Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 33 glasov Ocenite to novico!
Tarča, 24. 11. 2016
Kakšne bodo posledice razkritij v oddaji Tarča? Foto: Tarča RTVSLO
Preiskovalno-podatkovna skupina Televizije Slovenija je ugotovila, da bi 26 slovenskih bolnišnic samo pri 12 skupinah medicinskih pripomočkov lahko namesto dobrih devet milijonov evrov plačalo šest milijonov in pol. Foto: MMC RTV SLO

Tudi zdravstvena zavarovalnica ni smela vedeti, koliko stanejo proteze

Priporočila SDS-a za gospodarno rabo denarja in NSi-jeva zahteva za nujno sejo parlamentarnega odbora za zdravstvo
24. november 2016 ob 20:09,
zadnji poseg: 24. november 2016 ob 22:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je na Debelem rtiču pogovarjala z direktorji bolnišnic, najodgovornejšimi za milijonska preplačila medicinskih pripomočkov, kar je na podlagi EkstraVisorjevih izsledkov prejšnji teden razkrila Tarča.

Svet zavoda bolnišnice Nova Gorica je napovedal revizijo nakupa preplačanih kolčnih protez, v. d. direktorja UKC-ja Maribor Janez Lavre pa revizijo nabave žilnih opornic, preplačanih za pol milijona evrov.

Alojz Ihan z Medicinske fakultete je prepričan, da je glavna težava skrivanje cen medicinskih pripomočkov. "Celo zdravstvena zavarovalnica nima pravice vedeti, koliko stanejo proteze. Niti ena bolnišnica ni bila pripravljena tega pokazati. Če ne znamo tega urediti, da se cena pripomočka loči od cene storitve, potem tega pač nočemo," je povedal Ihan. "Do 12. decembra bodo vsi direktorji priskrbeli podatke za vse nabavljene materiale. Do konca januarja 2017 bomo imeli ta register," je po sestanku z direktorji slovenskih bolnišnic povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Videlo se bo, kdo nabavlja po najnižjih cenah, napoveduje ministrica, ki je vsem naročila, naj se povežejo z dobavitelji in skušajo znižati cene.

Vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan je pojasnil, da so zaradi korupcije v zdravstvu tri zadeve v fazi sodne preiskave. "Skupno je, da je nekdo v vsaki korupcijski verigi spregovoril in bo zato zadevo lažje preiskovati," je povedal Furlan.

"Presenetilo me je, kako prepredeno in večstopenjsko vse skupaj deluje," je povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Vendar ga ne preseneča, da zadeve pridejo na plan, saj se skupaj z ministrstvom za zdravje "že eno leto mučijo s skupnimi razpisi". Skupne razpise zavira serija pritožb in oviranj, ki ustavlja postopke, je dodal Koprivnikar.

Preiskovalno-podatkovna skupina Televizije Slovenija je ugotovila, da bi 26 slovenskih bolnišnic samo pri 12 skupinah medicinskih pripomočkov lahko namesto dobrih devet milijonov evrov plačalo šest milijonov in pol. Četrtino manj, torej. S preplačilom bi lahko opravili 3.411 operacij krčnih žil pri nas.

Nekdanji predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes je opozoril, da so že v reviziji pred desetimi leti ugotovili nesmotrno poslovanje bolnišnic. Po odkritih nepravilnostih v več revizijah (ne samo v zdravstvu, op. p.) je Računsko sodišče vložilo več kot 50 ovadb, tudi glede operacijskih miz. "Kot vem, se je tam postopek ustavil, ker niso našli dokazov," je povedal Igor Šoltes.

Če bi vse bolnišnice samo srčne spodbujevalnike, defibrilatorje in rokavice kupovale po najnižjih cenah, bi prihranek nanesel dober milijon evrov, ali skoraj 588 mesečnih plač zdravnika specializanta.

Absurdnih primerov potratnega sklepanja poslov je veliko. Bolnišnica Valdoltra denimo opravi 888 operacij kolka na leto, bolnišnica v Slovenj Gradu le 100. Cena kolka, ki sta ga bolnišnici nabavili prek sežanskega podjetja Mark Medical, je bila ne glede na razliko v količini naročila enaka!

