim pripada. Je res tako preklemano težko???
zlovenec
# 11.05.2018 ob 13:30
Čestitam, vrhunsko, lahko pričakujemo ponovno zvišanje zavarovalne premije?
E24
# 11.05.2018 ob 13:45
Najprej državna politika dela vse proti njim, kasneje pa jim zaupamo svoje največje bogastvo - otroke. Noro! Takih preobratov ni niti znotraj Monty Phtyona...
5tane
# 11.05.2018 ob 14:10
Zakaj raje ne v Avstraliji ali na Japonskem ?
Krjavelj
# 11.05.2018 ob 13:53
Krasno.
Novinarji, dajte še objektivne podatke ven; koliko povprečno stane tako zdravljenje v tujini (z vsem prevozom in vse, ker v Izrael pač ne bodo hodili peš) in koliko košta izobraževanje kirurga. Povejte tudi ZAKAJ je stanje alarmantno, kje so dejanske težave. Ne pravociram, res me zanimajo te številke in dejstva.

Za ministrstvo pa tudi: ste razmišljali tudi o Kongu ali pa morda o kaki Avstraliji, pa lahko naredite pakete z Adrio...
severnik
# 11.05.2018 ob 14:07
Kdo plača pot, bivanje staršev, dopust staršev?
Triomidva
# 11.05.2018 ob 14:15
Sedaj vidimo, zakaj je bilo potrebno uničiti oddelek.
Da se lahko ponovno odpre pralnica denarja...
seven7
# 11.05.2018 ob 14:01
Kakšne še bolj oddaljene države si niso mogli umislit???
1-2-3
# 11.05.2018 ob 13:32
Težko je, ker noben od odgovornih ne ve točno kaj bi rad in kako bi to radi... Po eni strani se res poraja vprašanje, če je smiselno otroško kirurgijo obdržati v Sloveniji glede na število pacientov in vso potrebno strokovno znanje ter primerno infrastrukturo. Primer tega so npr. presaditve pljuč, ki v Sloveniji niso smiselne zaradi prenizkega števila pacientov in se jih pošilja na Dunaj.
slovenkaaaa
# 11.05.2018 ob 14:27
Ni olj pokvarjenih ljudi od Židov. Mišali je v UKC prihajal operirat nekajkrat na mesec, leta 2012 pa so v javnost prišle informacije o visokih izplačilih izraelskemu kirurgu.

to pa je slovenska miselnost... ti jurlin najbrž nisi razmišljal, da bi se izobrazil za srčnega kirurga in da bi za male denarje operiral otroke nekje na drugi celini, kaj? Pretežek študij? Ne vem, zakaj Slovenci mislijo, da bi bilo ok, da tak kader dobi 1200 eur neto plače... zaradi takega odnosa do znanja, je tako, kot je... starši teh bolnih otrok najbrž niso mnenja, da naj delajo za male plače...
Krispuzis
# 11.05.2018 ob 14:55
Situacija je bizarna, v že tako izredno stresni situaciji, ko ima otrok napako na srcu, se morajo starši ukvarjati še s takimi birokratskimi bedarijami, šikaniranjem, potovanji ipd... To je noro.
jockan
# 11.05.2018 ob 14:23
V igri je denar in samo denar. Kdo v tej igri izsiljuje? Zakaj nihče od kirurgov ne upa pred kamero povedat kje je problem?
Hik
# 11.05.2018 ob 14:04
Kaj pa EU pa ein Reich, ein Volk, eno zdravstvo, če se že doma ne da? To pa ne bi šlo? Je Azija bližje?
kralj matjaž
# 11.05.2018 ob 13:46
Namesto, da bi gadili domači zdravstveni sektor, bomo rajši drago plačevali za storitve v tujini.

Razumi logiko.
slovenkaaaa
# 11.05.2018 ob 14:29
Plače pa niti niso slabe, da bi tako jokali.

