Zdravje
Porodnišnica ljubljanskega UKC-ja. Foto: BoBo
Na infekcijskem oddelku UKC-ja Maribor so namerili tudi 30 stopinj Celzija in več. Foto: BoBo
Vročina je težavna tudi za brezdomce. Foto: Luka Lukič
VIDEO
Neznosna vročina v porodn...

Dodaj v

V nekaterih sobah ljubljanske porodnišnice tudi 29 stopinj Celzija

Vroče tudi po drugih bolnišnicah
9. avgust 2018 ob 17:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Marsikje v bolnišnicah ni klimatskih naprav, zato lahko v sobah temperature precej narastejo. V ljubljanski porodnišnici lahko te dni v izpostavljenih sobah živo srebro doseže tudi 29 stopinj Celzija.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana imajo hlajenje urejeno v okoli 40 odstotkih objektov. Nove zgradbe so hlajene, stare pa so bile zgrajene po starih standardih in so uspeli le deloma zagotoviti ustrezno hlajenje. Stari objekti so poleg tega slabo izolirani, imajo zastarelo inštalacijo, ki ne dopušča novih priklopov električnih naprav.

Zaradi pomanjkanja sredstev so stare objekte le deloma opremili z ustreznim hlajenjem. To jim je uspelo le na najbolj kritičnih oddelkih infekcijske klinike, so pojasnili v UKC-ju Ljubljana. Težave imajo tudi pri zagotavljanju ustreznih potreb po vlažnosti in temperaturah na starejših prezračevalnih sistemih, ki imajo omejeno možnost regulacije in ob zelo visokih zunanjih temperaturah ne zmorejo povsem zadostiti potrebam.

Hlajenje po starem
Da bi bolnikom, ki v vročini ležijo v bolniških posteljah, vsaj nekoliko olajšali bivanje, so sodelavcem znova poslali navodila za ravnanje. Tako prostore prezračujejo ponoči, ko temperature padejo, podnevi pa poskrbijo za maksimalno senčenje prostorov in zapiranje oken, so pojasnili v UKC-ju Ljubljana.

Ob vklopljeni hladilni napravi ne odpirajo oken, svetujejo tudi, da se prostor prezrači, zaprejo okna in vklopi hlajenje. Svetujejo tudi vnos zadostne količine tekočin. Tako strokovnjaki zdravstvene nege za bolnike dodatno poskrbijo s pogostimi osvežitvami, jim pripravijo osvežilne kopeli, preoblačijo osebno in posteljno perilo in izvajajo druge ukrepe za izboljšanje počutja.

Je pa po navedbah UKC-ja Ljubljana priporočljivo, da razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ni večja od šestih stopinj Celzija, večja razlika bi namreč lahko neugodno vplivala na telo. Seveda pa je temperaturno udobje odvisno od posameznika.

Vroče tudi po drugih bolnišnicah
Mediji poročajo o visokih temperaturah na oddelkih tudi drugih bolnišnic po državi. Po poročanju Radia Slovenija je v trboveljski bolnišnici najhuje v sobah oddelka za dializo, kjer se v teh dneh temperature gibajo okoli 30 stopinj Celzija, popoldne še kakšno stopinjo več. V takšnih temperaturah bolniki več ur ležijo na dializi, sistem hlajenja pa že od začetka – v te prostore so se preselili pred šestimi leti – ne deluje ustrezno.

Televizija Slovenija pa je v preteklih dneh poročala, da so v sobah na infekcijskem oddelku mariborskega UKC-ja namerili tudi po 30 stopinj Celzija in več.

Na udaru ljudje brez doma
Niso pa bolniki edini, ki jim vročina povzroča preglavice. V klimatizirane prostore se težko zatečejo tudi brezdomci. V Društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da je huda vročina pogosto usodnejša za brezdomce kot pa hud mraz pozimi.

Tako opažajo, da se v teh vročih dneh brezdomci pogosteje zadržujejo znotraj dnevnih centrov, medtem ko se v hladnejših dneh bolj zadržujejo pred dnevnimi centri. V dnevnih centrih imajo na voljo zadostne količine vode in druge vrste osvežitve, da preprečujejo dehidracijo. Prav tako je društvo dejavno na terenu, kjer brezdomcem delijo vodo in pripomočke za rehidracijo.

