Zdravje
Ob svetovnem tednu dojenja se poudarja za otroka izredno pozitiven pomen izključnega dojenja do šestih mesecev starosti in nato nadaljevanje dojenja ob postopnem uvajanju druge mešane hrane, Foto: Pixabay
Industrijsko pripravljena otroška hrana in t. i. mlečne formule pogosto vsebujejo preveč sladkorja in soli. Foto: Pixabay

Dodaj v

Svetovni teden dojenja v luči škodljivega vpliva trženja na hranjenje malčkov

Industrijsko pripravljena hrana vsebuje preveč soli in sladkorja
1. avgust 2018 ob 18:49
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Začenja se svetovni teden dojenja, tokrat posvečen aktualni problematiki trženja industrijsko pripravljene hrane in t. i. mlečnih formul. Oglaševanje teh izdelkov je pogosto zavajajoče.

Ob svetovnem tednu dojenja se poudarja za otroka izredno pozitiven pomen izključnega dojenja do šestih mesecev starosti in nato nadaljevanje dojenja ob postopnem uvajanju druge mešane hrane, kar ima številne prednosti za dojenčka, mater in družbo samo. Kot problematična pa se izpostavljajo industrijsko pripravljena hrana in t. i. mlečne formule. Oglaševanje teh izdelkov je pogosto zavajajoče, poleg tega pa so zaradi vsebnosti sladkorjev in soli neprimerni za malčke. To pozneje lahko pri otroku vodi v navajanje na hitro prehrano, debelost in različne bolezni.

Večina akademskih študij je učinke trženja na hranjenje malčkov ocenila kot škodljive, zmanjšuje se delež izključnega dojenja in njegovega trajanja. "Te formule za rast in razvoj, ki so dodatno razvite za malčke, lahko vsebujejo previsoke količine določenih hranil, predvsem sta problematična sladkor in sol," je pojasnila Mojca Gabrijelčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Siljenje nadomestkov za materino mleko
Mladi starši so izpostavljeni nenehnemu bombardiranju s sporočili o nadomestkih za materino mleko, po predvidevanjih Svetovne zdravstvene organizacije bo leta 2019 tržna vrednost samo teh izdelkov dosegla že 70 milijard dolarjev, trg hrane za dojenčke pa raste s stopnjo več kot 15 odstotkov letno. "Ravno v družinah, ki so socialno šibkejše in si težko privoščijo takšne dodatke, se lahko zgodi, da bodo starši v prepričanju, da za otroka želijo najboljše, denar porabili za dodatke, namesto za zdravo mešano prehrano ali kaj drugega za otroka," je pojasnila. Po njenem mnenju agresivni marketing od ljudi pogosto izpuli denar s "super" hrano, ki otroku prej škodij kot koristi.

Tržna sporočila so vsepovsod, v medijih, na spletu, v raznih nagradnih igrah in vzorčkih. "Mame danes dobivajo številne tržne informacije na načine, ki niso primerni. Mame in otroke je treba zato dodatno zaščititi," je opozorila.

Kljub informacijam, ki jih mladi starši dobijo tako v šoli za starše, v porodnišnici in drugje, se bo morala stroka še bolj povezati in predvsem posredovati enotna sporočila, tekmovanje z velikimi korporacijami pa je boj, ki se nikoli ne konča.

G. K., Helena Lovinčič, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
izvirnost
# 01.08.2018 ob 22:00
Se strinjam, da je izrednega pomena, da se doji najmanj do 6 meseca starosti. Žal pa nekatere mame nimamo te možnosti. Sama sem delno dojila do 3 meseca, saj sem imela kup enih zdrav. težav (pareza leve strani obraza zaradi naporenega poroda, 2x mastistis..) Na vse pretege sem se trudila pa žal ni bilo drugega kot da mu ponudim adaptirano mleko.
Glede goste hrane pa se mi zdi, da lahko vsaka mama svojemu otroku pripravi zdrav obrok doma in da ne kupuje frutkov (mislim, da je rok traj. malo čez 1 leto?!) hmmm...
josh k.
# 01.08.2018 ob 19:22
Ko je moji ženi zmanjkalo mleka sem rekel pediatrinji, ja bomo pa domače kravje razredčili pa bo...da ne bi rekel, napadla me je ko nora...
Ne, vem ko je moji mami ratalo enako nas je vse otroke gor spravila ravno z razredčenim kravjim mlekom, pa smo vsi normalni in popolnoma brez alergij.
Danes ob vseh informacijah so mlade mamice v bistvu še bolj "neumne".
josh k.
# 01.08.2018 ob 21:57
Če želite, da iz vašega otroka zraste teliček, bo kravje mleko zanj res optimalna hrana.