Ti primerjaš njihove plače s plačami nekvalificiranih delavcev, ne pa s plačami srčnih kirurgov v tujini... v tem je problem. Oni vedo, koliko so vredni in koliko lahko dobijo drugje za svoje znanje. Slovenija pa tega znanja ni pripravljena plačati. Raje plačujejo letala v Izrael.
Bono
# 11.05.2018 ob 14:17
Dragi UKC LJ, zrihtajte, kakor veste in znate!
seven7
# 11.05.2018 ob 14:13
Kaj ti bo inštitut če ni zdravnikov?
Balldrick
# 11.05.2018 ob 16:49
SDS je dvakrat interpelirala Ministrico za zdravje Kolar Celec. Zakaj ji Cerar rekel, da naj odstopi ali naj zrihta srčno kirurgijo?

Ubogi otroci
apollo11
# 11.05.2018 ob 16:44
Kolcalo se bo po socializmu. Je bla res tako napačna ureditev?

Kako lahko napišeš takšno neumnosti. Ja, socializem je najslabša možna ureditev, od tam bežijo vsi, ljudje pa so kolektivno zabetonirani v bedi in pomanjkanju. In daj si že odpri oči, če pri nas v socializmu o težavah, problemih in pomanjkanju časopisi in mediji niso smeli poročati, to ne pomeni da tega v realnosti ni bilo. Je bila pač kontrola nad mediji, ki so pač lahko pisali samo o "novih zmagah delovnega ljudstva" in zganjali propagando za oblastnike.

In z socializmom so opravili in se od njega poslovili tudi Rusi, Kitajci, Srbi....samo v Sloveniji še neki mesečniki verjamejo v pravljice pravičnega socializma.
aless70
# 11.05.2018 ob 14:02
Ministrica Milojka, ki jo je dobri Miro Cerar ves mandat branil na vso moč, pravi, da je naše zdravstvo vrhunsko delujoč sistem.
Mogoče bi bilo potrebno samo nekaj manjših popravkov....
Voly
# 11.05.2018 ob 13:34
Otrokom je seveda treba omogočiti neokrnjeno zdravljenje še naprej, to je sedaj najvažnejše!
Me pa jezi, da bomo zaradi nesposobnosti naše politike in vodstvenih delavcev na pediatrični kliniki vse to zdravljenje v tujini plačevali davkoplačevalci.
Upam, da se motim in da bodo vse stroške krile zavarovalnice, čeprav kar ne verjamem v to.
kralj matjaž
# 11.05.2018 ob 15:35
Troyan
Rešitev je preprosta, reče pa se ji trg.

grenadir
Ni problem osamosvojitev, problem je, da nismo zamenjali politike. Desnica je izvedla osamosvojitev a že leta 1992 smo spet imeli leve vlade, komunista za predsednika države. Če bi po osamosvojitvi izvedli normalizacijo, denes ne bi bilo problema.
pirdih
# 11.05.2018 ob 14:40
@Valuk_

:)
Tak ukrep si po mojem najbolj želijo študenti FF, FDV itd., za katere se govori, da težko ali pa sploh ne najdejo zaposlitve iz svoje stroke po koncu študija. Zakaj? Ker je tvoj ukrep diskriminatoren do ostalih študijev oz. diplomantov/magistrov/doktorjev. In ti bi z veseljem skušali razširiti to obojestransko zavezo (med državo in študentom) tudi nase in vse ostale diplomante.
Boš obvezne javne službe dal tudi vsem inženirjem in naravoslovcem? Kdo bo pa delal v gospodarstvu?

Brez zamere, ampak kar predlagaš je po mojem mnenju čisti populizem. :)
slovannn
# 11.05.2018 ob 14:13
Morda se motim, vendar mislim, da je od trenutka prisilnega odhoda Mišalija konec otroške srčne kirurgije v Ljubljani. Sistem, ki morda res ni najbolje deloval je lahko uničiti z nevoščljivostjo, težko ga bo pa postavit na novo. V kislo jabolko si nihče ne upa ugrizniti, krivce je potrbno imenovati in obelodaniti in to ne samo zaradi odgovornosti vpletenih, ampak predvsem zaradi nadalnjega dela v zdravstvu. Situacijo mora trezno razrešiti stroka ob asistenci politike. Bo pa težko, ker ni prave volje niti pri zdravnikih, še manj pa pri politiki.
KajKaja
# 11.05.2018 ob 13:56
Vprašanje je, kdo bo odgovarjal za ta fiasko?
Valuk_
# 11.05.2018 ob 13:54
Pa to je zdaj res že ne vem katero leto, ko poslušamo o tej težavi. In kaj je bilo storjenega? Razen nekih menjav direktorjev UKC? Nič, očitno.

