Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Ministrstvo bo ponovno proučilo določene predloge, ki so jih izpostavili na zbornici, in pripravili nov oz. spremenjen predlog besedila. Katere predloge zbornice bo ministrstvo ponovno preučilo in nato po potrebi besedilo zakona spremenilo, niso razkrili. Osnutek novele je sicer že v medresorskem usklajevanju.
Pripombe Zdravniške zbornice Slovenije
So pa na zdravniški zbornici pojasnili, da na področju koncesijskega opravljanja zdravstvene dejavnosti, ki jo je ministrstvo tudi vključilo v novelo, niso bili soglasni. Zbornica namreč predlaga rešitev, ki postavlja izvajalce zdravstvene dejavnosti v enakopravnejši položaj v primerjavi z javnimi zdravstvenimi zavodi.

Ob tem so na zbornici ponovno zapisali, da nasprotujejo parcialnemu reševanju nakopičenih težav v zdravstvu, še posebej pa noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta vključuje ureditev nekaterih drobnih vprašanj, ki jih mora Slovenija implementirati na podlagi direktiv, ministrstvo pa je v to novelo vključilo tudi druga področja, ki pa po mnenju zbornice ne urejajo izvajanja zdravstvene dejavnosti konsistentno, celovito in domišljeno.

"Novela zakona o zdravstveni dejavnosti z urejanjem koncesijskih razmerij nikakor ni prioriteta slovenskega zdravstva in v dosedanji obliki lahko prinese same težave in nerazumevanje pri izvajalcih te dejavnosti," so prepričani na zbornici. Zato pričakujejo od ministrstva in vlade, da ne bodo hiteli z implementacijo zakona.

Ministrica se sklicuje na koalicijsko pogodbo
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je v izjavi novinarjem ob robu programske konference SMC-ja v nedeljo opozorila, da pripombe zdravniških organizacij v celoti nasprotujejo krepitvi javnega zdravstva, k čemur so se tudi zavezali v koalicijski pogodbi.

Po njenem mnenju zdravniške organizacije nasprotujejo predlaganim spremembam, "ker to ne sledi njihovim razmišljanjem o dolgoročnih spremembah v zdravstvu, to je temu, da enačijo zdravstveno storitev kot katero koli drugo gospodarsko storitev in želijo vpeljati zasebništvo predvsem v primarno zdravstveno varstvo". A za tega vemo, da je eno najboljših v državah EU-ja, je dodala ministrica.

Zdravstveni delavci niso zdravniki
Na tokratnem sestanku so se dotaknili tudi nekaterih drugih zakonskih besedil. Predstavniki zbornice so ministrici ponovno pojasnili, da skupaj z drugimi zdravniškimi organizacijami nasprotujejo, da se v nov zakon o zdravstvenih delavcih vključijo tudi zdravniki. Po njihovem mnenju je treba pripraviti nov zakon o zdravniški službi.

A navajajo, da tudi po sestanku niso prejeli zadostnega zagotovila, da bo svobodni poklic zdravnika tudi v prihodnje urejen z zakonom o zdravniški službi.