Ne pretiravaj. Včasih niso poznali nadomestkov in je bilo kravje mleko edina alternativa, celo več krava pri hiši je zagotovila preživetje družine. Najnovejše raziskave dokazujejo, da kravje mleko ni idealna hrana za ljudi, a vendar tako zanič pa spet ni.
anny22
# 01.08.2018 ob 21:26
Otroška hrana je...oprostite, svinjsko draga in še zanič za otroka! V vseh frutkih, kašicah, krispijih, kosmičih je toliko dodanega sladkorja, da so mali zasvojeni že od maternice.
Pa s tem ne mislim, da je treba vsako žensko prisiliti, da doji. Nekatere pač ne morejo, kakšna tudi psihično ne zmore.
Od prijateljice otroka sta zrasla na alpskem mleku in sta sedaj že odrasla. Hčerka ima že svojega otroka, ki tudi dobi navadno mleko. Kompliciramo z alergijami in vsemi sorodnimi bedarijami.
Perlica
# 01.08.2018 ob 21:14
Trenutno dojim in pogovor pogosteje nanese na to temo. Dejansko je zanimivo, ko ugotoviš, da so stari starši in moji starši zrasli na razredčenem domačem kravjem mleku. In danes nimajo nekih težav z alergijami. Sicer so bile tiste krave nekoliko drugače rejene kot današnje, pa vendar.
luna med oblaki
# 01.08.2018 ob 21:56
Tudi pred leti niso vse ženske dojile. Ne zato, ker ne bi hotele, pač pa zato, ker niso imele mleka, ali pa se dojenčki enostavno niso hoteli dojiti. Nimajo vse mame te sreče, da bi imele mleko in bi lahko dojile. Cele generacije otrok so zrasle ob kravjem mleku, vedno se je dajalo dojenčkom od krav, ki so ravno povrgle in je bilo tako mleko bolj primerno. So pa te krave jedle seno, ne pa kot danes, ko je krma silirana.
Tiste mame, ki nimajo težav z dojenjem, so lahko srečne.
pazi_mina
# 01.08.2018 ob 20:01
Danes če na ulici pred vsemi ne dojiš 4 letnega otroka pač nisi moderna in emancipirana mamica
jurist
# 01.08.2018 ob 22:45
Kar mene osebno moti je, da gre vse v eno skrajnost. Ja, se strinjam, da je dojenje najprimernejše in prav je, da se to poudarja. Ampak včasih pač pri komu ne steče. Otrok mora nekaj jesti in je mlečna formula pač edina in logična izbira. Ampak potem pa hitro ugotoviš, da trgovine brez izjeme na začetne mlečne formule ne nudijo popusta, ker ga v skladu s pravili ne smejo (češ, da se s tem spodbuja dojenje).
Mamica, ki se trudi pa ne more dojit je torej kaznovana 2x: najprej, ker se počuti manjvredno, ker ji dojenje ne steče, drugič pa še plača (in to brez možnosti kakšnih akcij/popustov) za kupljeno mlečno formulo.
Igor Đukanović
# 01.08.2018 ob 21:25
Kravje mleko vsebuje trikrat preveč beljakovin. Če želite, da iz vašega otroka zraste teliček, bo kravje mleko zanj res optimalna hrana. Če pa želite, da se mu ne razvijajo samo mišice ampak ob mišicah še možgani, pa je primernejša hrana svoje vrste. Zato prosim za podpis peticije, da se neha s pritiski na države, ki mamice spodbujajo k dojenju: https://www.thepetitionsite.com/takeacti
on/991/854/125/
Igor Đukanović
# 01.08.2018 ob 21:22
V Sloveniji so lobiji kupili vlado, da hvali (znanstveno dokazano in s strani svetovne zdravstvene organizacije WHO odsvetovano) "super slovensko" rdeče meso. A še malo naprej zahodno od nas se dogajajo še večji idiotizmi. Zato, prosim, podpišite peticijo za konec laganja, da človeško mleko ni optimalna hrana za človeške mladiče: https://www.thepetitionsite.com/takeacti
on/991/854/125/
pink panther
# 01.08.2018 ob 20:18
še eden nacionalni inštitut,bog nam pomagi
iluzionistka
# 02.08.2018 ob 06:09
@zml
Sama sma skorsj doktorirala ob formulah. Sem gledala sladkor, od 15% s samo laktozo, do 45% v obliki dodanega. Seveda je tudi cena temu primerna.
Fruteke in ostalo pa tudi demonizirajo. Imas take brez dodanih sladkorjev. In za na pot so odlicni. Si ne predstavljam, da spasiram zelenjavo,sadje, ga dam v posodico in gremo na izlet, kjer otrok to potem je celo postano, po moznosti se sparjeno. Saj pol, kk lahko ze grize, ze gre. Za tistih par mesecev frutkov med potjo pa se noben ni imel posledic. Je pa tezava, ce se po liniji najmanjsega odpora kupi za vsak obrok frutek, se ga zagreje v grelniku steklenick. Ampak tu ni tezava v fruteku, ampak starsih
Furiosa
# 01.08.2018 ob 22:16
Skrajne feministke ne bodo vesele

