Značilni rdeči izpuščaji se najprej pojavijo za ušesi, nato se razširijo po celem telesu. Foto: NN
Značilni rdeči izpuščaji se najprej pojavijo za ušesi, nato se razširijo po celem telesu. Foto: NN

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so sporočili, da so takoj ukrepali in bolnika premestili na kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Pri vseh hospitaliziranih bolnikih na ortopedski kliniki, ki bi lahko prišli v stik s tem bolnikom, so takoj začeli izvajati preventivne ukrepe. Da bi znotraj klinike popolnoma preprečili morebitno širjenje okužbe, so začasno zaprli oddelka A in B na ortopedski kliniki. Obiskovalce prosijo, naj se držijo prepovedi obiskov do preklica in s tem preprečijo morebitno širjenje okužbe.

UKC ukrepe v zvezi s preprečevanjem širjenja ošpic izvaja od obvestila inštituta za varovanje zdravja o pojavu ošpic v ljubljanski regiji. Takoj so začeli izvajati akcijo preverjanja cepilnega statusa zdravstvenih delavcev in cepljenje zaposlenih, so zapisali.

Ošpice: okužba, bolezen in cepljenje
Okužba z ošpicami se prenaša po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s posrednim prenosom prek sveže onesnaženih predmetov. Virus ošpic lahko ostane aktiven do dve uri v zraku ali na površinah. Ošpice so ena izmed najbolj kužnih virusnih nalezljivih bolezni, a je velika večina prebivalcev pred okužbo zaščitena.

Cepljenje proti ošpicam je pri nas obvezno za otroke, stare od enega do dveh let in pred vstopom v osnovno šolo. Obvezno cepljenje poteka že od leta 1968.

Znaki bolezni so vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in rdečkasti izpuščaji, ki se najprej pojavijo za ušesi, nato se razširijo po celem telesu. Bolezen se lahko konča tudi z luščenjem kože. Potek bolezni je navadno mnogo težji pri dojenčkih in odraslih kot pri majhnih otrocih. Mogoči so tudi zapleti bolezni, kot so vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva, zelo redko tudi smrt.