Udeleženci v javni razpravi so podprli spremembo prostovoljnega zavarovanja, a se pojavljajo tudi številna vprašanja in pomisleki. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Udeleženci v javni razpravi so podprli spremembo prostovoljnega zavarovanja, a se pojavljajo tudi številna vprašanja in pomisleki. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Prvi del javne razprave je tako končan, predvidoma pa bo aprila potekal drugi del razprave. Ministrstvo za zdravje je prejelo 49 mnenj, 35 od različnih inštitucij, 14 pa od fizičnih oseb. Usmeritev v preventivo in promocijo primarne ravni zdravstvenega sistema je naletela na veliko podporo, je dejal minister Dorjan Marušič.

Udeleženci v javni razpravi so podprli tudi spremembo prostovoljnega zavarovanja, a se pojavljajo tudi številna vprašanja in pomisleki, je dejal minister in dodal, da se veliko vprašanj postavlja tudi glede reorganizacije v zdravstvenem sistemu.
Ker spremembe dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in morebitne javnofinančne posledice presegajo zdravstveni resor, bo pred oblikovanjem dokončnega predloga potreben premislek pri kriznih ministrih oziroma na vladi, je dejal minister.

Nepravljična resničnost
V tezah je Marušič pripravil tri predloge spremembe zdravstvenega zavarovanja. "Če bi živeli v pravljicah, bi predlagal prvo možnost, a je breme v javnih financah preveliko," je dejal.
Ta predlog namreč predvideva prenos celotnih sredstev iz dopolnilnega v obvezno zdravstveno zavarovanje, s čimer bi sicer zagotovili skoraj absolutno dostopnost državljanom do zdravstvenih storitev brez čakalnih dob, vendar pa bi se na ta račun povečala prispevna stopnja za 2,4 odstotne točke, kar bi ogrozilo javnofinančno vzdržnost.
Zato se nagiba k rešitvi med drugo in tretjo možnostjo, saj slednja nima podpore zaradi predvidenega krčenja pravic. Drugi predlog predvideva prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno v takem obsegu sredstev, kot jih zdaj namenjajo dopolnilne zdravstvene zavarovalnice, in redefinicijo košarice pravic.
Maja priprava zakonskih predlogov
V začetku maja bi po Marušičevih besedah lahko že nadaljevali s pisanjem predlogov zakonov. Tako se bodo po drugem delu javne razprave odločili, ali bodo pripravili nove zakone ali spremembe obstoječih.