In zakaj točno "skrajne" feministke ne bi bile vesele novice, da se želi ženske in otroke zaščititi pred apetiti pogoltnih korporacij?
semaino
# 01.08.2018 ob 22:01
Industrijsko pripravljena otroška hrana in t. i. mlečne formule pogosto vsebujejo preveč sladkorja in soli.

Zakaj politika in stroka dovoli prodajati taksno hrano s prevec sladokraj in soli?

Aha sestavljajo manjsinsko vlado pa nimajo casa misliti na ljudi.
tanja-bor
# 01.08.2018 ob 21:36
Dojenje do (najmanj) 2. leta, hkrati pa čim prej v službo, ker nas po mnenju feministk na porodniškem dopustu patriarhalna družba zatira. Naj ponudijo možnost izbire daljše porodniške za tiste, ki bi to želele. Mojega dojenja je bilo konec, ko sem začela razmišljati o službi. Stres in dojenje pač ne gresta skupaj.
iluzionistka
# 01.08.2018 ob 20:54
Ja seveda, zavajoce oglasevanje. Tile eu birokrati in feministke so dosegli, da je adaptirana mleka za 1 starostno obdobje prepovedano znizati ali zanje uveljaviti kakrsenkoli popust. Seveda, zenske ki ne dojijo, so slabe mame, baje da vsaka lahko doji. Tudi tiste, ki morajo uzivati se kaka zdravila in zaradi njih ne smejo dojiti, so v istem kosu...
Binder Dandet
# 09.08.2018 ob 15:13
Ne preslikavaj tezav z lastnimi odraslimi otroci na druge.
Bivši uporabnik
# 03.08.2018 ob 23:06
Potem je žal stvar ušla izpod najine kontrole zarad babic, dedkov, tet in stricev.

a za čuvat mularijo so pa ok, da se lahko nakrog hodi ipd? bodite rajši tiho, oz potem res sami vzgajajte mularijo..
Binder Dandet
# 03.08.2018 ob 11:02
Jaz sem na formuli gor zrastel pred 35 leti, pa sem znotraj idealne teže. Moja prvega sploh ni dojila, ker ni steklo, drugega pa manj kot 2 mesca na pol, ker tudi ni bilo mleka dlje. Pritiski iz vseh strani pa takšni, da si je želela lase pulit. Za v razmislek, ker kampanja danes je preveč zategnjena. Seveda je dobro, če bi matere dojile, ampak če ne gre, ne vršite pritiska nanje.

"V vseh frutkih, kašicah, krispijih, kosmičih je toliko dodanega sladkorja, da so mali zasvojeni že od maternice."

