S tem, ko bodo prijave na zavod mogoče vsak dan, želijo pristojne službe preprečiti primere, v katerih lahko nekateri upokojenci zaradi spleta okoliščin več dni ostanejo brez zdravstvenega zavarovanja. Foto: Rok Omahen
S tem, ko bodo prijave na zavod mogoče vsak dan, želijo pristojne službe preprečiti primere, v katerih lahko nekateri upokojenci zaradi spleta okoliščin več dni ostanejo brez zdravstvenega zavarovanja. Foto: Rok Omahen

Za spremembo so se na ministrstvu za javno upravo odločili, da bi preprečili neljube zamike pri prijavah, zaradi katerih je prihajalo do primerov, v katerih so bili lahko upokojenci nekaj dni brez urejenega zdravstvenega zavarovanja, zaradi česar so potem lahko imeli različne težave.

Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, so bili obveščeni o konkretnem primeru upokojenca, ki je prav zaradi omenjenega zamika pri prijavi naletel na velike težave. Upokojenec je želel nekaj ur tedensko delati, kar zakon dopušča, vendar bi se mu glede na število opravljenih ur tovrstnega dela posledično sorazmerno zmanjšala pokojnina ali pa bi mu bila v celoti odvzeta.

Glede na to, da upokojenec na možnost, da mu odvzamejo pokojnino, ni bil pripravljen, je po prejemu obvestila ZPIZ-a zavrnil delo. Iz ZPIZ-a je potem prejel novo odločbo o vrnitvi pokojnine, ki je znižana za čas, ko je nekaj dni dodatno delal. Skrb vzbujajoče pri celotni zadevi je bilo dejstvo, da v vmesnem času od odvzema pokojnine in ponovne vrnitve le-te ni imel urejenega zdravstvenega zavarovanja, kar je posledično pomenilo težave pri nakupu zdravil ter obisku zdravnika.

Pobudo za spremembo je podalo ministrstvo za javno upravo, in sicer v sodelovanju s pristojnimi institucijami: ministrstvom za zdravje, ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kot so še sporočili z ministrstva za javno upravo, bo v prvi polovici leta 2015 vzpostavljena tudi informacijska podpora za posredovanje in obdelavo teh podatkov med ZZZS in ZPIZ prek sistema e-VEM, ki bo omogočala še preprostejšo izvedbo teh postopkov in določene prihranke tako na strani uporabnikov kot organov.