Kakšnih večjih težav z zdravjem brezdomcev v letošnji vročini še niso ugotovili, bolj gre za posamezne primere dehidracij, ko se zatečejo bodisi na urgenco bodisi v pro bono ambulanto, so pojasnili v društvu Kralji ulice.

Vroč dan
Minevajoči dan je morda najbolj vroč v letošnjem vročinskem valu. Po podatkih na spletni strani Arsa so se v več krajih v Sloveniji temperature povzpele nad 30 stopinj Celzija. Najbolj vroče je bilo ob 14. uri v Novi Gorici, kjer se je živo srebro povzpelo na 35 stopinj Celzija.

S tem pa se niti približno nismo približali temperaturnemu rekordu izpred petih let, ko so v Cerkljah ob Krki namerili 40,8 stopinje Celzija. Trenutno je tam 33 stopinj Celzija.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
kapitalist
# 09.08.2018 ob 17:43
Sramota! Fuj in fej naše pokradeno zdravstvo!! In mi placujemo, da potem sploh ni normalnih pogojev okrevanja...
Mefisto
# 09.08.2018 ob 17:51
Ne razumem, zakaj je tako velik problem v zdravstvenih ustanovah namestiti klime.

Kronski primer nesposobnih vodstev, z UKC na čelu.
SD-pijavka
# 09.08.2018 ob 17:36
Ja ni denarja za klime, ko pa je potrebno kupiti 179 000 zobnih ščetk za v rezervo.
Bivši uporabnik
# 09.08.2018 ob 17:53
Ja na komu pa bomo šparali, če ne na pacientih? Kdor preživi, preživi, kdor ne, pa ni več strošek zdravstva.
frozen pingvin 4
# 09.08.2018 ob 18:26
uprava UKC ima pa verjetno klimitizirane prostore....
DLeagueStar
# 09.08.2018 ob 17:51
Samo eno zdravilo je za to. Kravatarje, ki v klimatiziranih pisarnah gledajo rdece stevilke in se pogovarjajo s politiki o korupciji, vrzt v tako sobo za 5 dni.

Ce jim med nogami se malo prerezejo, da bo simulacija porodnice popolna, se toliko bolje. Po prvem dnevu bi se zacele pospesene gradnje klimatskih naprav ne glede na zastarele zgradbe.
lojze001
# 09.08.2018 ob 18:38
vsem bankam in ministerstvom pobrati klime in jih premontirati v bolnisnice!
Seveda nesmisel, ker je premontaza slicna ceni nove.
Pa sem ziher, da bi kaksni mojstri to napravili voluntersko. Jaz krijem stroske ene...še kdo?
ata
# 09.08.2018 ob 19:11
Dobavitelji preplačane opreme vas lepo pozrdravljajo (iz lepo ohlajenih pisarn)
KLIK
Radoveden
# 09.08.2018 ob 19:54
Kaj, a smo leta 1965? A tudi za stoječe ventilatorje ni da malo pošibajo zrak po sobi? 30 stopinj in pacienti v sobi ki dvignejo vlažnost na 60% in več to je neznosno. To da morajo partnerji nosečnic nosti ventilatorje v sobe... res... a vam še kaj manjka? Še kaj prinesemo?

"Je pa po navedbah UKC-ja Ljubljana priporočljivo, da razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ni večja od šestih stopinj Celzija, večja razlika bi namreč lahko neugodno vplivala na telo."

Ja, potem je gut. Če je zunaj 36 je 30 znotraj povsem ok. Sploh, ker nosečnice ves čas hodijo ven in noter, ane? Butale!

Temperatura niti ni ta problem kot je vlažnost. Tudi pri 30 se da živet, če je vlažnost recimo 40% ampak lejga zlomka, potem bi pa rabili že razvlažilec (beri: klimo).

Uglavnem, res, ko da smo v nekih drugih časih, ko ni bilo ničesar. Sramota!
Blažek
# 09.08.2018 ob 17:47
Socializem - vsem enako vroče. :D
Bi bilo privat pa bi bilo vse poštimano za mamice in novorojenčke. Da ne govorimo o zdravstvenih delavcih - stopnja napake pri delu v težkih vročih pogojih je neprimerno višja...
hernandez
# 09.08.2018 ob 18:07
Slovenija - moj Bananistan!!