V Izoli so žilne opornice pri podjetju Bormia, ki so ga ustanovili nekdanji uslužbenci Mark Medicala. Opornice so kupovali kar na zalogo, brez razpisa. Lani so jih naročili 556, ali 230 preveč, saj so jih vgradili le 327. Razlika: 70 tisoč evrov. Zakaj? V bolnišnici namesto odgovora sporočajo, da zaloge niso informacija javnega značaja.

Razpršeno ali združeno - ni nujno cenejše
Korupcijska tveganja v zdravstvu bi po mnenju strokovnjakov lahko zmanjšalo centralizirano naročanje prek državne agencije. Vendar dokumentacija iz leta 2010, ko je centralni razpis za reševalna vozila pripravilo ministrstvo za zdravje, kaže, da takšna nakupna pot še ne pomeni tudi prihranka. Cena za pet vozil je bila takrat 887 tisoč evrov, torej povprečno 177 tisoč evrov za eno reševalno vozilo. Letos je UKC Ljubljana sam izpeljal javno naročilo za povsem enaka vozila, cena pa je bil znatno nižja: za 19 tisoč evrov pri nakupu le dveh vozil. Dobavitelj je bil v obeh primerih isti - Medicop.

Razkošni nabavni aparat
V komercialni službi ljubljanskega kliničnega centra, ki je naročal predrage kolčne endoproteze, je zaposlenih kar 73 ljudi, med njimi se jih 41 neposredno ukvarja z nabavo: vsako leto izdajo več kot 62 tisoč naročilnic, 80 tisoč dobavnic in 84 tisoč faktur. Za bruto plače tega razkošnega nabavnega aparata na leto namenijo 1,35 milijona evrov.

Kdo je nižal cene?
"Po tem, kar vemo danes, se zdi, da namen nabavne službe v UKC-ju Ljubljana žal ni gospodarno poslovanje, v skandinavskem stilu, kot smo lahko videli v Tarči, pač pa neka balkanska ekonomija," je kritičen nekdanji kardiolog te največje slovenske zdravstvene ustanove Blaž Mrevlje, ki zdaj operira v Londonu. Mrevlje tudi zagotavlja, da je pred tremi leti sam navezal stik s poljskim dobaviteljem, ki je kliničnemu centru zagotovil veliko cenejše žilne opornice, kot jih je ponujal slovenski preprodajalec Mark Medical. S tem demantira nekdanjega generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Simona Vrhunca, ki je v prejšnji Tarči dejal, da je to storila nabavna služba pod njegovim vodstvom.

VIDEO
Diagnoza provizije, drugič
I. T., J. B.
Prijavi napako
Komentarji
uberdisco
# 24.11.2016 ob 20:23
A to morajo sedaj novinarji razkrivat? Kaj pa dela sodstvo in organi pregona??
kaimera
# 24.11.2016 ob 20:24
Joj Furlan. Ti se za max. 3 jurje na mesec voziš v Ljubljano, brat pa že 20 let vsak mesec pospravi miljon pa se tebi niti sanja ne. Koga farbate
designprologo
# 24.11.2016 ob 20:22
V komercialni službi ljubljanskega kliničnega centra, ki je naročal predrage kolčne endoproteze, je zaposlenih kar 73 ljudi, med njimi se jih 41 neposredno ukvarja z nabavo

No comment!
Me zanima kako bi ti ljudje nabavljali v svoji privat kliniki iz svoje denarnice?!
a.orhidejca
# 24.11.2016 ob 20:11
po domače: NIČ SE NE BO ZGODILO.