Stvari naj se res uredijo. Prvo tudi pri zdravnikih, ki so daleč od nedolžnih ovčk. Če jih šola država, in to šolanja ni poceni, naj 10 let ostanejo v javnem sistemu (brez nekih hibridov s popoldanskim privat), če ne naj plačajo pavšal 100.000 evrov za šolanje. Plače pa niti niso slabe, da bi tako jokali. Del nalog naj prevzemajo višje medicinske sestre, in več e-dignostike. 70 % zadev pri splošnem (prehladi, gripe, glavoboli, ipd) bi se dalo rešiti preko skypa.
hizli tren
# 12.05.2018 ob 06:24
vsak ki se zdravi v SLO zdravstvu je lahko zaskrbljen.
Zdravniki nikoli ne bodo stavkali proti koruptivnem sistemu, takoj pa bodo stavkali ko bo potrebno dvigati plače.
Spominjajo me na policiste..
amigo
# 12.05.2018 ob 06:10
Sam sem bil lani v Kliničnem centru v Ljubljani 10 dni. Lahko potrdim, da vlada v celi ustanovi nekakšno udarniško vzdušje. Oddelki se imenujejo delovišča. Pri takem ritmu dela je kakovost posegov vprašljiva. Treba je zaposliti dovolj zdravnikov in prepovedat popoldansko delo po privat klinikah. Zdravnik mora prihajat na delo spočit, ne pa utrujen od dela. Na žalost je zdravnik, ki mu je cilj Mercedes AMG in velka jahta slab zdravnik. Pri nabavi zdravstvenega materiala se na veliko krade. Dokaz je preiskava nabave žilnih opornic. Odgovoren seveda ni nihče, saj gre za pravo mafijo. Tragikomična je vloga Cerarja. Otroci so na varnem. Menda ni nevarnosti, da bi jih pogrizel potepuški pes. Nihče se ne vpraša zakaj zdravniki množično odhajajo? Ministrica za zdravje je očitno odšla v ilegalo.
topol
# 11.05.2018 ob 21:53
Kot sem že zgoraj napisal, Problem je uravnilovka v plačilni lestvici in razredih. Naslednji problem je odgovornost zaradi škode oziroma tožbe. Redko kateri zdravnik je malomaren ali noče zdraviti. Večinoma še pretiravajo. Se pa zgodi, da se kaj spregleda. Da nekdo misli eno, drug pa drugače. Da se naredi poseg, ko bi se lahko še počakalo, ali se čaka predolgo in se ne da več narediti posega. Vse to je izredno redko namenoma ali iz lenobe. Ker po definiciji samo Bog ve za prihodnost, zdravnik pa je človek. Bolnica jim nalaga delo, zakon pa pojasnilno dolžnost. Pa povejte funkcionalno nepismenemu človeku kakšen bo poseg, kakšni so vsi zapleti. Pa soglasja naj podpiše za zdravljenje, za anestezijo, pa še za vsak večji poseg. Vse to v pol ure, kolikor je časa za prvi pregled? Torej, bolnica nalaga zdravnikom veliko dela, ministrstvo svetuje, vse podrobno vprašajte Tako zdravniki dobivajo pošto bolnikov, kjer jih sprašujejo vse mogoče, obračunati pa ne morejo svojega dela, če bi na to odgovarjali. Tudi, če sprašuje na pregledu - vsak naslednji je 15 minut, ni časa. Zakaj v Nemčiji raka prostate zdravijo z jodovimi zrni, pri nas pa drugače? Tega se ne da razložiti hitro in razumljivo. Ko pa pride kaj narobe, potem pa zdravnik ostane sam. Je bil malomaren in ni povedal. Ker jih v času enega dneva pregleda 25. Od tega desetim predpiše kemoterapijo. Prvi je gluh, drugi zabit, tretji bi vse ekološko, četrti vidi teorije zarote, parim je vseeno - se prepuščajo.
