Kardiomobil je obiskal tudi Marezige pri Kopru. Foto: www.koper.si
Kardiomobil je obiskal tudi Marezige pri Kopru. Foto: www.koper.si
Merjenje krvnega tlaka
Krvni tlak si je dobro pogosto meriti. Foto: EPA

Skupno je kardiomobil v treh letih opravil 9.785 meritev krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi. Približno 59 % Slovencev je imelo povišan krvni tlak, približno 55 % povišan holesterol v krvi in približno 17 % povišan krvni sladkor. Kardiomobil je obiskalo 60 % žensk in 39 % moških, 37 % je bilo starejših od 65 let in 63 % mlajših od 65.

Društvo za zdravje srca in ožilja, Zveza društev diabetikov in farmacevtsko podjetje Pfizer že tretje leto zapored organizirajo preventivno dejavnost na področju srčnožilnih bolezni.

Kardiomobil je posebno prirejen avtodom s strokovno ekipo v sestavi zdravnika, medicinske sestre in laboratorijskega tehnika, ki potuje po Sloveniji in v krajih, kjer ni zdravnika ali zdravstvenega doma, prebivalcem nudi meritve krvnega tlaka, holesterola, maščob in sladkorja. Lani so dodali tudi meritve pljučne funkcije ali spirometrijo.

Kardiomobil je zelo koristna ideja
Razširjenost srčnožilnih bolezni lahko zmanjšamo z ugotavljanjem stopnje ogroženosti, z zdravim načinom življenja, z upoštevanjem zdravnikovih navodil in z rednimi kontrolami. S tem ciljem je nastala ideja o potujoči ambulanti, ki potencialno ogrožene Slovence iz manjših krajev seznanja z nevarnostmi, ozavešča o zdravem načinu življenja in jih seznani z njihovim zdravstvenim stanjem.

Krvni izidi so znani takoj, saj obiskovalec na izvid glukoze čaka le 12 sekund, za izvid celokupnega holesterola pa tri minute. Vsak obiskovalec prejme še dodatno izobraževalno gradivo. Kardiomobil bo šel spet na pot jeseni.