100%
moxie
# 24.11.2016 ob 20:28
Nobelovo nagrado za medicino so dali nekemu tipu z Japonske in ne Metki Zorc, ki je uspela napol mrtvega človeka spraviti na košarkarsko igrišče.(credit:mladina)
POIVRE
# 24.11.2016 ob 20:27
Okregati moramo novinarko, ker ni zaznala pomembno informacijo od Medicorjeve Zorčeve, ki je dejala da so njihove operacije za 30% cenejše kot v UKCl. Zakaj ni nadaljevala in vprašala kako?
sosman
# 24.11.2016 ob 20:21
Kriznih sestankov bo še mnogo, saj tisti pri koritu ne bodo kar dali prstov stran od pogače.
Prismuknjen
# 24.11.2016 ob 20:30
To je najbrž skrita kamera. Meni se zdi vse to preveč noro.
Sci-fi
# 24.11.2016 ob 20:25
sodstvo in organi čakajo na prijave. dokler teh ni, so na kavicah
shearer alan
# 24.11.2016 ob 20:39
Zanima me samo kaj dela populistični Klemenčič? Ko je bil na prejšnjem delovnem mestu je jokal in stokal, da nima ne škarij ne platna..zdaj ,ko ima vse pa nič od nič.
INAZ
# 24.11.2016 ob 21:04
Hej Tarča boste preiskali tudi to, kako si preko bolnišnic in zdravstvenih domov nabavljajo material za svoje privatne ambulante?
juk
# 24.11.2016 ob 20:51
Kakšno dokazovanje naklepa, pa to je za znoret. Če nekdo kupi dvakrat dražje kot normalno je jasen naklep. Mislim what
sloman2015
# 24.11.2016 ob 20:28
pa čist vsakič morajo z palico mediji drezat v državo da se kaj premakne čist vsakič in ponavadi se dosti ne premakne mislim da bo potrebno večjo palico vzeti pa ene parkrat fino udart
juk
# 24.11.2016 ob 20:45
Furlan bi moral sam odstopiti. Preprosto mu ne moreš zaupat, predvsem v Sloveniji.
sloman2015
# 24.11.2016 ob 20:53
slovenija je polna parazitov
RobiK3a
# 24.11.2016 ob 21:05
Meta Zorc je nocoj očitno vabljena kot primer dobre prakse. Seveda, samo poglejte kako je ozdravila Bavčarja. V nekaj mesecih od napol mrtvega človeka do rdečeličnega košarkaša.
blagi
# 24.11.2016 ob 20:50
Kje je pa ta direktor UKC-ja, da nima časa na nobeno srečanje?
M 48
# 24.11.2016 ob 20:41
Že zdavnaj sem zapisal, da država ne funkcionira praktično na nobenem nivoju in to predvsem zaradi nesposobnosti, vase zagledanih, bolano ambicioznih politikov, birokratov in drugih funkcionarjev. Prepričan sem, da nam enostavno ni pomoči in da te situacije ni sposoben razrešiti nobeden. Rešitev vidim samo v odhodu iz tega hleva bedakov in to cimprej, posebno mladih, da ne izgubljajo dragocenega življenja v tem hlevu in si ustvarijo spodobno življenje nekje v tujini.
sonce12
# 24.11.2016 ob 20:41
To je tema ki se lahko vleče v nedogled. Kriv je sistem in odgovorni torej politika in ministri za zdravje.Ampak tudi po teh oddajah in nekih zasedanjih se kaj veliko nebo spremenilo, ker tak sistem odgovarja vsem. Dobaviteljem, ker imajo delo in enormne dobičke, zaposlenim v zdravstvu prav tako ker so vsi povezani, material se naroča in uporablja od tistega ki več da na račun ali za potovanje in tako vsi uzivajo na dopustih zdravniki dobavitelji naročniki, fajn se imajo na račun drzave ki je itak vreca brez dna saj za njih so to samo številke.Pa tule je govora samo o bolnišnicah, kje so vsi zdravstveni domovi in domovi za starejše pa vsa ostala oprema in material ki se naroča in uporablja. Ampak dokler nebo volje pri vladi nebo nič bolše tudi oni imajo korist od tega
slovenecnb1
# 24.11.2016 ob 21:18
same legaln lopovščina branjevka na tržnici pa mora izdti račun za 1 € petršilja drugače dobi 3.000 € pavšalne kazni to ni več država ampak legalna lopovščina kjer reveži futrajo lopove d alahko naprej kradejo
garmond
# 24.11.2016 ob 21:04
Če privatni zobar nabavlja ceneje, zakaj pa ima potem tako velike cene za paciente?
the law1
# 24.11.2016 ob 20:58
O moj boj. Tista agencija za zdravila in medicinske pripomočke ima 112 zaposlenih. Glede na to, da nič ne upajo naredit je res vprašanje kaj ta banda dela.
K_ris
# 24.11.2016 ob 20:58
Zorčeva bi določanje standardov prepustila Združenju kardiologov. To združenje pa je samo lani od farmacevtskih podjetij dobilo najmanj 85.000 evrov. Vir: Finance
juk
# 24.11.2016 ob 20:56
Direktor ki ne ve kaj se dogaja v hiši je slab direktor in bi nemudoma leteti. Mislim 10 let se je pritoževal, pa to je komedija.
juk
# 24.11.2016 ob 20:59
Direktor v slovenskem javnem sektorju: nič ne vidim, nič ne slišim, nič ne vem, važno da plačo na račun dobivati smem.
juk
# 24.11.2016 ob 20:54
Pa zakaj v tujini to normalno deluje, pri nas pa ne. Zato ker nimajo toliko korupcije na sistemski ravni.
dbitls
# 24.11.2016 ob 20:42
Seveda, kdo drug kot udobmafija: Mladina, Janković, Miklavčič .... 230 pokradenih milijonov!!!!! Pa je to samo v zdravstvu, kje so še vsa ostala javna naročila...
sagoza
# 24.11.2016 ob 23:45
Tarča je bila super, voditeljica je dobro pritiskala zato tudi malo zmede iz strani pacjentov, še nabolj se je potil vodja specializiranega tožilstva Furlan, tu se lepo vidi kako deluje sistem pri nas, družinski klani še iz časov jugoslavije ki so nastali iz udbe. In prav udba drži ta skorumpiran sistem pokonci. Kopriva se super drži kot vedno, vsaj enega da imamo ki dela kot je treba, upam da bodo računi na kocu čisti.