To je trda oz. pol trda hrana, ki se jo daje po 4 ali 5 mesecu, ne od rojstva dalje. Tule si pokazal, da nisi najbolj ažuren glede te tematike (sam imam 3 letnika in 2 mesečnega dojenčka). Ne mešajmo tega z adaptiranim mlekom, ki nadomešča materino mleko. Pred 50 in več leti so pa dajali kravje mleko z nekaj dodatki. Absolutno se pa strinjam, da komu začneš trdo hrano devat, ne daješ zgornjega. Moj starejši do 2 leta ni poznal čokolade. Potem je žal stvar ušla izpod najine kontrole zarad babic, dedkov, tet in stricev.
tsinamuh0
# 02.08.2018 ob 11:34
Prav istočasno pa nagrajujejo neke Slovence, ki izumljajo stekleničko za pripravo umetnega mleka pod 10 sekundami, ti so kao neke hude gazele in bodo dobro zaslužili. Paradoksi našega časa...
ZA DOJENJE!!!
Radenm
# 02.08.2018 ob 00:01
Ma, ko je profit nad zdravjem, smo kot družba v riti, po domače povedano.
zml
# 01.08.2018 ob 23:33
En namig novinarki: bi rad videl fotografijo vseh reklam in vzorcev, ki jih dobijo mame v šoli za starše - še pred kratkim je bil to prvi stik mladih staršev z agresivnim marketingom živilske industrije. Včasih je bila to nedolžna zadeva, če si tu in tam dodal kakšen Frutek za posladek - danes pa je to tako razvito, kot hrana za pse in mačke - za vsako obdobje in vsako situacijo posebna hrana in posebnih milijon dodatkov. Seveda vsi mladi starši ne morejo imeti dovolj zdrave pameti, če pa slučajno dojenčka enkrat navadijo na sladke mlečne nadomestke, se ti nikoli več nočejo dojiti. Žalostno.
slovenkaaaa
# 01.08.2018 ob 23:26
Pa še glede Fruteka. Moji dojencici dajem korenckov in nekatere druge sokove. Frutekove. Morda bi ga lahko naredila sama, a raje ta cas posvecam cemu drugemu, denimo moźu in drugima dvema otrokoma. Vem pa, da je moral Frutek cez zelo stroge predpise, da se lahko prodaja. Morda ima kdo obcutek, da je boljsa mama od mene, ker sama dela korenckov sok za svojega dojencka, a je za tak zakljucek potrebno pogledati precej vec stvari in precej bolj dolgorocno od nekega Fruteka pri 6 mesecih.
slovenkaaaa
# 01.08.2018 ob 23:19
3 otroke sem dojila skupno 28 mesecev. Sina 20 mesecev, hcerki vsako 4 mesece. Vsak primer je zgodba zase. Ko stece, kot je pri mojem sinu, je lahko in super in lahko pametovati. Vcasih pa ne stece tako enostavno. Po treh otrocih bi rekla, da je dojenje precej komplicirano, glede na to, da je naravno in najboljse za otroka. Zrastejo pa vsi in niti ni razlike v zdravju idr pogledih. Pravzaprav sta hcerki, ki sta bili manj dojeni, bolj zdravi od sina. On je bil bolj navezan name, zato se je dojenje zavleklo in bi še trajalo, ce ga ne bi odstavila. Meni je dojenje v prvi vrsti ena custvena rec ali vez med otrokom in mamico. Naj pa ima vsak tako, kot mu pase, ni mi prav, ce se kdo zgraza nad dojenjem, in tudi ne, ce ga kdo drugemu vsiljuje. Vsak naj se briga zase.
iluzionistka
# 01.08.2018 ob 21:56
Igor
Ne nakladaj. Do uvajanja goste hrane pri 4 mesecih ni cisto nic narobe, ce je otrok dojen. Mu vrjetno adaptirano mleko bolj skodi, kljub sestavinam Ampak nekaj pac mora jest ne?
Je pa groteskno, ko slisis ali vidis 2 letnika, ki sredi trgovine rece mama, zizo, lacen sem.
Drugace pa so med temi a.mleki ogromne razlike v sestavinah. Se posebej pro sladkorjih. Najmanjj 15?, najvec 48%. Pri enih samo naravni (laktoza) pri drugih se dodani. Cena te konzerve skokovito narasca z nizanjem vsebnosti sladkorja

Vse ima svoje meje. In ni ravno lep prizor, ko 2 letnik mamo v trgovini vlaci za majco in se dere, zizo mi daj, lacen sem
DrKult
# 01.08.2018 ob 20:05
Skrajne feministke ne bodo vesele
xerces8
# 02.08.2018 ob 21:15
Vse ima svoje meje. In ni ravno lep prizor, ko 2 letnik mamo v trgovini vlaci za majco in se dere, zizo mi daj, lacen sem


Joj, kako rad bi bil ti, ko ti je to največji problem!
Kazalo