To je glavna težava našega zdravstva. Velike obremenitve in zapuščenost, ko pride do tožbe. Delo po standardu, ki ga bolnišnica kao ima, za vse certifikate in podobna jajca, ni združljivo s prakso. Če ste kdaj bili na Onkološkem inštitutu: ambulanta kemoterapija je enostavno tekoči trak. Bolnik pride, ga poležejo, nastavijo infuzijo, ki naj steče čimhitreje, ker je na poti že drugi, vmes pa še reševalec sitnari, ker ima že vse v avtu in samo njega še čakajo. Obsevanje podobno: od jutra do noči eden za drugim. Kirurški oddelek enako: prideš, pod nož in po hitrem postopku ven. Če pa bolnik slućajno leži dlje, pa mora biti že napol mrtev.
Res je, zdravniki veliko zaslužijo in v Sloveniji je lepo živeti. Nekateri pa res opravljajo dela, ki so zelo redka, za katera bi dobili mnogo večjo plačo, urejene razmere za delo in pravno zaščito.
topol
# 11.05.2018 ob 18:38
En srce operira, drugi pa dela preglede za vozniško ali morda dela statistiko v registru raka. Vsi so specialisti in lahko tudi dodatno izobraženi, pa svetniki in bog ve kaj še. Plačilni razred je pa enak. Otrok lahko umre. Statistični letopis je pa lahko danes, ali pa čez tri tedne.
To je bistvo problema. Zakaj bi se nekdo zafrkaval, če je izenačen z nekom ki to lagano sportsko.
Bendit
# 11.05.2018 ob 18:34
A še en inštitut? To naši otroci potrebujejo.
Kvattro
# 11.05.2018 ob 15:39
kje je v članku omenjeno, zakaj so odšli, in kaj se dela, da se jih dobi nazaj?
alcatraz
# 11.05.2018 ob 15:05
izrael? IZRAEL?
A ste resni?
generacija56
# 11.05.2018 ob 14:30
Poglejmo resnici v oči.
Taka nesposobnost vodstva namreč KRIČI V NEBO!
Iz Izraela bo torej to vodstvo pripeljalo v 1. razredu, kardiologa, mu plačalo še hotel, šoferja, dodatke za nadurno delo....
Obravnavali bodo tega človeka, kot božanstvo. Jamčili za negove "možne" napake...
Ob tem NIHČE ne upa reči, da je problem pri naših izvajalcih strokovnost...
A njim teh stroškov, ki bodo nastali, ne želijo izplačati... Niti delčka ne!
Tako kretenske logike ni mogoče razumeti drugače, kot posilstvo naših visoko izbraženih strovnjakov, da bi se uklonili nekemu bedaku, ki nima pojma, a ima palico...
Cerarjevi so nacionalna katastrofa...
Kermit
# 11.05.2018 ob 14:30
A ne bi že enkrat dali Mišaliju državljanstva, penthouse v situli in 10000 na mesec, bi bilo mnogo ceneje!!! In varneje.
slovenkaaaa
# 11.05.2018 ob 14:25
Me pa jezi, da bomo zaradi nesposobnosti naše politike in vodstvenih delavcev na pediatrični kliniki vse to zdravljenje v tujini plačevali davkoplačevalci.
Upam, da se motim in da bodo vse stroške krile zavarovalnice, čeprav kar ne verjamem v to.


