Tamiflu in relenza imata precej močne stranske učinke. Foto: EPA
Tamiflu in relenza imata precej močne stranske učinke. Foto: EPA

To so v študiji, objavljeni v reviji British Medical Journal, zapisali britanski znanstveniki, ki opozarjajo, da pri nekaterih otrocih tamiflu povzroča slabost in bruhanje, kar lahko vodi do dehidracije in drugih zapletov.

V študiji sicer ni zajet izbruh nove gripe, vendar njene ugotovitve nakazujejo, da protivirusna zdravila pri otrocih, okuženih z virusom A H1N1, bistveno ne skrajšajo dolžine bolezni in ne preprečijo zapletov. Soavtor študije in zdravnik John Radcliffe meni, da je zdajšnja praksa v Veliki Britaniji, ko se tamiflu predpisuje bolnikom z blago obliko bolezni, "neprimerna strategija". Po njegovem mnenju škodljivi stranski učinki prevladajo nad skrajšanjem bolezni za en dan.

Znanstveniki so ugotovili, da protivirusni zdravili oseltamivir in zanamivir skrajšata trajanje sezonske gripe za največ dan in pol, pri čemer pa imata le malo ali nič učinka na astmatične napade, vnetje ušes ali zmanjšanje potrebe po jemanju antibiotikov. Oseltamivir se prodaja pod blagovno znamko tamilfu, zanamivir pa pod blagovno znamko relenza.

Študija je bila objavljena deset dni po tistem, ko je britanska agencija za zdravstveno varstvo sporočila, da je imela več kot polovica od 248 učencev, ki so prejeli tamiflu, ko je njihov sošolec zbolel za novo gripo, stranske učinke, na primer slabost, nespečnost ali nočne more. Večina učencev pa je zdravilo dobila, čeprav nove gripe sploh niso imeli.