Voditeljica je pacjente večkrat povprašala ali je delo novinarjev da odkrivajo te podatke in kaj sami počnejo, jasno da je bil odgovor da ja počnemo počnemo, a vendar bi opzoril na ključno vlogo medijev, da z novinarskim raziskovanjem pritiskajo na pacjente, in da je to njihovo delo! Upam da bo pritisk konstanten in da Trča ne bo izvenela u prazno kot je ponavadi, samo konstanten pritisk raziskovalnega novinarstva bo prinesel spremebe, zdaj pa se pokažite novinarji, ali ste državotvorni ali na strani pacjentov.
veza
# 24.11.2016 ob 20:56
Kako da gnila RTV odkriva take zadeve, kje je Nova TV, Demokracija, in ostali privatni mediji?
nocoment78
# 24.11.2016 ob 20:42
Resevanje drzavnih bank z davkoplacevalskim denarjem je le zacetek, sledijo drzavne bolnice, itd...
theone
# 24.11.2016 ob 20:41
Sloveniji po besedah vlade se nikoli ni slo tako dobro, predvsem pravijo da imajo oni zasluge za to. Istocasno se v drzavi podirata pokojninski in zdravstveni sistem, javne finance pa nam na leto pogoltnejo pol milijarde pufa. Medtem to narod na minimalcih in v revscini apaticno opazuje in komaj caka da bo lahko na volitvah obkrozil lds=smc ali sd - tako kot ze 25let doslej, pa tudi ce gre po makedamu domov ali pa ce jutri ne dobi penzije oziroma da na operacijo caka 3leta
VanDame
# 24.11.2016 ob 22:40
Slovenija, čisto pravi raj za kriminalce.
crazydiamond
# 24.11.2016 ob 21:18
moto sestanka na d.r. :vaše zdravje, naš biznis
atal
# 25.11.2016 ob 06:44
Super in bravo za hrabro mlado novinarko Eriko Žnidaršič. Ni mi pa jasno naslednje, Tarča razbija korupcijo, ljudje to odobravajo, ko pa pride v parlamentu do interpelacije kjer ponavadi opozicija opozarja na sistemske nepravilnosti, pa je isti medij bolj naklonjen vladi, kot pa tistim, ki opozarjajo. Haalooo?
frigo68
# 25.11.2016 ob 05:22
To niso posredniki.To je slo camorra!!
mentsana
# 24.11.2016 ob 21:26
Če vse vpletene in tiste ki so jim krajo omogočili torej vse politike zapremo bo država bankrotirala zaradi prevelikega števila zapornikov ,pa še kot je nekdo na tem portalu napisal zakaj nimamo v Sloveniji mafije ,ker lahko ljudje ki so pri koritu kradejo po pravni poti.
Joze Koder
# 24.11.2016 ob 20:32
A Furlan se ni izločil iz zadeve?
Če bi imel kaj načel, bi se sam izločil. Če se sam ne bo bi ga morali iz te zadeve izločiti nadrejeni.
JPKJ
# 24.11.2016 ob 21:04
G. Furlan, Koprivnikar, Klemenc in ga Čuferjeva se kar malo ponižujoče odzivajo na zastavljena vprašanja in do gledalcev TV. Manjka resnica, poštenost in delavnost.
KLIPAN
# 24.11.2016 ob 21:03
@patriot44x2
"Ko vam vodijo državo levičarji je sistem tak. Vsi za vse sam oni sam za naše!"