Normalno da ni za klimatizacijo in plačane nadure, če je pa treba imet za bogate provizije in še zdravstvene zavarovalnice morajo poslovat z mega dobički!

Pomilovanje brezdomcev mi je pa brezveze. ogromno domcev ravno tako nima klime. Če je brezdomcem tako hudo, naj gredo vsake toliko malo v mercator ali špara cene gledat, tam je zmeraj dobro klimatizirano.
presenečen
# 09.08.2018 ob 19:39
Sem Slovenec, ne jamram, iščem rešitve!

Predlagam da začnemo z zbiranjem zamaškov za klime v bolnišnicah! Da bodo lahko nekateri še naprej nehumano kradli bolnice s prepračanim materialom za faktor 4x več od realne cene!!!

Banda! Italjanska mafija se skrije.

Kolk enih žalostnih zgodb je bilo na ta račun?
Simba
# 09.08.2018 ob 20:37
drugače pa 6-7 stopinj je če hodiš ven in notri...zaradi toplotnega udara... če si 24 ur notri, je čisto vseeno če jih imaš nastavljeno na prijetnih 22
Simba
# 09.08.2018 ob 20:36
Itak vsi vemo, da je klimatiziranje zdravo največ 6 - 7 stopinj pod zunanjo temperaturo.

ja, seveda... me prav zanima če bi ti bil zdajle na portugalskem ko imajo 46'C če bi ti imel nastavljeno na 39'...

me res zanima ja
unitrode
# 09.08.2018 ob 19:38
Se spomnite ko je tedanja "varuhinja Čebaškova" bila zgrožena nad temperaturo 28 st. C v ljubljanskih zaporih, medtem ko veliko delavcev delalo v nekaj stopinj težjih pogojih. Zato predlagam, da si zaporniki sami plačajo klimo in hrano (kar je več od enolončnice in dveh malic) . Za temperaturo v bolnicah pa mora poskrbeti država: predpiše naj standarde v katerih lahko prebivajo bolniki, ki seveda morajo biti boljši od standardov za nove zapore na Bizoviku, ki so pravzaprav kot za hoteei s štirimi zvezdicami.
sumtb
# 09.08.2018 ob 18:48
Odnos slovevenskega zdravstva, ki bolnega pusti ležati brez klime v prostorih iz katerih bi že kakšna PETA začela protestirati če bi bile notri živali, je lahko edino trenutek resnice za vsakega ki ne tlači glavo v tla po nojevsko.

