Švicarska študija kaže, da je pri enem izmed 20 primerov vzrok takotsubo kardiomiopatije občutek sreče oziroma radosti. Foto: BoBo
Švicarska študija kaže, da je pri enem izmed 20 primerov vzrok takotsubo kardiomiopatije občutek sreče oziroma radosti. Foto: BoBo

Sindrom takotsubo kardiomiopatija, znan tudi kot "sindrom zlomljenega srca", povzroča bolečino v prsih in kratko sapo, vzroki zanj pa so različni. Švicarski raziskovalci so v svoji študiji proučili 1.750 bolnikov in pri tem ugotovili, da so jim težave s srcem poleg dogodkov, povezanih z žalostjo, jezo ali strahom, povzročili tudi dogodki, kot so rojstnodnevna zabava, sinova poroka, zmaga najljubše športne ekipe ali zadetek v igralnici.

Občutki sreče so povzročili takotsubo kardiomiopatijo pri petini obravnavanih primerov, v treh četrtinah primerov pa je vzrok tega sindroma stres. Sindrom je sicer v večini primerov začasne narave, v nekaterih primerih pa lahko povzroči tudi smrt.

Raziskovalci, ki so svoje ugotovitve objavili v reviji European Heart Journal, domnevajo, da gredo srečni in žalostni dogodki po isti čustveni poti, ki nato privede do sindroma. Obenem pa bo ob teh ugotovitvah potrebnih še veliko nadaljnjih raziskav, da bi v celoti razumeli, kako lahko takšni čustveni dogodki pri zanje občutljivih posameznikih sprožijo začasno škodo na srcu. Sicer je sindrom takotsubo razmeroma redek pojav.