Kajenje cigaret je daleč najpogostejši vzrok obolevanja za kronično obstruktivno pljučno bolezen. Foto: EPA
Kajenje cigaret je daleč najpogostejši vzrok obolevanja za kronično obstruktivno pljučno bolezen. Foto: EPA

Gre za kronično obolenje dihal, ki ogroža življenje, znano pa je predvsem po tem, da izjemno hitro napreduje. Po različnih statistikah bo leta 2020 tretji najpogostejši vzrok smrti.

Velika težava pri kronični obstruktivni pljučni bolezni (pogosto se uporablja tudi kratica KOPB) je tudi to, da je pogosto odkrita bistveno prepozno. Zato ob današnjem svetovnem dnevu te bolezni strokovnjaki opozarjajo na pomen preventive in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Za bolezen so značilni težka sapa, kroničen kašelj ter povečano nastajanje sluzi in izpljunkov. Kajenje cigaret je daleč najpogostejši vzrok obolevanja za kronično obstruktivno pljučno bolezen. Zboli približno 20 odstotkov kadilcev.

Bolnik kašlja predvsem zjutraj, lahko pa tudi čez dan. Številni bolniki sprejmejo kašelj kot običajen pojav kadilskega življenja, se zaradi tega ne vznemirjajo in zato tudi ne obiščejo zdravnika. Zdravniki zato svetujejo kadilcem, ki redno kašljajo in imajo občutek težke ali kratke sape, naj bodo do svojih težav pozorni in naj jih ne podcenjujejo. Težave naj zaupajo svojemu zdravniku.