Tej državi se za državljana fučka bolj kot za potepuške pse v zavetiščih.
slo.venec
# 09.08.2018 ob 18:37
Ta teden sem bil v eni kliniki na Zaloški. Skuhal sem se tam.
VICTORIA99
# 09.08.2018 ob 19:44
A niso zaporniki dobili odškodnine, ker v zaporu ni bilo klime. Torej kar na Evropsko sodišče za človekove pravice.
foxhunt
# 09.08.2018 ob 19:26
kdo je stari znanec in ze vecno lobira v ukc lj? sramota.
ronzi
# 09.08.2018 ob 20:25
šarec bo vse rešo.....če ne drugač,pa z humorjem.....
ucenec
# 09.08.2018 ob 18:03
Novembra te zebe in se malo postiskaš. Če ne prej, te neha zebst avgusta.
A6
# 09.08.2018 ob 21:53
denar je šel pri preplačanem javnem naročanju globoku levici. sedaj ga ni za klime, medicinske sestre, itd... Ministrica Cerarjeve vlade je dokapitalizirala UKC z 80 milijoni. Cerar bo še naprej v vladi.
aless70
# 09.08.2018 ob 21:52
A bomo zbirali zamaške za klimatske naprave?
.
Koliko je že šlo za maketo 2. tira?
Pa za "finančno svetovanje" glede 2. tira.
.
Bil 2x referendum, pa je ljudem očitno vseeno, če se jim krade pri belem dnevu.
.-
Brezupno.
gorenc007
# 09.08.2018 ob 21:48
po pokradenem dnarju v zdravstvu bi kamot mela vsaka soba v slovenskih bolnišnicah po dve klime.......
konstruktor
# 09.08.2018 ob 19:37
V vseh pisarnah vseh mogočih direktorjev klinik in v vseh pisarnah na ministrstvu za zdravje in financnem ministrstvu odstranit klime ali prezračevalne naprave in jih namestit v bolniške sobe! Če pa to ne gre, pa vsem bolnikom in v takih sobah zaposlenim odškodnina oz.dodatek pri plači za nemogoče razmere, da ne bodo kasirali samo arestanti..
nekineki2
# 09.08.2018 ob 23:01
Mi lahko kdo razloži pravilo razlike 6C? Torej naprimer danes, ko je bilo zunaj 35C bi morala biti notranja 29C. Zakaj? Nekdo, ki leži cel dan v bolniški postelji nima nobene veze z zunanjo temperaturo. In je pozimi so temperaturne razlike veliko večje kot 6C.
Kekec99
# 09.08.2018 ob 21:46
Komu se je plačalo za klimatizacijo, oziroma katera firma je kasirala? Kot vem so pred časom imeli problem z protipožarnim loputam, te nikoli niso bile vgrajene pa vseeno obračunane. Je v igri spet isti izvajalec, in če je ZAKAJ?
kralj matjaž
# 09.08.2018 ob 17:52
Socializem deluje
Anonimni12
# 09.08.2018 ob 23:09
Ko prideta na vlado lukec in njegov skorec bo tovrstnih stanj se vec, saj so posledica socialisticnega vodenja drzave.
Funai
# 10.08.2018 ob 11:37
Za migrantski center je denar takoj, za osnovne pogoje v bolnicah ga pa ze leta ni.
Bivši uporabnik
# 09.08.2018 ob 21:44
Porodnišnica Ljubljana: rojevanje na zdravstveno, savna brezplačno.
HOR
# 09.08.2018 ob 21:10
Gnusno kriminalen ogrožajoč odnos do bolnikov z bebastimi izgovori...
Tudi eden od (brez)obrazov našega zdravstva...
Quick
# 09.08.2018 ob 21:02
Temu se reče govedarija... Niso sposobni klimatizirane sobe porihtat. Dodatno zavarovanje pa 31eur mesečno. V glavnem, da majo eni milijone iz tega biznisa z zdravili in podobno. Sramota države. V tej Sloveniji se res enim sploh ne čudim, da odhajajo in drugje davke plačujejo. Prav je tako. Žal.
Franc 1952
# 09.08.2018 ob 21:01
Ups, pozabil sem! Kdo vpraša zaposlene, ki se s temi ne-pacijentkami ukvarjajo leto za letom, kako se oni ali one počutijo? Me prav zanima!:(
Lunos
# 09.08.2018 ob 17:44
Nč hudga.
orgle
# 10.08.2018 ob 10:32
Čudno! Stavba Televizije RTV je bila grajena v sredini 70. let pa je klimatizirana, predvsem zaradi studijev in aparatur. Porodnišnica, ki je precej mlajša stavba pa ni vsa klimatizirana.
Samybox5
# 10.08.2018 ob 06:35
sramota za vse politike gnusijo se mi vsi
Bivši uporabnik
# 10.08.2018 ob 02:56
Dokler se po pisarnah hladijo, vlečejo bele linije in smejejo ljudstvu, normalni državljani trpijo v vseh pogledih...kakšen cirkus in sramota tale naša država..
slo.venec
# 09.08.2018 ob 18:41
"uprava UKC ima pa verjetno klimatizirane prostore..."

Tam imajo vse luksuzno. Vse dobijo, kar hočejo, tudi "prostilutke".
Anonimni12
# 10.08.2018 ob 09:55
janipapillon:
Kar ti pises ni javno zdravstvo, kar imamo zdaj je celo bližje temu, saj si ustrezno oskrbo lahko privoscis samo ce imas denar. Kar bi moralo biti je, da drzava poskrbi za predpise in kontrolo, upravljanje in lastnistvo pa prepusti trgu. To pomeni, da bi z zakonom spisali pravila za zavarovanje posameznika in dolznosti ustanov, da sprejmejo posameznike. Potem je pa na zavarovalnicah in ustanovah, da si konkurirajo za obstanek, prestiz in rezultat. V takem sistemu se ne bi več ukvarjali s klienteliznom in korupcijo ter ocitno nesposobnim vodenjem s strani politike.
zozozo
# 10.08.2018 ob 08:55
Nove inštalacije, klimatske naprave, in elektrika, ki se bo za to porabila, stanejo. Bolnice pa baje imajo že zdaj "izgube", ker pozdravijo več ljudi, kot sta država in ZZZS predvidela.