Kaj je Janševa vlada naredila med 2004-2008, da bi izkoreninila ali omejila korupcijo v zdravstvu?
Gregor Pivec je bil med leti 1996-2016 (april) DIREKTOR UKC MARIBOR.
Gregor Pivec je bil tudi SDS kandidat za župana mesta Maribor.
V njegovem mandatu so se v UKC Maribor dogajale največje nepravilnosti, kot lahko vidimo v oddaji.
In ti bluziš o "levičarjih"??
Saj ne rečem, da ni na obeh polih enakih modelov, ampak ti pa posplošuješ brez veze.
matterhorn
# 24.11.2016 ob 20:50
V sedanjih časih, ko vladamo sami sebi, pa je zločinsko sodstvo in politične elite, ki ne pripomorejo k napredku naroda. Danes kot narod, ki ne sankcioniramo kraje državnega premoženja, bomo postali hlapec multinacionalkam in odvisnih od drugih v regiji ali širše.

Pa je vendar vse tako enostavno, ko vsi hočemo dobro za svoj narod (ali pa vsaj večina):
1. Nacionalna zavest
2. Gospodarski razvoj
3. Pošteno sodstvo
4. Strateški plan za bližnjo, srednjeročno in daljšo prihodnost

O vsem ostalem se da pogovarjat na kakšen način.
severnik
# 25.11.2016 ob 07:47
Tudi zdravstvena zavarovalnica ni smela vedeti, koliko stanejo proteze

Zavarovalnica bi pač morala poznati cene na trgu. Če jih pa bolnica 400% plača, je pa to njen problem. Vsi skupaj so po mojem lopovi.
gesan
# 24.11.2016 ob 23:22
delfino_
# 24.11.2016 ob 23:09
Zmedena oddaja, nobenih odgovorov niso podali...
...........................
A ti si pričakoval, da bodo?
Jaz sem pričakoval zgolj to, da bo vsak od sebe odrival vsakršno odgovornost.
heron
# 24.11.2016 ob 22:32
In zakaj je še vedno ministrica na stolu in direktorji po bolnicah?
vse na cesto zmetat pa odškodninske zahteve dat+kaznivo dejanje in prepoved opravljanja služb v javnem sektorju ali družbami ki so povezane z javnim sektorjem.
mentsana
# 24.11.2016 ob 21:35
Politiki že 25 let mlatijo prazno slamo vsi vejo kaj se dogaja stalno se posipajo z pepelom naredijo pa nič ,ko je pred časom kandidatka za ministrico samo omenila da bo ukinila dopolnilno zdr. zav. in ga vključila v obvezno je doživela take pritiske da je že drugi dan prestrašena odstopila in nobenemu nič karavana gre dalje mi plačujemo vrste so vedno daljše zdravila med dražjimi v Evropi nam pa ostanejo tarče in prazne obljube.
nonparel
# 24.11.2016 ob 21:30
Za nagrado pa bodo dobili 40 milijonov evrov.
Da bo kdo obsojen, pa seveda ne verjamem.
naš
# 24.11.2016 ob 21:15
KRIZNI SESTANEK =SEJNINA
if
# 24.11.2016 ob 21:05
Je Zemljarič najcenejši dobavitelj?
nocoment78
# 24.11.2016 ob 20:51
Tako stopnjo crpanja javnega denarja se grejo lahko samo ljudje z vrha ministrstva
Sci-fi
# 24.11.2016 ob 20:28
same visoke cene za pregon ne bodo dovolj, so bila dokazana tudi podkupovanja?
bayernkini
# 25.11.2016 ob 06:35
RTV ko se boste lotili državnih podjetij še bo velik šok za Slovence .. ta imenovani nacionalni interes !
koliko država iz proračuna financira udbovski partijski sistem v milijardah ...
zdravstvo je je samo en del napajanje elite preteklosti ...
Kazalo