Zdravje
(1)

Poudarki

  • Minister bi želel novo obliko nadzora in več povezovanja
Nov zakon o zdravstveni dejavnosti sta premier Borut Pahor in prejšnji minister za zdravje Borut Miklavčič napovedala že konec decembra 2008. Foto: MMC RTV SLO
Dorjan Marušič
Z novim ministrom prihajajo tudi spremembe v predlogu zakona. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Marušič umika zdravstveno...

Dodaj v

Zakon o zdravstveni dejavnosti bo še malo počakal

Vlada ga bo še dopolnila
15. april 2010 ob 11:58,
zadnji poseg: 15. april 2010 ob 13:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je na seji iz parlamentarnega postopka začasno umaknila predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, da ga bodo lahko v nekaterih delih spremenili.

Vlada je DZ-ju sklenila predlagati, da se zakon umakne z dnevnega reda aprilske seje, je potrdil premier Borut Pahor. Iz procedure bo umeknjen za dva meseca, v tem času pa bo še dopolnjen, pojasnjuje minister za zdravje Dorjan Marušič.

"Nihče ni pripravljen prevzeti tako pomembne vloge, ne da bi tudi za nazaj izrazil neka osebna stališča, ker želi dati svoj pečat tej reformi. In to se od ministra tudi pričakuje," je še dejal Pahor. Marušič tako želi s posebno delovno skupino, ki jo bo vodil poslanec Ljubo Germič, LDS, oblikovati dopolnila k besedilu zakona, in sicer tako, da bi ga državni zbor sprejel predvidoma na julijski seji v prvi obravnavi. Takoj zatem bi dopolnila sprejel še matični odbor za zdravstvo.

Minister bi želel novo obliko nadzora
Minister je dejal še, da zakon, kot ga razume sam, bolj ločuje kot povezuje. Pri tem navaja ločevanje na primarno, sekundarno in terciarno raven zdravstva namesto integralne obravnave. Zakon ne opredeljuje dovolj jasno javnega interesa in je "težka zakonodaja" tudi, kar se tiče izvedbe, še meni. Prav tako se z njegovo vizijo ne sklada predlagan način spremembe vodenja, saj je iz upravljanja izločen srednji menedžment, poleg tega pa ustreznih odgovornosti nima nadzorni svet.

Želel bi si tudi neko novo obliko nadzora, je še povedal, zaradi česar bo treba preučiti delovanje agencij v sosednjih državah.

Kot je še dejal, imamo zelo mešan sistem, saj so zdravstveni domovi postali tudi poliklinike, bolnišnice pa so v malem deležu postale tudi osnovno zdravstvo, saj se tam izvajajo dispanzerska dejavnost in nekatere urgence; nekatere bolnišnice pa niti nimajo jasno opredeljene svoje vloge. Sam bi želel uvesti sistem t. i. mreženja bolnišnic.

Drugi način povezovanja bi bil po njegovih besedah na strokovni ravni. S povezovanjem dveh ali treh sorodnih institucij, ki imajo eno ali dve sorodni dejavnosti, namreč lahko dobimo večji tim. Tako bi lahko neko dejavnost po dnevih ali tednih deljeno izvajali na različnih obejektih in s tem dvignili strokovnost dela, meni Marušič.

Zakon napovedan že konec decembra 2008
Nov zakon o zdravstveni dejavnosti sta premier Pahor in prejšnji minister za zdravje Borut Miklavčič napovedala že konec decembra 2008. Marca 2009 je besedilo šlo v javno razpravo, usklajevanja pa so se nadaljevala do letošnje pomladi.

V začetku marca ga je vlada poslala v parlamentarni postopek. V državnem zboru so opravili javno predstavitev mnenj. Kmalu za tem je Miklavčič odstopil, sedanji minister za zdravje Dorjan Marušič pa je že ob zaslišanju pred parlamentarnim odborom za zdravstvo dejal, da bi bilo treba zakon v nekaterih točkah popraviti.

B. K., E. S.
Prijavi napako
Komentarji
Lluka
# 15.04.2010 ob 13:15
Potem je najbolje da g Pahor umakne zdravstveni zakon iz svoje " semaforizirane table" da nebo rdeča lučka delala sramote ostalim zelenim.
Kazalo