Voly, kaj pa ti hočeš sploh povedati? Kakšna je pa razlika, če plačajo davkoplačevalci in zavarovalnice? Kdo pa plačuje premije zavarovalnicam, če ne davkoplačevalci? A misliš, da zavarovalnice vzamejo denar za zdravljenje v zraku? In če imamo le peščico bolnikov, naj res razmislijo, a je treba ta program v Sloveniji. V Avstriji je najbrž le ena taka bolnica, pa 4x več prebivalcev... naj se uredi zdravljenje v drugih državah EU, ne pa v Izraelu.
vsenior
# 13.05.2018 ob 18:38
@Radio Ti dam prav, kupil ga je od padlega tajkuna Primorja, toda kot ponavadi zamolčiš bistvene in najpomembnejše podrobnosti. Vzdrževanje takega avta stane čez 1500€/mesec (zavarovanja, servisi, amortizacija,gorivo).
Seveda je potem 3000-4000€ premalo plače na mesec.

Pa ne trdim zaradi tega, da ljudem na socialni podpori ne gre slabo. Zaradi česa pa?

Kaj lahko sploh ministri za zdravje naredijo (prav vsi), če so zdravniki sami egoti in nočejo priznat, da bi radi zaračunavali storitve tako, kot v ZDA, toda tam dajo iz svojega žepa ali s krediti 400.000$ za izobrazbo!
amigo
# 13.05.2018 ob 07:05
Težko je zdaj ocenjevat socializem, ki je bil pred skoraj 30 leti. Je pa dejstvo, da je bil leta 1975 dograjen UKC. V 43 ga nismo uspeli niti pošteno obnoviti. Da se danes izgovarjamo na socializem je tragikomično. Spoštovani Radio, kaj je vzrok da zdravniki bežijo iz medicine in v tujino? Bojim se, da se jih dosti vpiše na študij medicine zaradi prestiža in pričakovane dobre plače. Tudi pri nas zdravnikom ne gre slabo. Tako ima šef Fidesa Košir Mercedes AMG.
amigo
# 12.05.2018 ob 20:19
&Radio
Mimogrede, jaz sem zdravnik po izobrazbi, delam pa zunaj medicine (nisem šel v tujino), ker sem se naveličal prenašati buzeriranje politično nastavljenega vodstva in nezmožnost vplivanja na delovne procese, vsa odgovornost zaradi bednega vodstva in nemogočih delovnih razmer pa pade na zdravnike in ne na politiko, ki je povzročila razmere. In bolj kot boste srali po zdravnikih, manj nas bo.

V tej državi imamo za politike bedake. Tako stane študij enega zdravnika do specializacije 250.000 Eur, mi pa ravnamo z njimi kot svinja z bučo. Nekaj 100 jih je na zavodu, precej jih odhaja v tujino. S temi FDV kadri bomo propadli. Vsepovsod vlada neodgovornost.
Radio
# 12.05.2018 ob 10:48
rast čakalnih dob povsem sovpada s krepitvijo socializma (državnega prevzema) v zdravstvu v Sloveniji. Po osamosvojitvi je sledila delna liberalizacija, podelitev koncesij. Kmalu se je povprečna življenjska doba izenačila z zahodom. In sedaj po praktični prepovedi za bolnike, da si prosto izbirajo izvajalce in po praktični prepovedi podeljevanja koncesij (to traja cca od leta 2010), pa so čakalne dobe začele strmo naraščati in uspelo nam je neverjetno - pričakovana življenjska doba se je v zadnjem letu skrajšala za 0,3 leta.

Mimogrede, jaz sem zdravnik po izobrazbi, delam pa zunaj medicine (nisem šel v tujino), ker sem se naveličal prenašati buzeriranje politično nastavljenega vodstva in nezmožnost vplivanja na delovne procese, vsa odgovornost zaradi bednega vodstva in nemogočih delovnih razmer pa pade na zdravnike in ne na politiko, ki je povzročila razmere. In bolj kot boste srali po zdravnikih, manj nas bo.
MuDeL
# 12.05.2018 ob 09:20
Ko ti slovensko zdravstvo reče da si lahko popolnoma miren....
pan
# 12.05.2018 ob 08:36
@Radio

Zdaj pa drvimo nazaj v socializem in se razrašča korupcija na vseh nivojih.

A v kapitalizmu pa korupcije ni?

