Desetletna resolucija predstavlja krovni argument razvoja zdravstva pri nas. Foto: BoBo
Desetletna resolucija predstavlja krovni argument razvoja zdravstva pri nas. Foto: BoBo

Po seji vlade je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc dejala, da tokratna resolucija, v nasprotju s prejšnjimi, vsebuje tudi konkretne ukrepe, njihove nosilce, roke ter kazalnike uspešnosti, s katerimi bo moč spremljati napredek.

Resolucija med drugim posega tudi v področje financiranja, kjer bo, tako ministrica, treba poiskati druge vire financiranja in večjo pravičnost. Ministrstvo bo obenem v skladu z resolucijo že prihodnje leto v razpravo poslalo predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Ministrstvo bo v prihodnjem letu nadaljevalo poskusni projekt čakalnih dob, na podlagi katerega bodo pripravili nov zakon o pacientovih pravicah in pravilnik o najdaljših dopustnih čakalnih dobah.

Resolucija je hkrati pogoj za črpanje evropskih kohezijskih sredstev, s katerimi namerava ministrstvo financirati projekt vstopnih točk za starše otrok s posebnimi potrebami ter projekt 26 območnih centrov zdravja v zdravstvenih domovih, kjer bodo izvajali zaščitne dejavnosti.

Baričiču še rdeči karton vlade
Vlada pa ni dala soglasja za imenovanje Andreja Baričiča na mesto direktorja UKC Ljubljana. Baričič od avgusta to funkcijo opravlja kot vršilec dolžnosti. Zaradi številnih kritik tako zaposlenih kot tudi javnosti je 24. novembra odstopil. Vladi se tako ne bi bilo treba izreči o soglasju, a je to vendarle storila.