Anesteziologi opozarjajo tudi na premalo usposobljene specializante, ki jim pomagajo. Foto: false
Anesteziologi opozarjajo tudi na premalo usposobljene specializante, ki jim pomagajo. Foto: false

Zdravniki so izpostavljeni groznim pritiskom, je opozoril predsednik zdravniškega sindikata Fides, Konrad Kuštrin. "Stanje se ne spreminja, vsak dan se dogaja enako, nobenemu od odgovornih pa ne pade na pamet, da bi prevzel odgovornost in s položaja odstopil ter komu drugemu prepustil, da reši zadeve. Tu se kaže velika potreba po standardih in normativih, ki bi dali približno oceno potreb po zdravnikih na najbolj kritičnih delovnih mestih. V Mariboru bi morali imeti 40 specialistov, pa jih imajo 17. Torej si lahko predstavljajte, pod kakšnim pritiskom delajo. Podobno se dogaja v mariborski porodnišnici ali na pediatričnem oddelku. Zdravniki iz Maribora bežijo," je opozoril Kuštrin.

Mariborski anesteziologi v pismu predsednika zdravniške zbornice Andreja Možino tako opozarjajo na "vsakodnevno psihično maltretiranje ter prisiljevanje predstojnika v čim večjo izvedbo programov". Specializanti še naprej delajo brez neposrednega nadzora specialista, predstojnik pa se največkrat ne odzove na njihove klice, so zapisali.

Dodali so, da doslej še vedno nimajo nobene informacije o tem, ali jim bodo na pomoč priskočili anesteziologi drugih ustanov, pomagali pa naj bi jim specializanti brez ustreznih znanj.

Povabil tudi ministrico
Zaradi težavnih razmer bo zato Možina v torek odšel v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, "da zaščiti bolnike in zdravnike". Povabil je tudi ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, saj po njegovih besedah vsi ukrepi do zdaj niso rešili težave.

Glede dejstva, da kljub dogovorom pred tedni še vedno ni sodelovanja med ljubljanskim in mariborskim UKC-jem, je Možina odvrnil, da dogovor ni potreben, saj zdravniki lahko v prostem času drugje delajo brez ovir, če jim delodajalec da soglasje. Prepričan je, da se bodo ljubljanski zdravniki odzvali pozivu, naj v prostem času pomagajo v UKCM-ju.

Ob tem je ocenil, da bo UKCM ob pomoči anesteziologov iz drugih slovenskih bolnišnic v treh letih lahko izobrazil zadostno število mladih anesteziologov, da ne bo potreben uvoz tujih zdravnikov, do katerega pa je Možina zadržan.