V UKC-ju Maribor si želijo anesteziologov, ki so jezikovno blizu slovenščini. Foto: BoBo
V UKC-ju Maribor si želijo anesteziologov, ki so jezikovno blizu slovenščini. Foto: BoBo
Gregor Pivec
Gre za visoko usposobljene zdravnike, ki lahko opravljajo tudi najzahtevnejše posege, je zatrdil Gregor Pivec. Foto: BoBo

Prva ekipa anesteziologov z Reke naj bi prišla v Maribor že v petek, saj so pogodbo o sodelovanju že podpisali. Sprva bodo delali le ob koncih tedna, od petka do nedelje, pozneje pa tudi čez ves teden, je na novinarski konferenci pojasnil direktor UKC-ja Maribor Gregor Pivec. Gre za visoko usposobljene zdravnike, ki lahko opravljajo tudi najzahtevnejše posege, je zatrdil.

"Želimo si anesteziologov, ki so nam jezikovno bližje," je še izpostavil Pivec. Zato so pristojno ministrstvo prosili za dovoljenje za zaposlitev zdravnikov tudi iz nečlanic EU-ja, predvsem držav jugovzhodne Evrope. Postopek zaposlitve je v tem primeru bolj zapleten, a se kljub temu že dogovarjajo s štirimi zdravniki iz Bolgarije in z enim iz Makedonije, je dodal Pivec.

Pogodba o sodelovanju z anesteziologi z Reke predvideva najmanj 12 prihodov na teden. Prihod enega zdravnika in njegovih 12 delovnih ur v UKC-ju Maribor bo stal 1.250 evrov bruto. Jezik ne bo pri hrvaških kolegih nobena težava, saj nekateri med njimi govorijo tudi slovensko.

Kadrovska stiska
Spomnimo, da so zaradi kadrovske luknje na mariborskem oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine morali omejiti število nenujnih operacij. Zato si po Pivčevih besedah prizadevajo zaposliti dodatne zdravnike. Tako so na spletnem portalu Eures objavili prošnjo za zaposlitev dodatnih anesteziologov. Odgovore pričakujejo v prihodnjih 14 dneh, po podatkih Pivca pa obstaja interes za zaposlitev pri več kot 200 anesteziologih iz Hrvaške, Madžarske, Romunije, Bolgarije, Češke in Slovaške.

V UKC-ju Maribor so pričakovali tudi pomoč iz UKC-ja Ljubljana, a so pogajanja padla v vodo zaradi nezmožnosti dogovora o plačilu.

Glede osebne odgovornosti in pozivov k odstopu je Pivec dejal, da ga imenuje in razrešuje svet zavoda UKC Maribor. Odstopa kljub temu ne izključuje, če se razmere do konca leta ne bodo uredile. "Če UKC Maribor ne bo mogel uresničevati svojih zastavljenih ciljev, bom moral odstopiti," je dejal. "Kakor sem bil pri ustvarjanju kliničnega centra, ne želim biti pri njegovem pogrebu."