"Ne lupetaj!"....bi rekli Črnogorci!
sanja25
# 12.05.2018 ob 06:54
Iz članka je razvidno, da so se največji problemi začeli, ko so pripeljali tega izraelskega kirirga Mishalya. Uspelo jim je odgnati vse slovenske kirurge, ki bi jih sedaj nadomeščajo z izraelskimi in češkimi kirurgi.
Če bi odšel samo eden, bi še rekla, da je to posledica osebnih zamer, ampak da pa uspeš odgnati čisto vse domače zdravnike, pa krivda nedvomno leži na vodstvu UKC-ja in politični garnituri. In Cerar si upa še zatrditi, da so otroci in starši lahko mirni. Politični gnoj od gnoja! In kaj zdaj, če načrtujete nov center?! Če nam pa manjkajo strokovnjaki, ne pa še en zavod za pranje denarja. Tuji strokovnjaki bodo stokrat dražji od domačih strokovnjakov, poleg tega pa načrtujete, da boste resno bolane otroke prevažali kot vreče krompirja malo do Izraela, pa malo do Češke če bo nujno. Vso vodstvo z ministrstvom vred je zrelo za takojšnjo odstavitev pa direkt za sodišče. Uničili ste domače zdravstvo in ga še uničujete. To naj bo glava tema za volitve, ne pa kateri od politikov ima daljšega.
Pa kaj dela sodstvo, zakaj še niso vložene ovadbe, za načrtno uničevanje zdravstva?
mostnica
# 12.05.2018 ob 06:09
Neizmeren pohlep bo povzročil, da bo Kl. Center del bolnice Celovec, če bodo Slovenci hoteli imeti bolnico v Ljubljani. Prej zdravniška mafija ne bo odnehala.
djurif
# 11.05.2018 ob 17:41
Ja sej, v siriji v vojni se tut da pridet v bolnico. Sicer ene stene ni, ampk za vasega otroka bo dovolj.
grenadir
# 11.05.2018 ob 15:29
Kaj naj rečem... Z vsakim dnem me je bolj sram, da sem bil del osamosvojitve Slovenije.... O.K... Nismo suvereni, Smo hlapci od hlapcev.. ( brez vpliva v EU, pa že EU je hlapec USrA ).. Plačujem vojsko, ki se "bori" za druge interese in ne naše...itd... Ampak, da ni Slovenija sposobna skrbeti za najpomembnejše v vsakem narodu.. Zdravje ...In še posebej zdravje lastne bodočnosti, potem pa res ne vem, kakšen smisel ta država sploh še ima...
Polymath
# 11.05.2018 ob 15:18
Kaj pa Avstrija? A je dlje od izraela?
Troyan
# 11.05.2018 ob 15:16
Kermit, 10.000 mesečno je nizka plača. Za ta denar bo težko priznanega uveljavljenega kirurga zvabiti za stalno delo (takšnega, da bo dobro sprejet). Poleg tega je delo z enim kirurgom nemogoče organizirat. In če tudi to uspe... je kirurg le eden od vrhunskih specialistov, ki je potreben, da je izzid zdravljenja dober. Potrebni so še specialisti intenzivne medicine, pediatri, kardiologi, anesteziologi, radiologi, vsi s specializiranim znanjem za otroke s težko boleznijo. Pa verjetno sem kakšnega specialista še pozabil, poleg zdravnikov pa je tukaj še kopico sester, fiziterapevti in ostali. Obravnava kritično bolnega otroka je zelo kompleksna.

V UKC se trenutno hiša sesuva kot domine...

Kako zvabiti mladega zdravnika, da v tej situaciji zagrize v takšno jabolko, za 1600 eurov plače, kot mu sistem omogoča... srečno vodstvu UKC! Samo upajmo, da bo v prehodnem otroku čim manj hudo bolnih otrok!
a.vehar
# 15.05.2018 ob 11:41
Cerar in Milojka kakšen komentar mogoče?
Bivši uporabnik
# 14.05.2018 ob 20:58
Sram vas bodi komentatorji! In pazite se, karme - gotovo so tudi vam vaši otroci najpomembnejši od vsega na svetu!

V Izrael bodo šli samo tisti otroci, ki jih je v preteklosti že operiral Mišali in njihovo zdravljenje ni končano, tako piše v članku. Sedaj so starši samoplačniško vozili otroke k njemu zaradi nadaljevanja zdravljenja. Sedaj pa je UKC priznal, da je za mlade bolnike bolje, da se zdravijo pri istem zdravniku do konca zdravljenja.
Oglasno sporočilo
link
Imate pogosto občutek suhih oči?
10. oktober 2018 ob 13:26 Se vam zdi, da imate v očesu pesek? Vas pečejo oči? Navedeni simptomi so znak izsušenih oči, tegobe, ki pesti vedno več ljudi. Mraz in veter slabo vplivata na oči.
Več novic ...
Kazalo