Tako, kot država in ZZZS menita, da bi moralo biti manj ljudi bolnih, enako menita tudi, da bi morale biti temperature avgusta nižje. In zato ne bosta namenila denarja za klime, naivci se boste pa na forumih hudovali nad "zdravstvom".
Insider No. 1
# 10.08.2018 ob 08:28
Seveda, da je enako kot vsako leto, če pa se ni nič uredilo.
mirka40
# 10.08.2018 ob 07:39
Tako je bilo tudi leta 2015 pa 2016 ne boste verjeli tudi 2017 in 2018.... Novinarji pišejo vsako leto iste stvari zato to niso novice ampak kopije preteklih člankov. Novinar je pri nas lahko vsak, ki je pismen zato več ne pričakujemo, da boste probleme videli kot izzive in prišli do nekakšnih premikov. Konec koncev imate večinski glas ljudstva, ki bi kot nadzor politike moral biti še kako pomemben!! Ne odnehajte!
janipapillon
# 10.08.2018 ob 05:55
# 09.08.2018 ob 17:47
Socializem - vsem enako vroče. :D
Bi bilo privat pa bi bilo vse poštimano za mamice in novorojenčke.

Drži.
Bi bila narejena selekcuija.
Tko, kot sem to doživljal v ZDA.
Kdor ima, bi si plačeval zdravstveno zavarovanje 500+€ in ne kot sedaj, od nekaj 10 do par sto €.
Kdor bi si lahko privoščil, bi rojeval nadstandard, delavsko ljudstvo pa bi lahko Ljubljansko porodnišnico le sanjalo ter jo videlo le od zunaj.
Bi pa bila ta bolje prezračevana in še bolj nadstandardna, kot je.
Ali Slovenija še vedno sodi v čisti svetovni vrh pediatrije ter med države z najmanjšo umrljivostjo dojenčkov?
Izvolite v privat. Še par volitev pa bomo tam; bo zmanjkalo posameznikov Don Kihotov. Bo šlo precejkrat toliko, kot se sedaj pokrade v žepe lastnikov (dobiček).
Ne le zdravstvo in zdravstveno zavarovanje. Še pokojninske stebre sprivatizirat. Ta praksa, medgeneracijsko solidarnostno pretakanje denarja, je em največjih rudnikov, za še popraskat denar delavski raji, pa z njim v žepe premožnih lastnikov.
Valentin57
# 09.08.2018 ob 21:41
Jaz pripisujem krivdo samo šefom bolnišnic. Politika tu nima nič, direktorji so nesposobni.
realist65
# 09.08.2018 ob 19:25
Sramota in sedaj še ne vedo kako bi vladali ? Včasih bi se res morale zgoditi revolucije. Ampak teh več ne bo. Narod je postal prelen in gleda samo na svojo rit.
zml
# 09.08.2018 ob 18:53
Plačam za eno!
frane
# 11.08.2018 ob 13:28
Mama zlomila kolk prejšji teden. Na "tastari travmatološki" je klima samo na hodniku. Prostori povsem znosni. Predvsem je važno, da ni soparno. Res pa je, da so bila vrata v sobe odprta. Hitro bi se našel kakšen/a, ki mu/ji je kršena pravica do zasebnosti ali pa že najde kakršenkoli razlog . Zaćuda se "stare babe in dedci" niso pritoževali, da jim "piha".
piagolo
# 10.08.2018 ob 00:57
Upam, da imajo varovanci ustanove na Viču ustrezno klimatizirane prostore
srecnii
# 10.08.2018 ob 00:08
Jaz imam v sobi vsak večer 29°C pa spim brez klime, samo v gatah, nepokrit...
Kazalo